PožiarTASR/AP Photo/Noah Berger
StoryEditor

Stručná história extrémnych horúčav v Európe. V roku 2003 zomreli tisíce ľudí, dnes kontinent ničia gigantické požiare

ČTK13.08.2024., 12:30h

Masívne lesné požiare či extrémne horúčavy, ktoré ročne zabijú desiatky tisíc ľudí. Takto vyzerá história letných teplôt v Európe od začiatku 21. storočia.

Lajkuj Brainee.sk na

Je ti teplo? Bude horšie, hovoria mnohí. Extrémne horúčavy sú čoraz častejšie a nepríjemnejšie, aj keď rekordnú teplotu na území Slovenska sa nepodarilo prekonať už dlhých 17 rokov. V najnovšom článku zo série Stručná história sme sa pozreli na výber najväčších vĺn horúčav, ktoré zasiahli Európu od začiatku 21. storočia.

V rámci série Stručná história sme ti už priniesli:

Júl - august 2003

Vlna horúčav, ktorá sužovala Európu, bola podľa meteorológov najhoršia od roku 1540 a podľa rôznych zdrojov si vyžiadala 30 až 70-tisíc ľudských životov v 16 európskych štátoch. Najviac bolo zasiahnuté Francúzsko, kde teploty často prekračovali 40 stupňov Celzia a horúco si tam vyžiadalo približne 15-tisíc obetí na životoch. V Portugalsku, kde bola 1. augusta nameraná rekordná teplota 47,3 stupňa, vplyvom horúčav zomrelo cez 2-tisíc ľudí.

image

Horúčavy

TASR/AP Photo/Michael Probst

Jún - júl 2006

Vlna horúčav zasiahla veľkú časť európskeho kontinentu. V Nemecku, Belgicku, Holandsku, Írsku a Británii zaznamenali najteplejší júl v histórii merania, vo Francúzsku zomrelo v dôsledku horúceho počasia približne 2-tisíc ľudí.

Jún - júl 2007

Štyridsaťstupňové teploty zasiahli Slovensko, Maďarsko a Balkán. V Hurbanove na Slovensku bolo 20. júla nameraných rekordných 40,3 stupňa. Absolútny teplotný rekord 41,9 stupňa bol hlásený aj z Maďarska, kde vplyvom vysokých teplôt zomrelo vyše 500 ľudí. Taliansko, Severné Macedónsko a Srbsko postihli početné lesné požiare.

image

Skončila sa séria 13 historicky najteplejších mesiacov za sebou, vyhraté však nemáme. Júl opäť prekonával teplotné rekordy

Júl - august 2012

Vlna horúčav zasiahla Českú republiku, teploty na väčšine územia dosahovali 38 stupňov. Absolútne najvyššia teplota na území ČR bola nameraná 20. augusta 2012 v Dobřichovicích​, a to 40,4 stupňa.

Jún - september 2015

Ďalšia vlna horúčav zasiahla Európu, teploty stúpali k 40 stupňom, najviac bol zasiahnutý juhozápad, stred a juhovýchod Európy. Najviac, a to 45,2 stupňa, bolo nameraných v španielskom meste Córdoba. V Řeži pri Prahe 11. augusta teplota dosiahla 38,8 stupňa.

image

Horúčavy

TASR/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Jún - august 2017 

Európu postihlo od konca júna do prvej polovice augusta niekoľko vĺn horúčav, ktoré zasiahli najmä Taliansko, Španielsko, Francúzsko a Balkán. Mimoriadne horúce počasie panovalo najmä v Španielsku, kde 13. júla bolo v Córdobe nameraných 46,9 stupňa.

Júl - august 2018

Vlna horúčav a sucha zasiahla takmer celú Európu, najteplejšie bolo na Pyrenejskom ostrove, kde teploty prekročili 46 stupňov. 

Jún - júl 2019

Západnú Európu postihli dve vlny extrémnych horúčav, vo viacerých krajinách padli historické teplotné rekordy. Na mnohých meteorologických staniciach naprieč kontinentom sa teploty vyšplhali nad 40 stupňov Celzia. Rekordnú teplotu zaznamenalo napríklad Francúzsko, kde bolo 28. júna vo Vérargues na juhu krajiny nameraných 46 stupňov.

image

Neznesiteľné teplo valcuje Slovensko. Prinášame tipy na lacné letenky z Bratislavy a Viedne do krajín, kde je chladnejšie ako u nás

August 2021

Stredné a západné Stredomorie sužovala dva týždne vlna horúčav, počas ktorej sa na niektorých meracích staniciach teplota priblížila 50 stupňom Celzia. Na Sicílii bola 11. augusta zaznamenaná teplota 48,8 stupňa Celzia, najvyššia, aká kedy bola v Európe nameraná.

Jún - júl 2022

Najmä západnú Európu zasiahla vlna horúčav, v Británii napríklad prvýkrát od začiatku merania teplota vyšplhala nad 40 stupňov Celzia. Horúčavy sprevádzali v Portugalsku, v Španielsku a vo Francúzsku rozsiahle požiare. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Nature Medicine mohlo v lete v súvislosti s vlnami horúčav podľa odhadov vedcov zomrieť v Európe až zhruba 62-tisíc ľudí.

image

Požiar

TASR/AP Photo/Michael Varaklas

Júl - august 2023

Vlna horúčav zasiahla najmä oblasť celého Stredozemia. Podľa meteorologickej služby Európskej únie Copernicus bolo v júli 41 percent južnej Európy postihnutých vážnym tepelným stresom s následkami pre zdravie. Grécko trápili rozsiahle požiare, horelo napríklad v národnom parku Dadia pri tureckých hraniciach, čo bol podľa Európskej únie „doteraz najväčší zaznamenaný požiar v EÚ”. Ďalšie veľké požiare zasiahli v lete ostrovy Korfu a Rhodos.

Rok 2023 bol v pražskom Klementíne najteplejší od začiatku merania v roku 1775, a to spoločne s rokom 2018. Priemerná teplota dosiahla 12,8 stupňa Celzia, uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

image

Horúčavy

TASR/AP Photo/Michael Probst

Jún - august 2024

Horúčavy a sucho zasiahli najmä juh Európy. Od začiatku júna teplomery takmer vo všetkých oblastiach gréckej pevniny vyšplhali k hranici 40 stupňov Celzia. Taliansko sa potýka s najhoršími vlnami sucha za posledných 50 rokov a Chorvátsko, Severné Macedónsko aj Španielsko zasiahli desiatky požiarov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 19:40