Menštruačné pomôckyNatracare/Unsplash
StoryEditor

Stručná história menštruačných pomôcok. Ženy to v minulosti mali omnoho ťažšie, z historických praktík sa ti zdvihne žalúdok

Nikola Michalkova28.04.2023., 14:00h

Každomesačné utrpenie v podobe menštruácie sprevádza ženy naprieč celou históriou. V článku si prečítaš, aké pomôcky sa používali v minulosti.

Lajkuj Brainee.sk na

V súčasnosti majú ženy na výber rôzne varianty, ktoré môžu počas menštruácie použiť. Od vložiek a tampónov, cez menštruačný kalíšok, až po menštruačné nohavičky. A hoci stále je táto téma v spoločnosti tabu, ženy to v minulosti mali ťažšie, keďže nemali k dispozícii pomôcky, aké existujú dnes. Čo teda používali?

V rámci série Stručná história sme ti už priniesli:

Menštruačné pomôcky v minulosti

Je pravda, že v minulosti ženy až tak silno nekrvácali, pretože väčšina žien otehotnela už v mladom veku, čo bolo v dávnejšom období naozaj bežné. Ale nebolo na vine len samotné tehotenstvo, ale aj strava, keďže nebola taká bohatá, ako býva dnes.

image

Menštruovať je normálne, hovorí influencerka. Na festival prišla v priehľadných nohavičkách, ukazovala vložku

A niektoré ženy si aj v súčasnosti prešli vynechaním menštruácie v prípade, ak začali držať rôzne diéty a extrémne schudli. V minulosti nemali na výber, keďže bola chudobnejšia strava, píše sa na portáli The Conversation.

Záznamy o menštruácii siahajú do starovekého Grécka, v ktorom verili, že ideálna menštruácia by mala byť silná. Odôvodňovali to najmä tým, že ženské telo má húževnatejšiu štruktúru ako to mužské. Ženské telo preto malo absorbovať viac tekutín či jedla a predpokladalo sa, že krv, ktorá pri menštruácii nevychádza, spôsobuje duševné choroby.

Tieto predstavy sa stále odzrkadľovali aj v lekárskych záznamoch z 19. storočia, ale pridávali sa aj dôkazy z ranonovovekej Európy, pričom sa v nich písalo, že sa o menštruácii rozprávali už aj muži.

image

Menštruačný kalíšok

Inciclo/Unsplash

Historička Sara Readová tvrdí, že v minulosti väčšina žien krvácala len na svoje oblečenie, čo je v súčasnosti najväčšia nočná mora pre mnohé z nich. „Okrem toho sa zvykli používať aj handry, ktoré sa umiestňovali medzi stehná alebo sa pripevňovali k odevu,“ píše sa na stránke. 

V 19. storočí sa rozvinul aj trh, ktorý ponúkal špeciálne menštruačné oblečenie, ako napríklad pásy, vložky alebo „hygienickú zásteru“, ktorá sa nosila cez zadok, čím sa malo zabrániť úniku krvi na oblečenie pri sedení. 

Do konca 90. rokov 19. storočia sa vložky stále prali a sušili, následne sa vyvinuli jednorazové bavlnené vložky. Môžeme ale sledovať, že v súčasnosti sa opakovane použiteľné vložky opäť začínajú používať ako ekologickejšia alternatíva s cieľom znížiť odpad, ktorý sa vyprodukuje počas menštruácie. 

image

Dali jej sto tampónov na šesť dní. Prvá Američanka vo vesmíre musela dať vrcholovým inžinierom NASA rýchlokurz o menzese

Nové typy vložiek

Od konca 60. rokov 20. storočia sa na vložkách objavili lepiace prúžky, ktoré umožňovali vložky pripevniť k spodnej bielizni. Podľa historičky Lary Freidenfeldsovej sa v 20. storočí začala menštruácia brať ako súčasť života a nevyžadovala si toľko dní odpočinku ako predtým.

Hoci je potrebné dodať, že aj ženy v súčasnosti by mali mať k dispozícii voľno počas menštruácie, najmä tej bolestivej, keďže to nie je žiadna sranda. 

Prvé tampóny sa na trhu objavili v 30. rokoch 20. storočia a boli označované ako „vnútorné hygienické vložky.“ A hoci menštruačné kalíšky svoju popularitu u žien našli aj v súčasnosti, pravdou je, že sa objavili už v 30. rokoch 20. storočia. Rozdiel je v tom, že v minulosti sa vyrábali z gumy, hoci dnes sa na ich výrobu používa silikón. 

image

Látkové vložky

Šárka Hykova/Unsplash

Životné prostredie

Realita je ale aj taká, že moderné menštruačné výrobky poškodzujú životné prostredie. Aplikátory a obaly sú väčšinou vyrobené z plastu, ktorý sa nachádza aj v samotných vložkách. Okrem toho sa v dnešnej dobe zvyšuje aj povedomie o chemických látkach, ako napríklad dioxíny, ktoré sú použité v tampónoch a vložkách. Tento fakt podporil najmä výrobcov, ktorí používajú prírodné materiály. 

K dispozícii sú aj tzv. menštruačné disky – ide o silikónový disk, ktorý zbiera krv. Okrem toho sa v roku 2017 vynašli aj menštruačné nohavičky, ktoré sa predávajú ako „lepšie pre planétu.“

Charitatívne organizácie, ktoré pôsobia v najchudobnejších krajinách sa nezameriavajú na predaj komerčných výrobkov, ale venujú sa vzdelávaniu ľudí, ako si vyrobiť vlastné vložky. Ženy v bohatších krajinách ich vyskúšali tiež a s prekvapením zistili, že sú na nosenie veľmi pohodlné. 

image

Naozaj skvelá správa pre ženy. Nový módny trend by mohol pomôcť s menštruačnými bolesťami

Dnes sa ale zvýšila propagácia opakovane používateľných vložiek alebo menštruačných nohavičiek, čo sa istým spôsobom považuje za návrat k minulému riešeniu menštruácie. Nehovoriac o tom, že v súčasnosti je pre ženy oveľa jednoduchšie pranie a sušenie týchto pomôcok vďaka technologickým vymoženostiam, ktoré v minulosti ženy nemali.

Práve tento fakt naznačuje, že mnoho žien sa snaží prejsť na ekologickejšiu alternatívu, pretože si začínajú uvedomovať to množstvo odpadu, ktorý sa vyprodukuje pri menštruácii. Preto je výhodné práve používanie opakovane používateľných pomôcok, ktoré stačí vyprať, zavesiť a nechať uschnúť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. apríl 2024 21:51