Giorgio ArmaniYves Herman/Reuters
StoryEditor

Kto je Giorgio Armani? Perfekcionista a žijúca legenda sveta módy oslavuje 90 rokov, je posadnutý hľadaním dokonalosti

ČTK11.07.2024., 09:30h

Módne kreácie Giorgia Armaniho sú rafinovane jednoduché, elegantné a nadčasové, do luxusnej pánskej módy priniesol minimalistický štýl. Tento taliansky tvorca patrí už niekoľko desaťročí medzi elitu svojho odboru.

Lajkuj Brainee.sk na

Značka Armani, ktorú založil v roku 1975, postupne expandovala do oblasti hudby, športu a luxusných hotelov, vyrába aj kozmetiku a parfumy. A Giorgio Armani, jeden z najznámejších svetových návrhárov všetkých čias, oslavuje 11. júla úctyhodné deväťdesiatiny.

Mať v šatníku nejaký model od Armaniho je známkou spoločenskej prestíže, dobrého postavenia a vybraného vkusu. Muž s oceľovým pohľadom ľadovo modrých očí má povesť nekompromisného perfekcionistu, ktorý určuje napríklad aj rozmiestnenie ramienok na šaty vo svojich obchodoch.

image

Centru Bratislavy kraľujú sekáče a Gen Z ich miluje. Ktorý má najlepší výber a ceny? Zisťovali sme to za teba

Drží sa v úzadí

V súkromí je Armani triezvy - rovnako ako jeho štýl. Nemá rád novinárov a nerád poskytuje rozhovory. Tajomstvom jeho úspechu je, jeho vlastnými slovami, „zdržanlivosť. Snažím sa vo svojich predstavách nepreháňať - a aj keď sa moja fantázia niekedy rozbehne ďalej, jednoducho ustúpim o krok dozadu,” vyhlásil v rozhovore pre Guardian v decembri 2019.

Pôvodne sa ale Giogrio Armani, narodený 11. júla 1934 v Piacenze, mestečku pri Miláne, chcel stať lekárom. Dva roky štúdií na medicíne mu však stačili na zistenie, že biely plášť nosiť nebude. Po absolvovaní povinnej vojenskej služby nastúpil v roku 1957 do najväčšieho milánskeho obchodného domu La Rinascente, najskôr ako aranžér výloh a neskôr nákupca pánskej módy.

Po siedmich rokoch ho do svojho ateliéru prijal módny tvorca Nino Cerruti, u ktorého zbieral skúsenosti o pánskej móde ďalších šesť rokov, kým sa pustil do vlastného biznisu. Prvú kolekciu predstavil Armani v roku 1974 v malej milánskej kaviarničke a už sa niesla v jeho typicky triezvom duchu.

Celosvetové impérium

„Mám rád, keď žena očaruje diskrétnosťou. O tom, že vošla, by sme sa mali dozvedieť až neskôr, nie okamžite pri jej vstupe,” priblížil raz. Firmu Armani zažil Giorgio o rok neskôr so svojím životným partnerom, už zosnulým Sergom Galleottim. Z nej postupne vybudovali celosvetové impérium, ktoré predáva štýlový módny tovar v širokom zábere od kytíc až po nábytok.

Rok 1980 mu priniesol ďalší míľnik. V saku z jeho dielne zažiaril v snímke Americký gigolo slávny herec Richard Gere, a spustil tak novú módnu vlnu: „Sako bolo prvou vecou, ktorú som chcel urobiť. Vynašiel som typ športového saka, ktoré je uvoľnené, menej formálne, menej upäté,” zhodnotil neskôr svoj zápis do kroniky módy.

A sako ponúkol aj ženám: „Boli časy, keď sa ženy museli obliekať ako muži, aby ich brali vážne. Práve vtedy, v 70. rokoch, som vypracoval svoj štýl.” Čoskoro sa Armani stal hviezdou Hollywoodu a jeho návrhy dostávajú veľký priestor už tradične pri udeľovaní filmových Oscarov.

image

Vek, fajčenie, či selfie. Prečítaj si, ktorých 5 šialených pravidiel musia celebrity na Met Gala dodržiavať

Navrhol kostýmy pre letušky aj interiér auta

Okrem množstva filmov a divadelných predstavení sa v ďalších rokoch podieľal napríklad na kostýmoch pre letušky spoločnosti Alitalia či pre orchester Claudia Abbada. Navrhol tiež interiér automobilu Mercedes-Benz CLK 500. V roku 2010 prišiel Armani s reklamnou kampaňou svojej značky v 3D.

A neskôr sa zameral aj na spodnú bielizeň, ktorú v reklamách predvádzajú futbalisti David Beckham a Cristiano Ronaldo alebo tenista Rafael Nadal. Po smrti modelky Any Caroliny Restonovej na anorexiu v roku 2006 Armani ako prvý svetoznámy návrhár zakázal vstup na mólo extrémne vychudnutým modelkám.

Jeden z najbohatších Talianov (jeho majetok odhaduje časopis Forbes aktuálne na necelých dvanásť miliárd dolárov) rád trávi voľný čas so svojimi psami a venuje sa tiež charite a ekológii. V júli 2008 prevzal najvyššie francúzske štátne vyznamenanie a stal sa rytierom Radu čestnej légie. A v júli 2021 získal tiež druhé najvyššie talianske vyznamenanie - Rytier Veľkokríža Radu zásluh o Taliansku republiku.

image

Giorgio Armani

Yves Herman/Reuters

Posadnutý hľadaním dokonalosti

„Nie som nikdy spokojný. Som posadnutý hľadaním dokonalosti a nikdy sa nevzdám, kým nedosiahnem výsledok, o ktorý som usiloval,” vyhlasuje Armani, ktorý tiež vlastní taliansky basketbalový klub Olimpia Milano a navrhol uniformy pre talianske olympijské a paraolympijské tímy.

Po celom svete zamestnáva podľa informácií denníka The Guardian asi osemtisíc ľudí. O odchode z čela Armani Group napriek vysokému veku zatiaľ neuvažuje, ale vo vedení spoločnosti si buduje kruh ľudí, ktorým ohľadom budúceho prevzatia kontroly nad značkou dôveruje.

image

Populárny módny reťazec prestrelil. Jeho nová kampaň si údajne robí srandu z obetí vojny v Gaze

Vo svojich dokumentoch potom svojim dedičom (medzi ktorých patrí jeho sestra spolu s tromi ďalšími rodinnými príslušníkmi pracujúcimi v spoločnosti) radí, nielen ako pristupovať k akciám firmy, ale tiež ako zaobchádzať so zavedeným módnym štýlom značky. Zaväzuje ich, aby „hľadali esenciálny, moderný, elegantný a neokázalý štýl s citom pre detail, ktorý by bol však tiež vhodný na nosenie.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 02:56