Ivan Korčok pri príchode do centrály.Jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

ONLINE Prezidentské voľby 2024: Takto volili Slováci v prvom kole. O dva týždne sa stretnú Korčok s Pellegrinim

Miroslav KamodyTASR23.03.2024., 14:10h

Slováci si v sobotu volia prezidenta. V ére samostatného Slovenska ide v poradí o šieste priame voľby hlavy štátu. O prezidentský palác bojuje deväť kandidátov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22:30.

Lajkuj Brainee.sk na

Situáciu pre teba celý deň budeme sledovať ONLINE. Všetky dôležité informácie nájdeš v tomto článku, detailný priebeh môžeš sledovať aj na webe Hospodárskych novín.

0:22 Sčítaných je 98,43 percenta volebných okrskov. Vedie stále Ivan Korčok, ktorý získal 41,91 percenta hlasov. Na druhom mieste sa umiestnil Peter Pellegini, ktorý získal 37,43 percenta

00:03 Sčítaných je už 94,10 percenta hlasov a v prvom kole prezidentských volieb vedie Ivan Korčok, ktorý získal 41,18 percenta hlasov. Druhý Peter Pellegrini má 37,86 percenta. Štefan Harabin je zatiaľ na treťom mieste a získal 11,95 percenta hlasov.

23:40 Do druhého kola prezidentských volieb postupujú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Štatistický úrad už spočítal 85,61 percenta okrskových zápisníc.

image

Pellegrini alebo Korčok? Pozri si profily kandidátov, z ktorých jeden sa stane budúcim prezidentom Slovenskej republiky

23:13 V prezidentských voľbách je sčítaných už 48,02 percenta okrskov. V priebežných výsledkoch vedie Peter Pellegrini, ktorého výsledok je aktuálne 41,5 percenta hlasov. Ivan Korčok, má zatiaľ 35,08 percenta hlasov. Títo dvaja kandidáti pravdepodobne postúpia do druhého kola.

23:01 Sčítaných je už 32,6 percenta volebných okrskov a v prezidentských voľbách stále vedie predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, ktorý má zatiaľ 42,34 percenta. Za nim nasleduje Ivan Korčok, ktorý má 33,22 percenta.

22:45 Štatistický úrad zverejňuje prvé predbežné výsledky. V prvom kole prezidentských volieb vedie zatiaľ Peter Pellegrini so ziskom 44,84 percenta hlasov. Za ním nasleduje Ivan Korčok s 25,63 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad po spočítaní 7,10 percenta okrskových zápisníc.

22:10 Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila. Komisie v nich začínajú sčítavať hlasy. Keďže v niektorých volebných okrskoch sa hlasovanie predlžuje, do 22:30 platí stále volebné moratórium. Prvé výsledky prvého kola prezidentských volieb sa zverejnia až po tomto čase. 

21:50 Predbežné výsledky a živé vstupy z centrál jednotlivých kandidátov môžete sledovať v HN štúdiu.

20:15 Najvzrušujúcejší moment volebnej soboty. Satirická stránka Zomri uverejnila video od istej Sabíny, ktorá sa rozhodla ísť voliť na koni. Udalosť sa mala odohrať v Prievidzi.

19:36 Polícia doposiaľ nezaznamenala žiadne narušenie poriadku. Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že priebeh volieb je naďalej hladký. "Dohliadame na bezproblémový priebeh prezidentských volieb a doteraz sme nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku," uviedla.

image

19:00 Volebné moratórium v rámci prvého kola prezidentských volieb opäť predĺžili, potrvá do 22.30. Pre TASR to potvrdil hovorca Ministerstva vnútra SR Matej Neumann. Dôvodom je, že v obci Norovce v okrese Topoľčany otvorili volebnú miestnosť o polhodinu neskôr.

