Kedy navštíviť slávne svetové metropoly?Unsplash/Stefan Kostoski, Earth, Luis Villasmil
StoryEditor

Rím, Tokio, Paríž či Istanbul. Pozreli sme sa, kedy počas roka je najlepšie navštíviť svetoznáme metropoly

Miroslav Kamody21.02.2024., 08:00h

Vieme, kedy je ten najlepší čas navštíviť tvoje vysnívané mestské destinácie. A vo väčšine platí - cez leto rozhodne nie.

Lajkuj Brainee.sk na

Vonku sa pomaly začína otepľovať, čo pre mnohých znamená, že začnú pokukovať po lacných letenkách do celého sveta. Vidieť romantický Rím, exotický Istanbul alebo pulzujúce Tokio môže byť pre niekoho splneným snom. Po príchode sa však môžu romantické predstavy veľmi rýchlo rozplynúť.

Môže za to množstvo faktorov, no jedným z najciteľnejších je bezpochyby nával turistov. Portál The Washington Post preto spísal zoznam miest s konkrétnymi mesiacmi, kedy sa ich najviac oplatí navštíviť. Vďaka tomu si budeš môcť vychutnať svoju vysnenú destináciu čo najautentickejšie a najpohodlnejšie.

image

Tento exotický ostrov bol doteraz pod radarom turistov. Drinky tu stoja len niečo vyše eura, päť dní v hoteli 55 eur

Rím (február až marec)

Aj keď pre niekoho pôjde o smutnú správu, Rím si v letných mesiacoch kvôli turistom príliš neužiješ. „Leto je naozaj horúce a preplnené,“ hovorí Simone Amorico, generálna riaditeľka spoločnosti Access Italy, súkromnej cestovnej kancelárie.

Namiesto toho odporúča navštíviť Večné mesto buď v zime – mimo frenetického „obdobia sviatkov“ tesne pred Vianocami do Nového roka – alebo na jar. „Potom je tu po Veľkej noci dosť rušno,“ povedala Amorico. 

image

Rím

Unsplash/Spencer Davis

Istanbul (september)

Možno ťa to prekvapí, no Istanbul sa minulý rok stal s 20 miliónmi medzinárodných návštevníkov najnavštevovanejším mestom na svete (podľa ročného indexu Euromonitor International). Väčšina cestovateľov mieri do Turecka medzi júnom a augustom (pokiaľ si nejdeš dať transplantovať vlasy - vtedy ideš podľa termínu, všakže), a preto je najlepšie navštíviť ho v septembri.

Stále sa môžeš tešiť na príjemné počasie a mesto je plné rôznych aktivít - od koncertov pod holým nebom až po umelecké podujatia. Pokiaľ ti ale septembrový termín nevyhovuje, aj jar je vhodným obdobím na návštevu.

image

Istanbul

Unsplash

Paríž (február až apríl)

Je na diskusiu, či ešte stále môžeme toto mesto označovať ako najromantickejšie na svete. Jedno je však isté, do Paríža sa stále hrnú státisíce turistov, ktorí chcú vidieť ikonické pamiatky, zasnúbiť sa či jednoducho na malý okamih žiť ako Francúzi. Ak si chceš túto metropolu skutočne užiť, vyhni sa letným mesiacom od júna do augusta, no rovnako aj koncu decembra.

Namiesto toho si radšej pribaľ viac vrstiev oblečenia a do hlavného mesta Francúzska príď medzi februárom až aprílom. Prípadne si ešte môžeš zvoliť november. V tomto období klesajú nielen ceny leteniek, ale aj hotelov.

image

Paríž

Unsplash/Alexander Kagan

Tokio (apríl až máj)

Keď sú stromy v Japonsku najúžasnejšie, taká je aj konečná cena za výlet. Práve obdobie rozkvetu čerešní, opadávanie stromov na vrchole jesene a letná dovolenka predstavujú ten najkomplikovanejší čas na návštevu - máš problém získať dobré hotelové izby, lístky na vlak aj rezervácie do známych reštaurácií.

Omnoho lepším obdobím na návštevu je február, hovorí Yukari Sakamoto, autorka knihy Food Sake Tokyo. Tesne pred príchodom sakury je dosť teplo na to, aby si sa mohol prejsť, ale mesto nie je tak preplnené. Okrem toho začínajú kvitnúť slivky, takže o fotky na sociálne diete budeš mať postarané.

image

Tokio

Unsplash/Víctor Martín

New York (september)

Keď sa skončí letný zhon a v kalendári svieti deviaty mesiac roka, je ideálny čas na pokojnú návštevu mesta, ktoré nikdy nespí, vysvetľuje Dan Rubinstein, rodák z New Yorku a hostiteľ podcastu The Grand Tourist. Zároveň však dodáva, že je potrebné vychytať termín mimo jesenného týždňa módy.

„Výstavy v múzeu sa opäť rozbehli a stále sa môžete celý deň prechádzať cez Central Park a nestretnúť sa s problémami súvisiacimi s počasím,“ povedal Rubinstein. Výsledkom bude príjemná a nezabudnuteľná návšteva jedného z najpopulárnejších miest Spojených štátov.

image

New York

Unsplash/Michael Discenza

Barcelona (jún)

Samozrejme, leto je bezpochyby najobľúbenejším obdobím na návštevu Barcelony. A manželia a fotografi Majo Aguirre a Xavi Cano dodávajú, že sa mu ani nemusíš úplne vyhnúť. Podľa nich stačí, keď vynecháš júl a august, kedy sem všetci prídu na dovolenku, nehovoriac o príleve návštevníkov, ktorí sa sem hrnú z výletných lodí.

image

Barcelona

Unsplash/Logan Armstrong

V rušných časoch je však dobré vyhnúť sa pobytu na konkrétnych miestach, napríklad La Rambla či Sagrada Família. Okrem toho manželia odporúčajú, aby si vo svoj prospech využil aj rytmus mesta. Barcelona totiž nie je mesto, ktoré vstáva skoro, takže ak vstaneš s východom slnka, môžeš všade chodiť prakticky sám až do deviatej.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 06:53