Unsplash/Sherman Kwan
StoryEditor

Príbehy slávnych jedál: Tofu mnohí považujú za novinku, no v skutočnosti má cez 2-tisíc rokov

Miroslav Kamody26.04.2022., 15:30h
Príbeh tofu nesiaha len desiatky rokov do minulosti a rozhodne nejde o žiadny nový výmysel. Ak sa chceme dostať k počiatkom tejto potraviny, musíme sa vrátiť do dôb až niekoľko storočí pred Kristom.
Lajkuj Brainee.sk na

Čoraz viac ľudí sa odvracia od mäsa a volí si jeho rastlinné náhrady, ktoré sú zároveň aj šetrnejšie k životnému prostrediu. Aj keď mnohí považujú vegetariánstvo, vegánstvo a rastlinné náhrady mäsových výrobkov za stále pomerne nový trend, skutočnosť je často úplne iná. Jasným príkladom je aj tofu.

To sa pre svoju cenu, rôzne druhy príchutí a jednoduchosť pri varení stalo jednou z najpopulárnejších náhrad mäsa. Toto jedlo pritom už viac ako dve storočia patrí k najpoužívanejším potravinám.

Už to je dôkazom, že tofu nie je žiadnou novinkou. O to viac ťa možno prekvapí, keď ti prezradíme, že tofu je staršie ako dvetisíc rokov. Aj preto nesmie táto potravina chýbať na našom zozname Príbehov slávnych jedál, v rámci ktorého sme ti už priniesli pôvod takých pochúťok, ako sú pizza, hot dog či kebab.

Tofu Unsplash/Anh Nguyen

​Tofu alebo fazuľový tvaroh je populárna potravina získaná zo sóje. Jeho výroba je v podstate totožná s klasickým syrom (zrážanie a stuhnutie mlieka) a vyskúšať si ju môžeš aj ty - čerstvé sójové mlieko sa zrazí a lisuje do pevného bloku a nechá sa vychladnúť.

Tofu ako elixír mladosti

Existuje hneď niekoľko verzií vzniku tofu. Tá najznámejšia hovorí o princovi Liú Ān (179–122 pred Kristom) z dynastie Han. V niektorých verziách príbehu ho vytvoril v snahe vyrobiť elixír mladosti. Ten z toho samozrejme nebol, no jeho lahodnosťou mu mohla byť dôstojnou cenou útechy.

V iných verziách príbehu princ vyrábal jedlo ako ľahko konzumovateľný zdroj výživy pre svoju chorú babičku. Aj keď oba príbehy majú zaujímavý a ušľachtilý charakter, zrejme nie sú pravdivé. Historické záznamy starovekej Číny totiž veľmi radi skrášľovali príbehy urodzených. 

​​Dobrým príkladom je napríklad príbeh princa, ktorý dokonale ovládal alchýmiu a nechal si narásť krídla. Vďaka tomu sa mu podarilo naveky unikať smrti vďaka božiemu zásahu. Na Liú Ānove vynájdenie tofu tak môžeme podľa Tenderly pozerať s rovnakou skepsou, ako na tvrdenia Severnej Kórei, že vodca Kim Čong-il vymyslel v roku 2009 hamburger.

Inšpirácia mongolskými kmeňmi

Omnoho pravdepodobnejšou teóriou je, že Číňania si prisvojili techniky výroby syra pri návšteve mongolských kmeňov a aplikovali tieto metódy na sójové mlieko. Aj podľa historikov Williama Shurtleffa a Akiko Aoyagi je táto teória vierohodná z niekoľkých dôvodov.

Tým najzásadnejším však je, že Číňania sa vo všeobecnosti nezaoberali chovom zvierat na mlieko, a preto by nemali žiadne nezávislé znalosti o výrobe tvarohu a syra. To však robili mongolské kmene na severe. Tí dokázali vďaka dlhoročným skúsenostiam s dojnými zvieratami ukázať Číňanom svoje tipy a triky.

Tofu Pexels/Polina Tankilevitch

​Existuje aj možnosť, že tofu vzniklo úplne náhodou. Potrebné sú na to len voda, sójové bôby a zrážadlo. Je teda možné, že mohlo ísť aj o omyl v hrnci, i keď táto teória patrí do skupiny menej pravdepodobných. 

Celosvetový hit

Bez ohľadu na to, ako vlastne tofu vzniklo, dnes je celosvetovým hitom. Postupne sa rozšírilo po celej východnej Ázii a vďaka vegetariánskym budhistom, globalizácii a rastúcemu záujmu západného sveta o život bez mäsa sa teraz konzumuje po celom svete.

​Medzi jeho najväčšie výhody patrí, že je zdrojom ochranných antioxidantov, podporuje zdravie srdca, spája sa so zníženou hladinou cholesterolu, je zdrojom „kompletných“ rastlinných bielkovín a môže podporovať riadenie krvného cukru.

Okrem toho však treba doplniť, že je samozrejme totálne nevhodné pre ľudí trpiacich alergiu na sóju a neodporúča sa ani ľuďom s ochorením štítnej žľazy, pretože narúšajú jej činnosť.

Tofu Pexels/Polina Tankilevitch

Odvtedy vzniklo nespočetné množstvo odrôd a receptov, z ktorých si môžeš vybrať. Mnohé z mäsových alternatív, ktoré dnes jeme, majú sóju ako svoju základnú zložku, a preto sú priamymi potomkami originálu. Moderné vegánske jedlá sa môžu zdať úplne nové, ale sú tu len vďaka starovekým objavom na druhom konci sveta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 17:26