Vznik falafelu je dodnes zahalený tajomstvomUnsplash/Anton
StoryEditor

Príbehy slávnych jedál: Falafel je modlou vegetariánov, údajne ho jeme už tisíc rokov. Aká je jeho skutočná história?

Miroslav Kamody26.05.2024., 13:00h

Ikonické vegetariánske jedlo, ktoré si rýchlo a ľahko zamiluješ. Falafel podľa niektorých jeme už celé storočia, skutočné dôkazy však hovoria niečo iné.

Lajkuj Brainee.sk na

Máš rád vyprážané dobroty, alebo skôr zdravé vegánske jednohubky? Falafel je jedno aj druhé. Aj preto ho milujú milióny ľudí po celom svete. Je zdravý, chutný, rýchly na prípravu a v podstate sa nedá pokaziť. Dať si ho môžeš ako prílohu, jednohubky a pokojne ako mäsovú náhradu v plnených tortilách.

Kiežby však bol jeho pôvod rovnako jasný ako dnešné možnosti servírovania. Všetky stopy ukazujú na jednu krajinu, no potom už začínajú len dohady a hádky. Najnovšia časť našej série príbehov slávnych jedál sa venuje práve falafelu.

image

Čo sa to vlastne učia? Veľká časť amerických detí si myslí, že slanina či hot dogy sú rastliny a hranolky sú zo zvierat

V rámci série Príbehy slávnych jedál sme ti už priniesli:

image

Vznik falafelu je dodnes zahalený tajomstvom

Unsplash/Pille R. Priske

Kto vymyslel falafel?

Ako sme už naznačili vyššie, pôvod falafelu je sporný ako samotný región, z ktorého pochádza. Za národného jedlo ho považujú Izraelčania - to však rozhorčilo Palestínčanov, ktorí hovoria o krádeži. Medzitým sa ozvali Libanončania, ktorí sa snažili o jeho uznanie čoby ich vlastného jedla. A dokonca sa pridali aj Jemenčania, ktorí sú presvedčení, že zase patrí im.

Fakty však hovoria úplne inak. Napriek všetkým tvrdeniam a protinárokom vznikol falafel takmer určite v Egypte - toto je úplne jasné. Kedy a kým? To už nevieme a zrejme to ani nikdy nezistíme. Podľa niektorých je starý najmenej tisíc rokov, no vo faraónskych textoch nie je odkaz na nič, čo by sa mu podobalo.

Okrem toho rastlinný olej, v ktorom sa vypráža, bol v tom čase príliš drahý na to, aby sa používal na varenie takého jednoduchého jedla. Nereálny je zrejme aj príbeh, že jedlo vynašli koptskí kresťania ako bezmäsité jedlo na pôstne obdobie - neexistujú o tom totiž žiadne dôkazy.

image

Príbehy slávnych jedál: Pirohy majú svätého patróna aj osemmetrovú sochu, do Európy ich z Číny mohol priniesť Marco Polo

Moderné jedlo

Vyzerá to teda tak, že falafel je v skutočnosti pomerne moderný. V egyptskej literatúre sa objavuje až po britskej okupácii v roku 1882. Je možné, že britskí dôstojníci, ktorí si v Indii obľúbili vyprážané zeleninové krokety, požiadali egyptských kuchárov, aby im pripravili verziu z miestnych surovín.

Falafel vieme vystopovať do Alexandrie, najdôležitejšieho prístavu v krajine a svojho času domovom najväčšej koncentrácie britských a európskych jednotiek. Najprv bola jeho hlavnou zložkou fava fazuľa, ktorá sa pestovala vo veľkých množstvách v okolí a za dynastie Muhammada Aliho sa etablovala ako základ egyptskej stravy.

Jedlo a prísady boli tak úzko spojené, že sa zdá, že pochádza z fazule fava (fūl), takže je možné, že falafel podľa nej dostal aj svoje meno. Z Alexandrie sa falafel rozšíril po celej krajine a získal si takú popularitu, že ďalej na juh sa stal známym jednoducho ako ta‘miyya – doslova „zahryznutie do jedla“.

image

Vznik falafelu je dodnes zahalený tajomstvom

Unsplash/Skyler Smith

Z Egypta do celého sveta

Po dobytí Egypta začalo jedlo migrovať, hoci presnú trajektóriu je ťažké rekonštruovať. Krátko po prvej svetovej vojne sa však dostal na územie dnešného Libanonu a v roku 1933 Mustafa Sahyoun otvoril svoj obchod s falafelom v Bejrúte. Približne v rovnakom čase cestoval falafel po pobreží Červeného mora smerom k Jemenu, na sever pozdĺž Stredozemného mora do Turecka a na západ smerom k Líbyi.

Všetci, ktorí si ho osvojili, si ho urobili po svojom. Aj keď vo všeobecnosti ponechali základný recept nezmenený, mierne upravili ingrediencie, aby vyhovovali ich vlastnej chuti alebo aby odrážali rovnováhu miestneho poľnohospodárstva.

Napríklad v egyptskom meste Mersa Matruhh boli fava fazuľa nahradené hyacintovými fazuľkami a trochou hovädzieho mäsa. V Levante sa namiesto neho používal cícer.

image

Príbehy slávnych jedál: Každú sekundu sa predajú desiatky hamburgerov, jeho príbeh začína u Čingischána

Jednoduchý a univerzálny

Základný recept je pritom veľmi jednoduchý - vyprážaný mletý cícer. Samozrejme, každý výrobca má svoje vlastné tajomstvá na vytvorenie špecifickej chuti, textúry alebo farby.

Konzumuje sa po celom svete, milujú ho vegetariáni a je vhodný aj pre vegánov (všetko záleží od prílohy a servírovania, no falafel sám o sebe je v poriadku). Aj keď príbeh jeho vzniku je nejasný, jeho popularita neustále narastá a je na dobre ceste stať sa univerzálnym jedlom naprieč celou planétou.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. jún 2024 16:48