18:18 - Premiér Robert Fico (Smer-SD) v sobotu odvolil v Bratislave. Oznámil to na sociálnej sieti. „Potichu, bez médií som volil v Bratislave. Volebný akt je do určitej miery súkromná vec každého jedného z nás a ja sa už dlhšie snažím chodiť na voľby bez strapca novinárov,” poznamenal.

17:00 - Volebné moratórium v rámci prvého kola prezidentských volieb predĺžia o 20 minút. Na celom území SR potrvá do 22:20. Dôvodom je skolabovanie člena komisie v jednom z volebných okrskov v Senci. Avizoval to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda.

16:30 - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby vyslalo v sobotu do 16:00 ambulancie rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) na šesť zásahov v súvislosti s konaním prezidentských volieb. 

16:14 - Pliešovciach v okrese Zvolen volili v sobotu aj slovenskí vojaci, ktorí sú na vojenskom cvičení v neďalekom Centre výcviku Lešť. Špeciálny spôsob hlasovania do prenosnej schránky využilo 27 vojakov s hlasovacími preukazmi.

15:53 - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková volila Petra Pellegriniho. Napísala to na Facebooku a svojich sledovateľov vyzvala, aby aj oni podporili lídra Hlasu.

15:42 - V malej dedinke Hradisko neďaleko Kežmarku majú len takmer 100 obyvateľov, voliť chodia väčšinou skoro ráno alebo podvečer. Predsedníčka tamojšej volebnej komisie Antónia Semaňáková to zdôvodnila tým, že viacerí obyvatelia trávia deň na svojich gazdovstvách.

image

Prezidentské voľby 2024

TASR/Michal Svítok

„Obec Hradisko je malá rázovitá obec, ktorá má len 78 zapísaných voličov, väčšinou tu žijú starší ľudia. Je tu taký vidiecky ruch, veľa ľudí je cez deň na záhrade alebo s traktormi na pozemkoch, slnečné počasie ich teraz cez deň láka skôr k tomu poľnohospodárstvu alebo na výlety,” uviedla Semaňáková. Vydali len päť voličských preukazov, je podľa nej predpoklad, že volebná účasť prekoná hranicu 50 percent. Dopoludnia prišlo približne 20 voličov.

15:11 - Celkovo 39 pacientov a zamestnancov Fakultnej nemocnice Nitra uplatnilo svoje volebné právo a zúčastnili sa volieb prezidenta republiky. Volebná komisia v sprievode námestníka pre ošetrovateľstvo Petra Zita postupne navštívila oddelenia, aby umožnila všetkým záujemcom odovzdať svoj hlas, informovala nemocnica.

Medzi voličmi bol aj hospitalizovaný pacient, starosta obce Horná Kráľová. „Napriek svojej hospitalizácii si nenechal ujsť túto dôležitú udalosť a išiel svojim občanom príkladom,” uviedla nemocnica.

image

Lekári prehovorili o veľkom požiari v košickej nemocnici: Boja sa chodiť do práce, mohli zhorieť novorodenci

14:08 - V najväčších bratislavských mestských častiach sú sobotné prezidentské voľby zatiaľ pokojné, bez problémov. Incident zaznamenali len ráno v jednom z volebných okrskov na Nobelovom námestí v Petržalke. 

Podľa hovorkyne Petržalky Márie Halaškovej spôsobil incident odvolaný nominant jednej z politických strán, ktorá ho predtým nominovala za člena okrskovej volebnej komisie. Strana ho ešte predtým odvolala na požiadanie mestskej časti, keďže malo ísť zo skúseností o konfliktného človeka. „Napriek tomu prišiel a nevedel pochopiť, že bol odvolaný. Začal sa vyhrážať, že si donesie zbraň,” priblížila pre TASR Halašková s tým, že bola privolaná hliadka štátnej polície.

13:38 - Sobotné prezidentské voľby sú v Bratislavskom kraji zatiaľ pokojné a bezproblémové. Pre TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie. „Všetko je zatiaľ v poriadku, nezaznamenali sme žiadne problémy. Fungujú všetky volebné okrsky,” uviedli z bratislavskej okresnej volebnej komisie.

