PopcornUnsplash/Georgia Vagim
StoryEditor

Príbehy slávnych jedál: Popcorn poznáme už 9-tisíc rokov, takto sa z neho stala neodmysliteľná súčasť sledovania filmov

Miroslav Kamody30.10.2023., 14:00h

Milovaná pochúťka, bez ktorej si mnohí nevedia predstaviť sledovanie filmov. História popcornu je dlhá tisíce rokov, a my ťa ňou v skratke prevedieme.

Lajkuj Brainee.sk na

Popcorn je dnes už neodmysliteľnou súčasťou kín, ale aj mnohých domácností, kde sa bez neho nezaobíde žiadne večerné sledovanie televízie. Omnoho menej ľudí však vie, že po mnoho desaťročí bol v 19. a na začiatku 20. storočia bežným raňajkovým jedlom. 

Ako pochúťka, ktorá stála len smiešnych päť alebo desať centov za balík, boli pukance jednou z mála vecí, ktoré si ľudia mohli dovoliť v hojnosti konzumovať aj v časoch Veľkej hospodárskej krízy. Ide však len o vrchol 9-tisíc rokov trvajúcej histórie tohto slávneho pokrmu.

image

Príbehy známych jedál: Donuty nie sú americký výmysel, mali ich už v starovekom Ríme. Počas vojny ich jedli v zákopoch

V rámci série Príbehy slávnych jedál sme ti už priniesli:

Ak chceme začať rozprávať príbeh popcornu, musíme sa vrátiť do starovékého Peru. Zrná pochádzajúce z doby približne pred 5 600 rokmi boli archeológmi objavené v hrobke v Huaca Prieta z civilizácie Olmékov. Predpokladá sa, že ide o preukázateľne najskoršie zrná, aké sa kedy našli.

image

Kukurica

Unsplash/Łukasz Rawa

Olmékovia sú všeobecne akceptovaní ako prvá veľká civilizácia, ktorá vznikla v Mezoamerike. Jej členovia mali prístup ku kukurici a technika výroby popcornu minimálne v Peru (ak nie aj v celom regióne) známa. Okrem samotnej kukurice dala táto priekopnícka kultúra svetu aj rozvoj písania, epigrafiky, čísla nula, mezoamerického kalendára a možno aj kompasu.

Cesta do sveta

Ako však popcorn precestoval celý svet a dostal sa a k nám? Vzhľadom na to, že je kukurica všestranný zdroj potravy a pomerne ľahko sa dá prepravovať naprieč celým svetom, rýchlo sa rozšírila. Popcorn bol obľúbený v aztéckej a mayskej kultúre Strednej Ameriky, kde sa používal na náboženské obrady, jedlo a dokonca aj v medicíne.

Potom prišli v 15. storočí Španieli, a s ním zánik týchto civilizácií a zároveň cesta kukurice do Európy. Popcorn sa postupne do 17. storočia stal veľmi populárny v Anglicku, Nemecku a aj Francúzsku.

image

Príbehy slávnych jedál. Plesňový syr sme náhodou objavili v jaskyni, Nivu okrem Česka a Slovenska vôbec nikto nepozná

V roku 1700 si popcorn našiel cestu aj do Spojených štátov, kde ho ako zdroj potravy používali domorodí Američania a neskôr aj osadníci. O sto rokov neskôr už z neho bolo obľúbené občerstvenie, ktoré sa dalo kúpiť na rohoch ulíc či karnevaloch.

Prelomový vynález

Na začiatku 80. rokov 19. storočia sa vynálezcovi z Chicaga menom Charles Cretor podarilo vytvoriť pojazdný vozík na popcorn, ktorý úplne zmenil hru. Cretor bol pôvodne majiteľom cukrárne, ktorý si kúpil komerčne vyrábaný pekáč na arašidy, aby mohol vo svojom obchode ponúkať čerstvo pražené orechy. 

So strojom nebol spokojný, a tak ho postupne zdokonalil. Na praženie a pukanie používal stroje poháňané parou, ktorá zabezpečila rovnomerné zahriatie všetkých zŕn. Vďaka tomu ich vypukalo čo najviac a zároveň to umožnilo užívateľom napukať kukuricu priamo v požadovaných koreninách.

image

Popcorn

Unsplash/Corina Rainer

Aj preto sa Chicago považuje za rodisko moderného popcornu. Táto pochúťka sa stala taká populárna, že sa koncom 19. storočia dokonca podávala aj v Bielom dome.

Neskôr sa z neho stalo bežné raňajkové jedlo. Bol chutný, zasýtil a jeho cena bola od päť do desať centov - záležalo od veľkosti balíčka. Vo veľkom sa preto jedol aj počas Veľkej hospodárskej krízy v rokoch 1929-39. Predajcovia s čerstvými pukancami doslova zaplavili parky a karnevaly a jeho popularita rástla. 

Neodmysliteľná súčasť kinosál

V kinách sa pukance objavili začiatkom 20. storočia. Bol to lacný a jednoduchý snack, ktorý si si mohol kedykoľvek vychutnať pri sledovaní filmu. Zrazu ho mali takmer v každom kine a stal sa nevyhnutnou súčasťou filmových premietaní.

image

Príbehy slávnych jedál: Legendárny Wiener schnitzel je rakúskym národným jedlom, ktoré vymysleli starovekí Rimania

Balenia sa postupne zväčšovali a do 40. rokov 20. storočia sa začal vyrábať v toľkých príchutiach, že sa stal jednotkou medzi občerstvením. Kiná v súčasnosti už zvyčajne zarábajú viac na predaji občerstvenia, ako na samotnom predaji občerstvenia.

A medzi tými najpopulárnejšími je dodnes. Trh s popcornom sa v súčasnosti odhaduje na viac ako tri miliardy dolárov, pričom Američania každoročne skonzumujú viac ako 17 miliárd litrov popcornu. Populárny je však po celom svete.

Zaujímavosťou je, že pukance sa aj dnes vyrábajú rovnakým základným procesom, ktorý sa používal pred 9-tisíc rokmi - zahrievaním kukuričných zŕn, kým neprasknú. Robí sa to rôznymi spôsobmi, vrátane stroja na popcorn, vzduchového poppera alebo hrnca s olejom. Môže byť sladký či slaný, príchutiam ani farbám sa totiž pri tejto pochúťke medze nekladú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:47