ZmrzlinaUnsplash/Ross Sokolovski
StoryEditor

Príbehy slávnych jedál: Zmrzlina je 2500 rokov starý symbol leta, jeden kopček spracuješ na 50 líznutí

Miroslav Kamody16.07.2022., 15:00h

Zmrzlina je letná pochúťka, ktorá dodnes musela prejsť dlhou a náročnou cestou. Jej cesta na vrchol je však poriadne zaujímavá.

Lajkuj Brainee.sk na

Dopriať si uprostred horúceho dňa pár kopčekov kvalitnej zmrzliny patrí k tomu najväčšiemu potešeniu, ktoré si v lete môžeš dopriať. Na svete existuje nespočetné množstvo príchutí, pričom stále vznikajú nové. Vedel si však, že toto lahodné letné osvieženie vzniklo už pred viac ako 2500 rokmi?

V rámci série Príbehy slávnych jedál sme ti už priniesli:

Na chuť jej prišiel takmer každý. Toto je história milovanej pizze

Hot Dog má naozaj pôvod v psom mäse, jedol sa v Bielom dome aj na Mesiaci

Kebab je z fast foodu zrejme najzdravší, jedli ho aj v Osmanskej ríši

Tofu mnohí považujú za novinku, no v skutočnosti má cez 2-tisíc rokov

Každú sekundu sa predajú desiatky hamburgerov, jeho príbeh začína u Čingischána

image

Zmrzlina

Unsplash/Lama Roscu

Tisíce rokov stará maškrta

Aby sme sa vrátili na úplný začiatok, podľa všetkého sa prvá zmrzlina objavila v starovekej Perzii ešte pred vyše 2500 rokmi. V týchto ranných dobách to bola zamrznutá sladená voda, ktorú rozomleli na malé kúsky a ozdobili rôznymi polevami a ovocím. Táto tradícia sa neskôr dostala až do Grécka a Ríma, kde veľmi rýchlo naberala na popularite.

Z dôvodu vysokej ceny si ju najviac užívala najmä šľachta a kráľovská rodina. Zbožňoval ju napríklad aj rímsky cisár Nero, ktorý dal príkaz vytvoriť sieť bežcov, ktorí do mesta z hôr znášali čerstvý ľad. Po páde Rímskej ríše sa organizovaná preprava ľadu zastavila, čo cenu zmrzliny vyhnalo ešte viac do výšin. Nasledujúcich tisíc rokov sa v podstate nič nezmenilo a zmrzlina musela čakať na svoj veľký návrat na výslnie.

image

Na Pohode sme ochutnali podpecník, grilovaný oštiepok aj palacinky. Čo nám chutilo najviac?

Nepotvrdené legendy

A ako sa vlastne vrátila späť do hry? Existuje hneď niekoľko nepotvrdených legiend, z ktorých vyberáme tie najzaujímavejšie. Jedna hovorí, že to bol Marco Polo, kto do Talianska priniesol zo svojich ciest po Číne zmrzlinu v štýle sorbetu. Ďalšia hovorí, že talianska vojvodkyňa Catherine de‘ Medici doniesla do Francúzska ochutený sorbet po tom, ako sa vydala za Henricha II.

Karol I. bol údajne taký ohromený „zamrznutým snehom”, že svojmu vlastnému výrobcovi zmrzliny ponúkol doživotnú rentu výmenou za utajenie receptúry. Takto by aj naďalej mohla zostať kráľovskou výsadou. Faktom ale je, že vďaka šľachte, ktorá poháňa jej výrobu, inovátori, technici a kuchári vynakladali maximálne úsilie na rozvoj popularity a dostupnosti zmrzliny na celom svete.

image

Zmrzlina

Unsplash/Parker Johnson

Dôležitý efekt

Je dôležité dodať, že vznik zmrzliny umožnilo až objavenie endotermického efektu. Predtým mohla byť smotana iba chladená, ale nie zmrazená. Bolo to pridanie soli, ktoré znížilo bod topenia ľadu, čo malo za následok, že zo smotany vytiahlo teplo a nechalo ju zamrznúť.

Prvý známy záznam o tom pochádza z indickej básne Pancatantra, ktorá sa datuje do 4. storočia nášho letopočtu. Najstarší písomný popis procesu nie je známy z kulinárskych textov, ale zo spisov Ibn Abu Usaybia z 13. storočia o medicíne. Technika „zmrazovania“ nie je známa zo žiadnych európskych zdrojov pred 16. storočím.

image

Príbehy slávnych jedál: Každú sekundu sa predajú desiatky hamburgerov, jeho príbeh začína u Čingischána

Kráľovná ľadu

Dôležitou postavou v histórii zmrzliny bola Agnes Marshall, ktorá je aj dnes v Anglicku považovaná za „kráľovnú ľadu“. Tá zo zmrzliny urobila módnu záležitosť strednej triedy a napísala o nej štyri knihy.

Mala verejné prednášky o varení a dokonca navrhla použiť na jej výrobu tekutý dusík. Práve v jednej z jej kníh sa prvýkrát objavuje aj kornútok na zmrzlinu. Skutočnú a celosvetovú popularitu však získali až po Svetovej výstave v roku 1904, ktorá sa konala v St. Louis.

Riešenie problémov s chladením sa však podarilo vyriešiť až v roku 1926, keď sa konečne stalo realitou nepretržité chladenie v podobe elektrických mrazničiek. Okrem možnosti vyrábať zmrzlinu v gigantických množstvách to prinieslo aj zníženie ceny zmrzliny na prijateľnú úroveň pre všetkých.

image

Zmrzlina

Unsplash/Brooke Lark

Po druhej svetovej vojne sa zmrzlinársky priemysel masívne rozšíril do celého sveta, vďaka čomu vznikalo veľké množstvo jej druhov a príchutí. Dnes zmrzlinový priemysel zarába desiatky miliárd dolárov ročne, pričom Spojené štáty sú, neprekvapivo, najväčším spotrebiteľom tejto obľúbenej letnej pochúťky.

Na záver sme si pre teba tradične pripravili niekoľko krátkych zaujímavostí o zmrzline:

- V Grécku sa sneh na chladenie nápojov používal už okolo roku 500 pred Kristom. Hippokrates je známy tým, že otvorene kritizoval chladené nápoje za to, že spôsobujú „výkyvy žalúdka“. Sneh nazbieraný z nižších svahov hôr bol nehygienický a verilo sa, že ľadové nápoje spôsobujú kŕče, koliku a množstvo iných ochorení.

- Podľa výpočtov potrebuješ na „spracovanie“ jedného kornútku zmrzliny 50 oblíznutí.

- Spojené štáty sú nielen najväčším spotrebiteľom, ale aj výrobcom zmrzliny na svete.

- Najznámejšie druhy zmrzliny sú gelato, neapolská a sorbet.

- Spomínaš si na legendu s Karolom I.? Podľa ďalšej nariadil sťatie hlavy svojmu šéfkuchárovi, pretože nakoniec recept zverejnil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:59