Zaevidovali len niekoľko prípadov technických problémov, keď mal volič so sebou pas, nie občiansky preukaz. Ak má však volič trvalý pobyt na území SR, do volebnej miestnosti si musí zobrať občiansky preukaz. Ak trvalý pobyt na Slovenku nemá, v takom prípade môže voliť na pas, musí mať však podľa komisie zároveň so sebou čestné prehlásenie o trvalom pobyte mimo SR.

image

Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou Gašparovičovou vo volebnej miestnosti v prvom kole prezidentských volieb v Bratislave.

TASR/Dano Veselský

12:58 - „Máme nahlásený jeden prípad člena komisie pod vplyvom alkoholu, kde zhruba o 7:45 nafúkal 1,32 miligramu. Je to vyriešené, bol vylúčený, komisia pokračovala bez prerušenia,” ozrejmil riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka

Predseda štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda dodal, že štátna komisia eviduje viaceré prípady porušenia volebného moratória. „Postupne ich volebná komisia rieši. V niektorých prípadoch to vieme vyriešiť hneď, v niektorých prípadoch bude potrebné hlbšie riešenie,” vysvetlil.

12:41 - „K žiadnej mimoriadnej situácii zatiaľ nedošlo, zatiaľ ani k prerušeniu hlasovania. V tomto čase sa môžeme domnievať, že všetky volebné miestnosti sa zatvoria o 22. hodine,” informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

image

Hanba ako delo. Šimkovičovej angličtine v Abú Zabí rozumel málokto. Pridala sa k dlhému zástupu našich „anglicky“ hovoriacich politikov

12:40 - Záchranári aktuálne zasahujú u pacientky s kolapsom vo volebnej miestnosti v Martine. Dopoludnia Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR vyslalo ambulancie na štyri zásahy v súvislosti s konaním prezidentských volieb. OS ZZS o tom informuje na sociálnej sieti.

12:29 - Novú hlavu štátu, ktorá bude ctíť a chrániť slovenskú ústavu, popriala Slovákom pri odchode z volebnej miestnosti v Pezinku existujúca prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa slovenských médií si tiež želá, aby prvou zahraničnou cestou jej nástupcu vo funkcii bola návšteva Českej republiky.

„Práve som odvolila, využila som svoje právo, ako má každý občan, vyplývajúce z ústavy. Je, samozrejme, dôležité a pozývam všetkých občanov SR, aby sa volieb zúčastnili, pretože pre budúcu hlavu štátu je dôležité, aby mala čo najsilnejšiu legitimitu,” poznamenala prezidentka.  

image

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v prvom kole prezidentských volieb 23. marca 2024 v Pezinku. 

TASR/Pavel Neubauer

12:22 - Líder progresívcov Michal Šimečka dorazil do volebnej miestnosti v sprievode manželky a dcéry. Podotkol, že právo voliť nie je samozrejmosťou, ale výsadou demokracie.

12:05 - Méta Eleonóra Zacharová z podtatranského mesta Svit má 101 rokov, no ani vysoký vek jej nezabránil, aby šla v sobotu voliť. „Chodím voliť preto, lebo tu žijem a chcem, aby sme sa mali lepšie. Odkedy žijem vo Svite, ani raz som voľby nevynechala. Od začiatku som bola presvedčená o svojom kandidátovi, sledujem, čo sa deje, a myslím si, že som dobre volila,” uviedla pre TASR.

image

Na snímke 101-ročná Méta Eleonóra Zacharová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v prvom kole prezidentských volieb. Vo Svite, 23. marca 2024.

