Priestupný rokBrainee x Canva
StoryEditor

Stručná história priestupných rokov. Prečo má február každé štyri roky deň navyše a prečo by sme inak mali Vianoce v lete?

Miroslav Kamody29.02.2024., 08:00h

Priestupný rok a jeho jeden deň navyše nás chráni od absolútneho chaosu, ktorý by inak nastal.

Lajkuj Brainee.sk na

Tak, ako každé štyri roky, aj teraz tu máme priestupný rok. V skratke to znamená, že február má 29 dní namiesto 28, pričom mnohí tento výnimočný dátum vo veľkom využívajú na konanie svadieb či zásnub.

Ľudia, ktorý sa v tento deň narodili, sú často terčom vtipov, pretože im každý pripomína, že narodeniny majú len každé štyri roky, a teda neoslavujú napríklad 20 rokov, ale len päť. Zamyslel si sa však niekedy nad tým, prečo vlastne existujú priestupné roky a čo by sa stalo, keby ich nemáme? Vysvetlíme ti to v ďalšom článku zo série Stručná história.

image

Stručná história postelí: Na pohodlie sme si museli počkať, ľudia spali na lístí aj v kamenných rámoch

V rámci série Stručná história sme ti už priniesli:

image

Priestupný rok

Brainee x Canva

Juliánsky kalendár

Vysvetlenie priestupných rokov je v podstate jednoduché. Rok technicky nemá 365 dní. Ak máme byť presní, tak rok na planéte v skutočnosti trvá 365,242190 dňa, kým úspešne obehne Slnko. A práve 0,25 dňa je problém, ktorý bolo treba v minulosti vyriešiť.

Július Caesar preto počas svojej vlády zaviedol v roku 46 pred Kristom svoj juliánsky kalendár – čisto slnečný kalendár, ktorý počítal každý rok s 365,25 dňami. Táto metóda následne zaviedla každé štyri roky jeden deň navyše, aby sa vykompenzoval spomínaný štvrť deň. 

Gregoriánsky kalendár

Táto metóda bola lepšia, no stále nie je dokonalá. Keď sa pozrieš na dlhé číslo vyššie, tak môžeš vidieť, že jeho kalendár bol vo výsledku o 0,0078 dňa dlhší, ako by mal byť. Pápež Gregor XIII. zaviedol v 16. storočí niektoré dodatky do Caesarovho kalendára, aby priestupné roky neboli úplne každé štyri roky.

image

Stručná história antikoncepcie. Pred tabletkami ženy používali kyselinou nasiaknuté špongie aj črevá priadky morušovej

Prečo? Za tisíc rokov dôjde k posunu o 7,81 dní, ktoré budú oproti skutočnosti prebývať. Preto gregoriánsky kalendár spresnil, že roky deliteľné 100 sú priestupné len vtedy, ak sú deliteľné 400. Priestupné boli napríklad roky 1600, 2000 a pod. Priestupné nie sú roky 1700, 1800, 1900, 2100 a tak ďalej.

Vianoce v lete

Tým sa docielila priemerná hodnota 365,2425 dňa na rok. Odchýlka gregoriánskeho kalendára teda oproti skutočnosti činí 31 dní, ktoré budú prebývať „len” za 100-tisíc rokov. A to je čas, nad ktorým sa dnes reálne ešte nikto nezamýšľa.

A čo by sa vlastne stalo, keby sme takto nepridali otravný a mätúci 29. február? Naše ročné obdobia by sa jednoducho začali posúvať. Younas Khan, fyzik na University of Alabama v Birminghame, pre The Independent vysvetlil: „Bez prestupných rokov budeme mať po niekoľkých stovkách rokov leto v novembri. Vianoce budú v lete. Nebude sneh. Nebude pocit Vianoc.”

image

Priestupný rok

Brainee x Canva

Tradície priestupného roka

Portál Unilad pripomína, že na celom svete existujú desiatky tradícií priestupných rokov. Napríklad v Írsku sa hovorí, že žena môže 29. februára požiadať o ruku muža.

V Texase sa medzitým každé štyri roky koná festival priestupného roka, na ktorom sa oslavujú deti narodené 29. februára. Faktom ale zostáva, že jeden priestupný deň za (takmer) každé štyri roky nám pomáha k tomu, aby všetko kvitlo na jar, Vianoce boli v zime a vysoké teploty uprostred leta. Ak by sme ho nemali, vznikol by jednoducho chaos.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 04:42