Minisukne spôsobili hotový ošiaľUnsplash/Wang Sheeran
StoryEditor

Stručná história minisukní. Na pultoch sa nikdy príliš neohriali, v módnom svete pôsobili hotový ošiaľ

ČTK13.07.2024., 10:00h

Správna minisukňa mala mať dĺžku asi 15 až 18 centimetrov nad kolená. Ženy sa za nimi išli zblázniť a inak tomu nebolo ani u nás.

Lajkuj Brainee.sk na

Školáčky v kratučkých sukienkach, v kozačkách, s obrovskými riasami a s tmavým líčením v štýle Twiggy vytvorila z Londýnčaniek v 60. rokoch 20. storočia britská módna návrhárka Mary Quantová. Táto drobná osôbka svojím radikálnym módnym štýlom vyvolala rozruch. Prvé modely minisukní predstavila svetu pred 60 rokmi, 10. júla 1964.

V rámci série Stručná história sme ti už priniesli:

Komu pripísať prvenstvo?

Krátke sukne (ešte bez názvu minisukne) sa objavovali už pred 60. rokmi 20. storočia, ale nie ako bežný módny doplnok. Nosila ich pri svojich vystúpeniach napríklad tanečnica a speváčka Josephine Bakerová alebo krasokorčuliarka Sonja Henie.

Za tvorcov minisukní v 60. rokoch 20. storočia sú považovaní ako Quantová, tak Parížan André Courrèges. Podľa historikov neexistuje jednoznačná zhoda, komu z nich možno pripísať prvenstvo. Okrem minisukní dala Quantová svetu geometrický strih, plastové plášte, kabelky na dlhom pásku cez rameno, hot pants a farebné pančucháče, ktoré vhodne dopĺňali jej minimodely.

Názov pre krátku sukňu „mini” si Quantová vybrala údajne podľa svojho vtedajšieho obľúbeného automobilu Austin Rover Mini. Spojením dvoch legiend - miniautomobilu a minisukne - sa potom stalo vozidlo Designer: autogram Mary Quantovej zdobil predné sedadlá vozidla, ktoré sa predávalo len v čiernej a bielej. A predný znak znázorňoval firemné logo návrhárky.

image

FOTO Za krásu a silu Ruska. Bizarná módna značka s Putinovým menom chce dobyť Áziu

Mizli ako teplé rožky

Správna minisukňa mala mať dĺžku asi 15 až 18 centimetrov nad kolená. Návrhárka vnímala ako zaujímavý akcent zips a už v roku 1960 ho dokázala využiť na jednoduchých šatách. Jej minisukne vyvolávali palcové titulky v tlači a nové oblečenie mizlo počas jedného dňa.

Kolekcie s názvami Chelsea Set, Swinging London a ručne pletená Viva - viva patrili medzi najžiadanejšie. Rodáčka z londýnskeho predmestia (11. februára 1930) vyštudovala výtvarné umenie na Goldsmithovej akadémii v Londýne. V roku 1955 si otvorila svoj prvý butik na King‘s Road nazvaný Bazaar. Nositeľka mnohých ocenení zomrela vlani v apríli vo veku 93 rokov.

 

Príchod k nám

Do Československa vtrhla minimóda čoskoro po svojom objavení a miestne slečny prepadli minisukňám medzi prvými na svete - tiež vďaka vtedajšej uvoľnenej atmosfére.

„V Československu malo na konci 60. rokov mini každé druhé dievča,” spomínala módna historička Jana Máchalová. Eva Pilarová ku kratučkým sukňam nosila vysoké kozačky. A Miluše Voborníková so Zuzanou Burianovou zase sieťované pančuchy. „Páni Suchý a Šlitr si v Semafore na minisukne potrpeli,” spomínala Voborníková.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 20:32