TASR/Adriána Hudecová

11:51 - Čím vyššia je účasť vo voľbách, tým reprezentatívnejší je výsledok. Uviedol to kandidát na prezidenta SR a predseda parlamentu Peter Pellegrini po tom, ako v sobotu odovzdal svoj hlas na bratislavskom Gymnáziu na Grösslingovej ulici. Vyzval občanov, aby využili demokratické právo a zúčastnili sa prezidentských volieb.

„Každé voľby sú sviatkom demokracie, a preto by ľudia mali využiť pri akýchkoľvek voľbách svoje právo, ktoré im vyplýva z ústavy, kedy majú jedinečnú šancu ovplyvniť veci verejné,” zdôraznil Pellegrini. Právo voliť by mali využiť podľa neho aj preto, aby za nich nerozhodli iní.

image

Peter Pellegrini

Reuters/Eva Korinkova

11:28 - Voliť možno len s platným občianskym preukazom. Pokiaľ si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať potvrdením o jeho vybavovaní. Pre TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Občiansky preukaz je neplatný, ak uplynula jeho platnosť, je poškodený tak, že sa ním nedá preukazovať totožnosť alebo v ňom uvedený údaj, alebo je porušená jeho celistvosť. Za neplatný sa považuje aj v prípade, ak obsahuje neplatné alebo nesprávne údaje (zmenilo sa priezvisko alebo adresa trvalého pobytu), alebo držiteľ ohlásil jeho stratu alebo odcudzenie.  

image

Vedúca katedry žurnalistiky v súvislosti so zmenami v RTVS: Dá sa to urobiť aj inak, obávam sa návratu do mečiarizmu

11:15 - V Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Ilave prejavilo záujem o účasť v prezidentských voľbách približne 23 percent obvinených a odsúdených, ktorí majú právo voliť. Informovala o tom referentka zariadenia Martina Majsniarová.

„Aktuálne máme v ústave 720 klientov, z nich má právo voliť 711. Bez práva voliť sú mladiství a cudzinci. Záujem voliť prejavilo 166 klientov,” priblížila Majsniarová.

11:02 - Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska vyzval ľudí, aby prišli voliť už v prvom kole a nespoliehali sa na preferencie jednotlivých kandidátov. V Poprade vhodil volebný lístok na mestskom úrade v spoločnosti manželky. Na výsledky volieb bude čakať doma pod Tatrami.

image

Na snímke exprezident SR Andrej Kiska s manželkou Martinou vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v 1. kole prezidentských volieb v sobotu 23. marca 2024 v Poprade.

TASR/Michal Svítok

10:51 - Priebežné výsledky prvého kola prezidentských volieb bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR aktualizovať každých desať minút na portáli volbysr.sk. Zverejňovať ich začne po 22.00 h, respektíve po uzavretí poslednej volebnej miestnosti. Definitívne dáta budú dostupné na šiestich regionálnych úrovniach. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

10:34 - Je dôležité, aby bol prezident SR zvolený so silnou a vysokou účasťou vo voľbách. Uviedol to kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok, ktorý v sobotu odovzdal svoj hlas v Senci. Vyzval všetkých, aby išli voliť.

Za najdôležitejšie považuje, aby občania využili svoje ústavné právo voliť a prejavili svoj názor. „Preto ďakujem všetkým tým, ktorí už takto prejavili postoj k našej krajine, keď sa volí hlava štátu,” poznamenal. Zároveň pozval ostatných občanov, ktorí rozmýšľajú alebo hľadajú čas, aby ho naozaj využili na zúčastnenie sa na voľbách.

image

Ivan Korčok odhlasoval aj s manželkou 

Reuters/David W Cerny

10:18 - Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

9:50 - Svoj hlas vo voľbách odovzdal už aj bývalý prezident SR Rudolf Schuster. Urobil tak vo volebnej miestnosti v Košiciach. „Dosť bolo rozdeľovania. Poďme sa spájať - ale nie na politickom princípe, ale na ľudskom, spoločenskom. To, čo je pre Slovensko dobré,“ povedal.

image

Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster vo volebnej miestnosti v Košiciach 23. marca 2024. 

