Stručná história antikoncepcieUnsplash/Reproductive Health Supplies Coalition
StoryEditor

Stručná história antikoncepcie. Pred tabletkami ženy používali kyselinou nasiaknuté špongie aj črevá priadky morušovej

Miroslav Kamody20.08.2023., 09:00h

Týchto päť zastaralých spôsobov ukazuje, ako ďaleko sme sa ako ľudstvo posunuli.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ k nej máš v súčasnosti prístup, je ľahké považovať dnešnú antikoncepciu za samozrejmosť. Ako však pripomína portál The Conversation, až kľúčové objavy za posledné storočie rapídne zmenili životy žien.

Pred vynájdením moderných vnútromaternicových teliesok (IUD) alebo hormonálnej antikoncepcie mala väčšina produktov nízku účinnosť a boli užitočnejšie skôr na oddialenie tehotenstva, než na jeho prevenciu.

image

Stručná história menštruačných pomôcok. Ženy to v minulosti mali omnoho ťažšie, z historických praktík sa ti zdvihne žalúdok

Keď bola začiatkom 60. rokov dostupná antikoncepčná tabletka, znamenalo to prelom. Jeho veľmi nízka miera zlyhania, menej ako jedno percento pri správnom používaní, pomohla dostať kontrolu nad antikoncepciou pevne do ženských rúk.

Hoci tabletka môže mať niektoré vážne vedľajšie účinky, mnohým ženám stále poskytuje oveľa menej nepríjemný zážitok ako mnohé z metód, ktoré jej predchádzali. Pozreli sme sa, ako vyzerali.

V rámci série Stručná história sme ti už priniesli:

1. Opakovane použiteľné kondómy

„Ľudia používali kondómy najmenej od 17. storočia, väčšinou na prevenciu pohlavne prenosných infekcií. Spočiatku boli vyrobené z prírodného materiálu, ako sú zvieracie črevá alebo plátno,” vysvetľuje Susan Walker z Anglia Ruskin University.

Len pár rokov po vynájdení syntetického kaučuku v roku 1844 bol vytvorený gumený kondóm. Bol navrhnutý na opláchnutie a opätovné použitie, ale v dôsledku toho bol hrubší a menej pohodlný ako dnešné mužské kondómy. Jednorazový latexový kondóm bol vynájdený až v tridsiatych rokoch minulého storočia. Boli tenšie, pohodlnejšie a samozrejme použiteľné len raz.

image

Kondómy v minulosti vyzerali úplne inak

Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition

2. Kyselinou nasiaknuté špongie

Keďže kyselina zabíja spermie, jedna z tradičných domácich metód antikoncepcie zahŕňala vloženie špongie namočenej v octe do vagíny. Účelovo navrhnuté špongie sa stali komerčne dostupnými na začiatku 20. storočia a obsahovali chemický spermicíd.

Variácie spermicídnej špongie sú stále dostupné. V súčasnosti ju používa menej ako jedno percento žien v Spojenom kráľovstve.Typická miera zlyhania, najmä u mladých žien, je asi 12 až 24 percent ročne. Vo všeobecnosti platí, že mladšie ženy majú väčšiu pravdepodobnosť otehotnenia pri používaní menej účinných metód, pretože sú plodnejšie ako staršie ženy.

image

Ušetria ti peniaze a na weckách v bare to nemusí byť až tak zlé. Vyskúšala som menštruačný kalíšok aj nohavičky

3. Membrány a uzávery

„Membrány a ich menšie príbuzné, nazývané čiapočky, boli vynájdené začiatkom 19. storočia. Rovnako ako kondómy fungujú ako bariéry pre spermie a podobne ako špongie sa používajú aj s chemickým spermicídom. Vkladajú sa pred sexom do vagíny a potom by mali zostať na mieste najmenej šesť hodín, aby spermicíd zabil spermie,” hovorí Walker.

Čiapka a membrána boli široko používané v USA a Európe pred druhou svetovou vojnou. Ale typická miera zlyhania u mladých žien používajúcich tieto metódy je asi dvanásť percent. Čiastočne v dôsledku toho ich dnes používa menej ako jedno percento žien na celom svete.

