Cestoviny pozná každý jeden z nás. V priebehu rokov sa totiž stali neodmysliteľnou súčasťou výbavy každej domácnosti. Kulinársky zdatní jedinci z nich dokážu vyčarovať gastronomické zážitky a pre študentov ide o jedno z najlacnejších a najrýchlejšie pripravovaných jedál. Aj pre ich všestrannosť nemôžu chýbať medzi našimi príbehmi slávnych jedál.
V rámci série Príbehy slávnych jedál sme ti už priniesli:
- Na chuť jej prišiel takmer každý. Toto je história milovanej pizze
- Hot Dog má naozaj pôvod v psom mäse, jedol sa v Bielom dome aj na Mesiaci
- Kebab je z fast foodu zrejme najzdravší, jedli ho aj v Osmanskej ríši
- Tofu mnohí považujú za novinku, no v skutočnosti má cez 2-tisíc rokov
- Každú sekundu sa predajú desiatky hamburgerov, jeho príbeh začína u Čingischána
- Príbehy slávnych jedál: Zmrzlina je 2500 rokov starý symbol leta, jeden kopček spracuješ na 50 líznutí
Nejasný pôvod
Cestoviny sú podľa všetkého také staré, že nie je vôbec jednoduché zhodnúť sa na tom, kde a kedy vznikli. Samozrejme, mnohí si vznik cestovín spájajú s Talianskom. Práve pre túto krajinu je toto jedlo minimálne rovnako typické ako napríklad pizza. Zatiaľ čo tá má pôvod o poznanie jednoznačnejší, s cestovinami je to zložitejšie.
Väčšina historických dôkazov poukazuje na to, že boli vynájdené v Číne. Jasné dôkazy hovoria o treťom storočí pred Kristom, no nájdu aj zdroje, podľa ktorých ich starí Číňania poznali už 5-tisíc rokov pred Kristom. Cestoviny boli vyrobené z chlebovej múky a boli skôr kúskami cesta než cestovinami, ktoré poznáme dnes.
Rezance vyrobené z pšeničnej alebo ryžovej múky existujú už tisíce rokov a podľa všetkého boli opäť vymyslené v Číne počas dynastie Shang. A ako sa teda dostali do Talianska? Existuje známa legenda, podľa ktorej mal z Číny do Talianska cestoviny priniesť Marco Polo.
Vedel si, že...
Už aj starovekí Rimania poznali cestoviny, no jedli ich úplne inak, ako ich poznáme dnes. Išlo o takzvané sladké cestoviny. Tento dezert sa nazýval placentia a bol vyrábaný z vrstiev cesta, medu a čerstvého syra ricotta.
Taliani to nechcú vzdať
Ako sme už ale spomínali, Taliani sa nechcú svojho prvenstva vzdať. Opierajú sa preto o dôkazy z etruskej civilizácie, ktorá žila na území dnešného Toskánska, Umbrie a Lazia. Archeológovia odkryli etruské hrobky, ktoré zobrazovali nástroje podobné kuchynskému náčiniu, ktoré sa dnes používa na výrobu cestovín.
Najpravdepodobnejšie sa však zdá, že cestoviny tak, ako ich poznáme dnes, sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostali na západ z Ázie arabskými obchodníkmi, ktorí prišli do Talianska po Hodvábnej ceste. To bola obchodná cesta, ktorá spájala Čínu so západom.
Pre zaujímavosť, podľa gréckej mytológie to bol boh ohňa Vulkán, ktorý vynašiel zariadenie, ktoré vyrábalo povrázky cesta - prvé špagety. Takže to boli buď Taliani, Číňania alebo grécky boh ohňa, výber je na tebe.
Americký prezident a legendárny hoax
Cestoviny, aj keď to mali z Číny omnoho bližšie, sa do Spojených štátov dostali z Talianska. Zaslúžil sa o to tretí prezident zjednotenej krajiny Thomas Jefferson. Keď slúžil ako veľvyslanec vo Francúzsku, cestoval aj do Talianska, kde sa zamiloval do makarónov. Keď sa vrátil do Spojených štátov, vrátil sa s prepravkami cestovín aj strojom na makaróny.
Vedel si, že...
Asi ťa to neprekvapí, no Taliansko spotrebuje najviac cestovín spomedzi všetkých krajín. Ak by sme všetky druhy cestovín, ktoré Taliani ročne zjedla premenili na špagety, išlo by o 600 miliónov kilometrov cestovín. To je také množstvo, že by 15-tisíc krát dokázali obtočiť celú našu planétu. (zdroj)
Z Talianska sa cestoviny postupne dostali aj do celej Európy, no ani zďaleka to nešlo tak rýchlo, ako by sa mohlo zdať. Napríklad také špagety neboli na Britských ostrovoch ešte v päťdesiatych rokoch minulého storočia každodennou potravinou. V roku 1957 nemala drvivá väčšina obyvateľstva vedomosti o tom, že špagety sú vyrobené z pšeničnej múky a vody.
V tom čase skrsol v hlave kameramana BBC Charlesa de Jaegera nápad, ktorý na dlhé roky definoval prvoaprílový žart a rovnako tak pošramotil povesť spravodajskej stanice BBC. Viac sa o tejto kauze dozvieš v jednej z epizód nášho podcastu Not Sorry to Think.
Spojenie s minulosťou
Cestoviny sú vo svojej podstate absolútne unikátne jedlo. Jednou z ich najfascinujúcejších vlastnosti je, že v priebehu celých storočí sa v podstate nezmenili. Stále sa vyrábajú z tých istých základných ingrediencií, aké tú boli už od staroveku. Keď teda jeme cestoviny, môžeme si byť istí, že naši predkovia a predkovia našich predkov jedli niečo takmer úplne totožné.
Dalo by sa povedať, že cestoviny sú so svojou dlhou, multikultúrnou históriou kulinárskym spojením s našou minulosťou.