Útoky na LGBTQ+ komunituWikipedia/
StoryEditor

Stručná história útokov radikálov na LGBTQ komunitu. Juraj nebol jediný, zbytočná nenávisť sa šíri celým svetom

Miroslav Kamody13.10.2022., 15:15h

Len pre svoju orientáciu sú členovia LGBTQ+ komunity po celom svete terčom nenávisti. Pomýlených radikálov, akým bol aj včerajších strelec z Bratislavy, si história žiaľ pamätá mnoho.

Lajkuj Brainee.sk na

LGBTQ+ komunita čelí od nepamäti zbytočným predsudkom a nenávistným prejavom. Zatiaľ čo v západných krajinách sa situácia ako-tak zlepšuje, na Slovensku je stále množstvo ľudí mentálne v stredoveku. Všade sa však nájdu jedinci, ktorí namiesto prijatia zodpovednosti za svoje životy hľadajú nepriateľa a pôvod zla niekde úplne inde

Stredajšia streľba v Bratislave, pri ktorej údajný vrah Juraj K. zastrelil dvoch ľudí a jednu osobu zranil, na Slovensku nemá obdobu. Na základe jeho zverejneného manifestu je zrejmé, že sa zradikalizoval na internete. Ľudí ako on bolo v minulosti hneď niekoľko. Prinášame ti výber tragických udalostí, pri ktorých umierali ľudia len preto, že mali inú sexuálnu orientáciu.

image

Údajný vrah zo Zámockej sa vysmieval po vražde policajtom, že ho nevedia vypátrať. Toto všetko bolo v jeho manifeste

UpStairs Lounge, New Orleans (Spojené štáty),1973

Tridsaťdva ľudí zomrelo pri úmyselnom založení požiaru v nočnom gay klube. Hoci mali vyšetrovatelia podozrivého, zločin sa nikdy nevyriešil a tragédiu sprevádzalo podľa webu National Geographic výrazné ticho zo strany politikov. Nechýbali dokonca ani vtipy v rádiu a odmietanie uctenia si pamiatky zo strany niekoľkých cirkví.

Otherside Lounge, Atlanta (Spojené štáty), 1997

Terasa lesbického baru bola zasiahnutá klincovou bombou a päť ľudí bolo zranených. Atentátnik Eric Rudolph, ktorý sa priznal aj k bombovému útoku na letných olympijských hrách v roku 1996 v Atlante, povedal, že útok „mal vyslať silný odkaz na protest proti pokračujúcej tolerancii a podpore homosexuálnej politickej agendy Washingtonom“.

image

Nenávisť, ktorú politici roky zasievali, začína prinášať prvé ovocie, reaguje LGBTQ komunita na tragédiu

Vražda v Keillers Parku, Göteborg (Švédsko), 1997

23. júla 1997 našli v parku v meste Göteborg telo neznámeho muža. Muž, ktorý bol dvakrát zastrelený pištoľou, bol o dva dni neskôr identifikovaný ako 36-ročný Josef ben Meddour, homosexuál a alžírsky štátny príslušník, ktorý dlhé roky žil vo Švédsku.

Po mesiacoch vyšetrovania polícia odhalila, že čin spáchali 22-ročný Jon Nödtveidt, frontman extrémnej metalovej skupiny Dissection, a jeho 20-ročný priateľ Vlad, iránsky občan usadený vo Švédsku.

image

Park vo švédskom meste, kde došlo k vražde

Wikipedia/alicia Fagerving/

Backstreet Cafe, Roanoke (Spojené štáty), 2000

Muž menom Ronald Gay vošiel do baru Backstreet Cafe, kde vytiahol zbraň a spustil zbesilú paľbu. Zabil jedného muža a zranil šesť ďalších osôb. Po zadržaní polícii povedal, že bol na misii zabíjať homosexuálov. Gay bol odsúdený na štyri po sebe idúce doživotné tresty, zomrel vo väzení začiatkom tohto roku.

