Poznáme nominácie na Zlatý glóbus.Twitter Golden Globe Awards/
StoryEditor

Poznáme nominácie na Zlatý glóbus. Pozri sa, kto má najväčšiu šancu na zisk prestížnej sošky

Michal Čiernik13.12.2022., 10:00h

Medzi nominovanými filmami v kategórii najlepšia dráma je okrem iného akčný trhák Top Gun: Maverick a druhý diel výpravnej sci-fi snímky Avatar Jamesa Camerona.

Lajkuj Brainee.sk na

Zlaté glóbusy sú považované za akúsi predohru prestížnejších Oscarov, každoročne ich udeľuje Asociácia zahraničných novinárov v Hollywoode (HFPA). Ceny budú odovzdané 11. januára 2023. Na rozdiel od Oscarov Glóbusy oddeľujú komédie a muzikály od drám, čo skupine umožňuje rozšíriť pole ocenených.

Najviac, až osem nominácií, získala írska komédia Banshees of Inisherin od Martina McDonagha. Tesne za ňou so šiestimi nomináciami skončila sci-fi šialená jazda medzi paralelnými svetmi v multivesmíre Everything Everywhere All at Once.

O jednu nomináciu menej získal film Babylon, v ktorom si zahrali herci Margot Robbie a Brad Pitt, a rodinná dráma Fabelmans režiséra Stevena Spielberga. O najlepšiu filmovú drámu zabojujú aj kino trháky Top Gun: Maverick a dlhoočakávaný nový Avatar.

image

Harry a Meghan rozbili internety, Netflix uviedol kontroverzný dokument. Vyhlásili vojnu monarchii?

O najlepší seriál zabojuje s piatimi nomináciami The Crown. Konkurenciu mu budú robiť veteráni Better Call Saul a Ozark. Okrem nich zabojujú aj nové hity ako House of the Dragon a Severance. Prekvapenie v seriálovom svete vyvolalo vynechanie vysokohodnoteného fantasy The Lord of the Rings: The Rings of Power, ktorý nezískal ani jednu nomináciu.

image

John Wick sa vracia v nadupadom traileri pre štvrtý film. Keanu Reeves medzitým v Prahe nakrúca spin off Ballerina

Ak bude chieť získať cenu za najlepšiu seriálovú komédiu Abbott Elementary, bude musieť odraziť „Only Murders in the Building“, „Hacks“ a dve nové relácie, ktoré si vytvorili základňu vášnivých fanúšikov. „The Bear“, drámu z kulinárskeho prostredia a „Wednesday“ spinoff „The Addams Family“, ktorý sa stal Netflixovým megahitom.

image

Quentin Tarantino sa chystá natočiť svoj vlastný seriál. Prezradili termín, kedy na snímkach začne pracovať

Veľkou kontroverziou je podľa webu Variety to, že v roku, keď autorky ako Sarah Polley („Women Talking“) a Gina Prince-Bythewood („The Woman King“) vytvorili niektoré z najviac kriticky uznávaných filmov, kategória najlepšia réžia je celá zložená z mužov. Spielberg a McDonagh budú bojovať o režijnú trofej proti Bazovi Luhrmannovi („Elvis“), Danielovi Scheinertovi a Danielovi Kwanovi („Everything Everywhere All at Once“) a Jamesovi Cameronovi.

Za najlepší herecký výkon vo filmovej dráme sú nominovaný Austin Butler („Elvis“), Brendan Fraser („Veľryba"), Hugh Jackman („Syn"), Bill Nighy („Žijúci“), Jeremy Pope („Inšpekcia“) O njalepšiu herečku zabojujú Cate Blanchett („Tár“), Olivia Colman(„Ríša svetla"), Viola Davis („Kráľ ženy“), Ana de Armas („Blondínka") a Michelle Williams („The Fabelmans“).  

image

Nomináciu získala aj Jenna Ortega

Richard Shotwell/Tasr

Zo seriálových hercov sa o zlatú sošku pobijú Jeff Bridges („The Old Man”), legendárny Kevin Costner („Yellowstone”), Diego Luna („Andor”), Bob Odenkirk („Better Call Saul”) a Adam Scott („Severance”). Medzi herečkami nemôže chýbať Emma D’Arcy („House of the Dragon”), Laura Linney („Ozark”), Imelda Staunton („The Crown”), Hilary Swank („Alaska Daily”) či Zendaya („Euphoria”)

image

Očakávaný víťaz a vzrušujúce novinky. Takto vyzerali herné Oscary

V nomináciách medzi streamovacími platformami najviac dominovala HBO Max a Netflix so 14 nomináciami. Hulu bol tesne pozadu s desiatimi. Searchlight Pictures, nezávislá značka, ktorú vlastní Disney, bola najviac nominovaná filmová spoločnosť s 12 uznaniami.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:12