LangošProfimedia
StoryEditor

Príbehy slávnych jedál: Langoš ako kúpalisková legenda východného bloku, ktorá prežila pád socializmu aj nástup streetfoodu

Miroslav Kamody07.07.2025., 14:00h

Vonia po cesnaku, je mastný, sýty a nostalgicky pripomína leto pri Balatone či trhy na sídlisku. Langoš – ten okrúhly zázrak z kysnutého cesta – si podmanil strednú Európu a stále sa drží medzi ikonami streetfoodu.

Lajkuj Brainee.sk na

Hoci ho mnohí spájajú so socialistickými bufetmi a dovolenkami pri vode, jeho história siaha oveľa hlbšie – až k plameňom dedinských pecí, kde sa rodil ako najstarší predchodca maďarského chleba. Priprav sa, čaká ťa príbeh cesta, ohňa a hladných žalúdkov.

image

Príbehy slávnych jedál: Trdelník, alebo odveká bitka medzi nami, Čechmi a Maďarmi, ktorú nakoniec aj tak vyhrávajú Rumuni

V rámci série Príbehy slávnych jedál sme ti už priniesli:

image

Petržalské langoše

Facebook/Petržalské Langoše

Slovo lángos pochádza z maďarského láng, teda plameň. A to nie náhodou. V dávnych časoch, keď sa v dedinských peciach piekol chlieb len raz za päť-šesť dní (kvôli vysokej spotrebe dreva a energii), sa cesto nevyhadzovalo. To, čo zostalo na rukách alebo po stenách drevenej misy, sa použilo na malé placky – langoše.

Tie sa upiekli v prednej časti pece, keď ešte len rozpaľovali oheň. Nebol to hlavný chod, skôr rýchle raňajky alebo malý snack pre pekára. Tieto pôvodné langoše boli pečené, nie smažené. Pripomínali skôr dnešné kenyérlángos – chlebové langoše so smotanou, cibuľou a slaninkou, ktoré sa dnes dajú nájsť na food festivaloch ako retro špecialita.

Turecký vplyv a olejová revolúcia

Aj keď sa názov langoš odvodzuje z maďarského slova, niektoré historické výklady hovoria o tom, že samotná technológia placky mohla byť ovplyvnená osmanskými Turkami. Tí priniesli do Európy okrem kávy a halušiek aj zvyky smaženia a rôzne druhy jednoduchého plochého chleba.

image

Príbehy slávnych jedál: Legendárny Wiener schnitzel je rakúskym národným jedlom, ktoré vymyslel úplne iný národ

V každom prípade, veľký zlom prišiel až v 50. rokoch 20. storočia. Maďari začali langoše ponárať do horúceho oleja. Výsledok? Chrumkavý zvonku, mäkký zvnútra, čo jedlo posunulo na úplne nový level streetfoodu. Vôňa cesnaku a teplého tuku sa okamžite rozšírila aj do Československa, Rakúska, Rumunska či Srbska. Stačilo málo - trochu múky, droždia, oleja a „poctivá porcia“ kalórií.

Zlatá éra socialistických kúpalísk

Langoš ako ho poznáme – vyprážaný, veľký ako tanier, potretý cesnakovou vodou a pokrytý smotanou a syrom – sa stal východoeurópskou ikonou práve počas socializmu. Bol lacný, sýty a pripravený za pár minút. Mohol nakŕmiť celú rodinu za pár korún. Jeho miesto bolo jasné: kúpaliská, trhoviská či futbalové štadióny.

Spolu s vyprážaným kaprom (hekk) a palacinkami vytvoril takzvanú „svätú trojicu bufetov“ pri Balatone, v Košiciach, Bratislave či Prahe. A ak si po diskotéke v Petržalke nemal v noci chuť na langoš s kečupom a syrom, akoby si tam ani nežil.

image

Langoš má dnes už množstvo verzií - medzi nimi aj sladké

Unsplash/Konrad Koller

Langoš ako sociálny rituál

Po páde komunizmu langoš nezmizol. Práve naopak, prežil ako súčasť kultúrnej pamäti. Ľudia sa k nemu nevracali len kvôli chuti, ale aj kvôli spomienkam. Babička na trhu. Dovolenka s rodičmi. Prvý festival. Pre niektorých sa stal kalorickou bombou na rýchle vytriezvenie, pre iných víkendovým rituálom.

V 90. rokoch a po roku 2000 prišiel druhý dych. Kreatívni kuchári a podnikatelia mu dali nový šat: do cesta pridávali zemiaky (krumplis lángos), jogurt či kefír, na vrch prišli nové suroviny – šunka, slanina, šampiňóny, dokonca aj Nutella, ovocie či balkánsky syr.

Jedna verzia sa volala „grécky langoš“, iná zasa „thai fusion“. Instagram sa postaral o virálnu popularitu: fotogenický, tečúci, prepečený – skrátka instantný foodporn. A keď sa k nemu začalo pridávať aj trhané mäso, stal sa z neho moderný streetfood, za ktorý si predávajúci môže bez problémov pýtať niekoľko eur navyše.

image

Príbehy slávnych jedál: Prečo jeme na Štedrý deň kapra a ako sa stal symbolom našich Vianoc?

Kečup alebo smotana?

Ktorá verzia je tradičnejšia? Možno ťa to prekvapí, no v tomto smere má navrch typická hustá maďarská kyslá smotana (tejföl). Podľa domácich Maďarov je základná kombinácia rozhodne cesnak + kyslá smotana a syr. Kečup nie je súčasťou pôvodných receptov, objavil sa až v susedných krajinách ako obľúbená „východoeurópska” variácia

Medzi stánkom a pop-upom

V Bratislave má langoš svoje silné miesto – Petržalka, Rača, Miletička. V Budapešti je ikonou stánok pri stanici Arany János. A samozrejme ho stále nájdeš na kúpaliskách. No novú tvár mu dali ľudia ako Tomáš Valkovič – slovenský šéfkuchár, ktorý ho spolu s Jiřím Horákom povýšili do gastronomického sveta v rámci projektu Langōš Fry Day.

Tento pop-up, ktorý vznikol v spolupráci s českou školou varenia Ambiente, ukazuje, že langoš môže byť aj fine dining. Kvalitné suroviny, presne vykvasené cesto, moderné suroviny a vizuálna prezentácia – to všetko robí z langoša nestarnúci trend.

Langoš nevyhynie

Hoci je pôvodom maďarský, langoš zdomácnel všade. Na Slovensku, v Česku, Rakúsku, Srbsku, Rumunsku... V každej krajine má iný názov: langoš, languš, mekike, mekitsa, langoși, langosz. Dokonca aj Briti mu hovoria „Hungarian Fried Bread“, čo síce znie nudne, no chutí rovnako výborne.

image

Petržalské langoše

Brainee/miroslav Kamody/

Prežil stredovek, Turkov, vojny, komunizmus aj food blogerov. A stále sa smaží. Langoš je viac než jedlo – je to kultúrna ikona, emocionálny flashback a dôkaz, že aj niečo také jednoduché ako kvasené cesto a cesnaková voda dokáže spojiť generácie. Možno nepatrí medzi najzdravšie jedlá sveta, no má dušu. A tá vonia ako cesnak.

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. december 2025 08:33