„Vysoká miera zlyhania bariérových metód je čiastočne spôsobená tým, že nezastavujú ženy v ovulácii. Ak sa spermiám podarí dostať cez bariéru, šanca na oplodnenie je vysoká. Ďalšou nevýhodou je, že sa ťažko prispôsobujú a musia byť na mieste pred sexom, v čase, keď by žena pravdepodobne radšej myslela na iné veci.”

image

Gumová cervikálna čiapočka

Wikipedia/Múzeum vedy Londýn

4. Výplach s antiseptikom

Výplachy vagíny po pohlavnom styku, často antiseptickým roztokom, sa používali ako antikoncepcia na začiatku 20. storočia. Výplach neovplyvňuje spermie, ktoré už začali svoju cestu cez krčok maternice.

Takže účinnosť vaginálneho výplachu bola veľmi nízka. Zdravotníci dnes dôrazne neodporúčajú výplachy, pretože poškodzuje vaginálnu flóru, čo môže viesť k vaginálnemu podráždeniu a infekcii.

5. IUD z čriev priadky morušovej

Vnútromaternicové telieska (IUD) zostávajú populárne, ale nie vždy fungovali rovnakým spôsobom ako moderné produkty. Ranné vnútromaternicové metódy pracovali na (čiastočne správnom) presvedčení, že akékoľvek zariadenie umiestnené v maternici pravdepodobne zastaví implantáciu a vývoj oplodneného vajíčka v maternici.

image

Dali jej sto tampónov na šesť dní. Prvá Američanka vo vesmíre musela dať vrcholovým inžinierom NASA rýchlokurz o menzese

„V 19. storočí sa pesary s lichobežníkovými kosťami (pomenované pre svoj tvar) používali na prevenciu tehotenstva. Tieto zariadenia mali dve ramená, ktoré vyčnievali cez krčok maternice do vagíny, a gombíkový koniec, ktorý zakrýval krčok maternice. Je ťažké si predstaviť, že to bolo pohodlné.”

Poľský gynekológ Richard Richter publikoval v roku 1909 článok o tom, ako vložil do lona pacienta krúžok z čreva priadky morušovej s dvoma vyčnievajúcimi šnúrkami, ktoré umožnili jeho vybratie. V tom čase veľa gynekológov diskrétne používalo svoje vlastné verzie takýchto zariadení kvôli zákonom proti propagácii antikoncepcie v mnohých krajinách.

Graefenbergov prsteň nahradil v 20. rokoch 20. storočia črevo priadky morušovej za prsteň z kovovej zliatiny. Nemecký gynekológ Ernst Graefenberg najskôr vyskúšal čisté striebro, no telo ho vstrebalo a zafarbilo ženám ďasná do modra.

image

Vnútromaternicové teliesko tak, ako to dnes poznáme

Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition

„V päťdesiatych, šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch sa používali všetky druhy materiálov a tvarov vnútromaternicových teliesok, od tvarov listov až po špirály, až kým výskumníci nezistili, že meď zlepšuje účinnosť zariadení. V 70. rokoch 20. storočia bolo v USA na trhu asi 70 rôznych vnútromaternicových teliesok,” pokračuje odborníčka.

Moderné vnútromaternicové telieska (IUD) sedia úplne v maternici, obsahujú buď meď, alebo hormóny progesterónového typu s pomalým uvoľňovaním a sú oveľa bezpečnejšie a účinnejšie ako staršie telieska. Infekcie spôsobené IUD sú teraz zriedkavé, ale občas sa vyskytnú v prvých týždňoch po zavedení. 

„V súčasnosti máme niekoľko metód antikoncepcie, ktoré pri správnom používaní len málokedy zlyhajú, no ženy sa stále snažia nájsť metódu, ktorá by im vyhovovala. Nový výskum sa zameriava na znižovanie vedľajších účinkov antikoncepcie, no medzitým by vlády mali investovať do služieb sexuálneho zdravia, aby ľuďom poskytli lepší a rýchlejší prístup k antikoncepcii a poradili, ako si vybrať metódu, ktorá im najviac vyhovuje,” uzatvára Walker.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 18:42