TASR/František Iván
image

Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster vo volebnej miestnosti v Košiciach 23. marca 2024. 

TASR/František Iván

9:46 - V sobotu môžu voliť aj ľudia s trvalým pobytom mimo Slovenska. Hlasovať môžu v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, ak predložia platný cestovný doklad a čestné vyhlásenie o tom, že majú trvalý pobyt v zahraničí.

Upozorňuje na to na svojom webe Ministerstvo vnútra SR. Vzor čestného vyhlásenia uverejnili na webe MV, prípadne ho voličovi v deň volieb poskytne okrsková volebná komisia.

9:10 - Volia postupne aj politici. Branislav Gröhling, nový predseda SaS, už odovzdal svoj hlas. Informoval o tom na sociálnej sieti Instagram. Rovnako tak urobil aj Richard Sulík. Prezidentský kandidát Peter Pellegrini zase vyzval občanov, aby sa zapojili do volieb. „Dôležitý bude aj Váš hlas, aby o Vašom živote nerozhodli iní,“ napísal na sociálnej sieti Facebook.

8:39 - Z celého Slovenska postupne prichádzajú správy, že volebné miestnosti sa otvorili bez problémov. Medzitým sociálna sieť Facebook Slovákom zobrazuje pripomienku, že dnes môžu odovzdať svoj hlas.

image

Upozornenie na Facebooku

Brainee/Miroslav Kamody

8:01 - Všetkých 5 938 volebných miestností by malo byť otvorených. Na priebeh pokojných volieb budú dozerať aj policajti. Na tlačovej konferencii o tom informovali  riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová a riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

image

Kopačky, päste, ale aj topmodelka na Slovensku. Pripomeň si tieto nezabudnuteľné momenty predvolebných kampaní

„Do otvorenia sme nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku,” ubezpečil Hromádka s tým, že voľby sú zabezpečené dostatočným množstvom policajtov. Chmelová podotkla, že volebné miestnosti by sa mali uzatvoriť o 22.00 h. "Pokiaľ pôjde všetko, ako predpokladáme a očakávame, tak všetky volebné miestnosti sa uzatvoria o 22.00 h," skonštatovala.

7:35 - Vo voľbách prezidenta krúžkujú voliči poradové číslo len jedného kandidáta. Pri dvoch a viac krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

image

Prezidentské voľby 2024

TASR/Roman Hanc

Upravený hlasovací lístok vloží volič do obálky a následne do volebnej schránky. Ak sa pomýli, na požiadanie mu okrsková volebná komisia vydá za nesprávne upravený hlasovací lístok iný. Nesprávny hlasovací lístok následne vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

7:00 - Volebné miestnosti sú otvorené. Pre voličov je spustená aj infolinka 02/4859 2317 a 02/4859 2312. Ľudia hlasujú za plentou. Hlasovacie lístky dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom, približuje ministerstvo vnútra. Voliči si za plentou vyberú jeden hlasovací lístok, kde zakrúžkujú poradové číslo len jedného kandidáta.

image

Z Česka vyrazí volebný vlak. Vďaka nemu sa budú môcť zadarmo zúčastniť druhého kola prezidentských volieb stovky Slovákov

Pri dvoch a viac krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný. Lístok vložia do obálky a potom ju vhodia do volebnej schránky. Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť osobne, môžu požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku. Tento spôsob je určený napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku.

Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu môže byť uložená pokuta 33 eur.

image

Prezidentské voľby 2024

TASR/Erik Mader

Na pokojný priebeh volieb a verejný poriadok bude v uliciach Slovenska dohliadať zvýšený počet policajtov. V prvom kole volieb prezidenta môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,33 milióna osôb. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5 938 volebných miestnostiach.

Po uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy. Štatistici budú priebežné neoficiálne výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 24. marca.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 03:17