Čoraz viac ľudí sa odvracia od mäsa a volí si jeho rastlinné náhrady, ktoré sú zároveň aj šetrnejšie k životnému prostrediu. Aj keď mnohí považujú vegetariánstvo, vegánstvo a rastlinné náhrady mäsových výrobkov za stále pomerne nový trend, skutočnosť je často úplne iná. Jasným príkladom je aj tofu.
To sa pre svoju cenu, rôzne druhy príchutí a jednoduchosť pri varení stalo jednou z najpopulárnejších náhrad mäsa. Toto jedlo pritom už viac ako dve storočia patrí k najpoužívanejším potravinám.
Už to je dôkazom, že tofu nie je žiadnou novinkou. O to viac ťa možno prekvapí, keď ti prezradíme, že tofu je staršie ako dvetisíc rokov. Aj preto nesmie táto potravina chýbať na našom zozname Príbehov slávnych jedál, v rámci ktorého sme ti už priniesli pôvod takých pochúťok, ako sú pizza, hot dog či kebab.
Tofu alebo fazuľový tvaroh je populárna potravina získaná zo sóje. Jeho výroba je v podstate totožná s klasickým syrom (zrážanie a stuhnutie mlieka) a vyskúšať si ju môžeš aj ty - čerstvé sójové mlieko sa zrazí a lisuje do pevného bloku a nechá sa vychladnúť.
Tofu ako elixír mladosti
Existuje hneď niekoľko verzií vzniku tofu. Tá najznámejšia hovorí o princovi Liú Ān (179–122 pred Kristom) z dynastie Han. V niektorých verziách príbehu ho vytvoril v snahe vyrobiť elixír mladosti. Ten z toho samozrejme nebol, no jeho lahodnosťou mu mohla byť dôstojnou cenou útechy.
V iných verziách príbehu princ vyrábal jedlo ako ľahko konzumovateľný zdroj výživy pre svoju chorú babičku. Aj keď oba príbehy majú zaujímavý a ušľachtilý charakter, zrejme nie sú pravdivé. Historické záznamy starovekej Číny totiž veľmi radi skrášľovali príbehy urodzených.
Dobrým príkladom je napríklad príbeh princa, ktorý dokonale ovládal alchýmiu a nechal si narásť krídla. Vďaka tomu sa mu podarilo naveky unikať smrti vďaka božiemu zásahu. Na Liú Ānove vynájdenie tofu tak môžeme podľa Tenderly pozerať s rovnakou skepsou, ako na tvrdenia Severnej Kórei, že vodca Kim Čong-il vymyslel v roku 2009 hamburger.
Inšpirácia mongolskými kmeňmi
Omnoho pravdepodobnejšou teóriou je, že Číňania si prisvojili techniky výroby syra pri návšteve mongolských kmeňov a aplikovali tieto metódy na sójové mlieko. Aj podľa historikov Williama Shurtleffa a Akiko Aoyagi je táto teória vierohodná z niekoľkých dôvodov.
Tým najzásadnejším však je, že Číňania sa vo všeobecnosti nezaoberali chovom zvierat na mlieko, a preto by nemali žiadne nezávislé znalosti o výrobe tvarohu a syra. To však robili mongolské kmene na severe. Tí dokázali vďaka dlhoročným skúsenostiam s dojnými zvieratami ukázať Číňanom svoje tipy a triky.
Existuje aj možnosť, že tofu vzniklo úplne náhodou. Potrebné sú na to len voda, sójové bôby a zrážadlo. Je teda možné, že mohlo ísť aj o omyl v hrnci, i keď táto teória patrí do skupiny menej pravdepodobných.
Celosvetový hit
Bez ohľadu na to, ako vlastne tofu vzniklo, dnes je celosvetovým hitom. Postupne sa rozšírilo po celej východnej Ázii a vďaka vegetariánskym budhistom, globalizácii a rastúcemu záujmu západného sveta o život bez mäsa sa teraz konzumuje po celom svete.
Medzi jeho najväčšie výhody patrí, že je zdrojom ochranných antioxidantov, podporuje zdravie srdca, spája sa so zníženou hladinou cholesterolu, je zdrojom „kompletných“ rastlinných bielkovín a môže podporovať riadenie krvného cukru.
Okrem toho však treba doplniť, že je samozrejme totálne nevhodné pre ľudí trpiacich alergiu na sóju a neodporúča sa ani ľuďom s ochorením štítnej žľazy, pretože narúšajú jej činnosť.
Odvtedy vzniklo nespočetné množstvo odrôd a receptov, z ktorých si môžeš vybrať. Mnohé z mäsových alternatív, ktoré dnes jeme, majú sóju ako svoju základnú zložku, a preto sú priamymi potomkami originálu. Moderné vegánske jedlá sa môžu zdať úplne nové, ale sú tu len vďaka starovekým objavom na druhom konci sveta.