DIY Club, Jerevan (Arménsko) 2012

Gay-friendly bar DIY Club v arménskom Jerevane v priebehu jedného mesiaca postriekaný hákovými krížmi aj vypálený zápalnými ručnými granátmi na štýl Molotovovho koktailu. „Stále dostávam vyhrážky, že ma spália, zabijú a tak ďalej,“ povedala vtedy majiteľka Armine Oganezová Inštitútu pre správu vojny a mieru.

image

Účastníci pochodujú počas sprievodu homosexuálov

Darko Vojinovic/Tasr

Central Station, Moskva (Rusko) 2014

The Central Station patril k najväčším LGBT nočným klubom v Moskve. Bol však nútený zatvoriť, pretože sa stal centrom viacerých útokov. Nechýbala ani streľba či útoky plynom. Klub sa nakoniec presťahoval do nových priestorov, pričom tentokrát už má nepriestrelné sklá.

Gay Pride Parade, Jeruzalem (Izrael), 2015

Na veľkom Gay Pride v hlavnom meste Izraela sa jeden ultraortodoxný Žid rozhodol vytiahnuť nôž a napadnúť ľudí na pochode. Výsledkom bolo šesť pobodaných ľudí, pričom jeden človek nakoniec na následky zranení zomrel. Udalosť sa stala pri príležitosti 10. výročia podobného útoku na tom istom Pride v Jeruzaleme z roku 2005.

image

TROŠKA TROSKA: Vystrelila zbraň a politici zakričali: Hopla!

Pulse, Orlando (Spojené štáty), 2016

12. júna vošiel 29-ročný Omar Mateen, americký občan afganského pôvodu, do gay klubu Pulse vo floridskom meste Orlando a spustil strelecký masaker. V dôsledku útoku zomrelo 49 ľudí vrátane útočníka a ďalších 53 bolo zranených. Útočník v priebehu činu zavolal na policajnú linku 911 a prihlásil sa k Islamskému štátu.

Čo sa týka počtu obetí, išlo o najhorší teroristický útok v USA od 11. septembra 2001, a súčasne najhorší útok šialeného strelca v histórii Spojených štátov do útoku v Las Vegas v októbri 2017. Okrem toho ide o najkrvavejší prípad násilia voči LGBT komunite v histórii Spojených štátov.

image

Pamätník obetiam streľby v Orlande

Wikipedia/rhododendrites/

Proti-homosexuálne čistky v Čečensku (Rusko), 2017

V apríli 2017 informoval ruský opozičný denník Novaja Gazeta, že od februára bolo údajne zadržaných a mučených viac ako 100 mužov a najmenej traja zomreli pri mimosúdnych popravách. Všetko sa dialo v Čečenskej republike, ktorá je súčasťou Ruskej federácie pod vládou Ramzana Kadyrova.

Informácie hovorili o tajných únosoch, väzení, mučení a mimosúdnom zabíjaní zo strany úradov, ktoré sa zamerali na osoby na základe ich sexuálnej orientácie, predovšetkým homosexuálov. Ľudia mali byť zadržiavaní v koncentračných táboroch, kde museli znášať ponižovanie, mučenie a smrť.

image

Akcia „Čečenské matky oplakávajú svoje deti“, ktorej cieľom bolo upozorniť na prenasledovanie gayov v Čečensku

Wikipedia/Илья Астахов/

Zabitie Zaka Kostopoulosa, Atény (Grécko), 2018

Zak bol zabitý na rušnej ulici neďaleko námestia Omonoia v Aténach. Najskôr ho zbili civilisti a neskôr dokonca ešte aj polícia. Obeť a aktivista za práva LGBT v Grécku zomrel pri prevoze do nemocnice. Podozriví z prípadu čakajú na súdny proces za prečin smrteľného ublíženia na zdraví.

image

Zak Kostopoulos

Wikipedia/georgios Giannopoulos/

Útok nožom, Drážďany (Nemecko), 2020

Dvoch Nemcov, homosexuálny pár, ktorí boli na návšteve v Drážďanoch, neznámy muž dobodal nožom. Jedna z obetí, 55-ročný muž, zomrel na následky zranení, zatiaľ čo druhý, 53-ročný, bol vážne zranená. Páchateľ z miesta činu ušiel a bol zatknutý o dva týždne neskôr, keď sa na noži našli stopy jeho DNA. Europol útok klasifikoval ako džihádistický terorizmus. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 11:08