Požiar v UNLPTASR/František Iván
StoryEditor

Lekári prehovorili o veľkom požiari v košickej nemocnici: Boja sa chodiť do práce, mohli zhorieť novorodenci

Miroslav Kamody20.03.2024., 12:30h

Cez evakuačné schodisko sa ležiaci pacienti nedostanú, oddelenie s novorodencami na prístrojoch ani nevedelo čo sa deje a deti presúvali do miestnosti, kde sa dá aspoň otvoriť okno. Hasiči by sa vyššie ako na šieste poschodie nedostali a nikto im nepovedal, že na najvyššom poschodí sú deti. Lekári otvorene prehovorili o otrasných podmienkach v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura.

Lajkuj Brainee.sk na

Požiar v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice si začiatkom marca vyžiadal deväť zranených, ktorí sa nadýchali splodinami z požiaru. Vypukol zhruba hodinu po polnoci na I. psychiatrickej klinike, ktorá sa nachádza na štvrtom poschodí nemocnice na Triede SNP.

Uhasiť sa ho podarilo skoro ráno. Z monobloku evakuovali 404 zo 766 ľudí. Nasledujúce hodiny po požiari došlo ku kritike napríklad od čerstvých rodičiek, ktoré síce evakuovali, ale ich novorodencov nie. Ako sa ukazuje, problémov v nemocnici je viac, ako sa na prvý pohľad zdalo.

image

Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete. Nie sme pripravení na extrémy, ktoré prídu, varujú odborníci

Budova je v otrasnom stave

„Tento požiar naplno odhalil problémy tejto budovy v tejto druhej najdôležitejšej nemocnici,” povedal na tlačovej konferencii predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Priznal, že nemá strach len o samotných pacientov, ale aj zamestnancov budovy, ktorá je podľa neho riziková. Riešenia podľa neho totiž ani takmer mesiac po požiari neprichádzajú, a preto sa ich rozhodli medializovať.

Lekári sa údajne boja do budovy chodiť, pretože si uvedomujú riziká, ktoré by mohol spôsobiť masívnejší požiar. „V budove zostalo 362 ľudí. Nie preto, že by chceli zostať v požiari, ale preto, že to boli ležiaci pacienti pripútaní na lôžko, bezbranní novorodenci v inkubátoroch a personál, ktorý sa o nich zostal hrdinsky starať,” povedal Peter Zimmermann, doktor a predseda lekárskeho odborového združenia v Košiciach.

Dôvodom bolo, že budova nemá funkčné evakuačné schodisko ani výťah. Ležiacich a nechodiacich pacientov tak nie je ako evakuovať. 

Len do šiesteho poschodia, vyššie už nie

„Ako nám hasiči oznámili, pacientov a personál možno zachrániť len do šiesteho poschodia, vyššie už nie. Ale naša budova má 19. poschodí a cez deň v bežnej prevádzke je tam okolo 1 500 ľudí.” Pripomenul, že univerzitná nemocnica má už 43 rokov, no bez žiadnej väčšej investície či rekonštrukcie.

Vytkol aj staré hliníkové rozvody, ktoré môžu pri zaťažení moderných strojov kedykoľvek začať horieť. „Žiadame preto všetkých kompetentných, ministerstvo zdravotníctva, vládu Slovenskej republiky, aby akútne riešila túto kritickú situáciu. Teraz vás už neprosíme, teraz vás už žiadame v mene všetkých pacientov a personálu o novú a bezpečnú univerzitnú nemocnicu pre východoslovenský kraj,” dodal Zimmermann.

O nemocnici sa podľa jeho slov hovorí už dlho a riešená môže byť aj z Plánu obnovy. Aj ďalší lekári hovorili o množstve dymu počas nedávneho požiaru, ležiacim pacientom tak hrozilo udusenie. Tí sa nevedeli dostať k čerstvému vzduchu, pretože okná nie je možné z rôznych dôvodov otvoriť.

image

Nemocnica za dva roky omylom odrezala šiestim ľuďom končatiny. Priznali, že išlo o lekárske chyby

Evakuačné schodiská sú na smiech

Visolajský ukázal aj evakuačný plán, na ktorom sú síce dve schodiská na evakuáciu, no obe boli v čase požiaru zadymené. Z fotografie úzkeho schodiska je jasné, že evakuácia imobilných pacientov je nemožná.

„Na oddelení v čase požiaru bolo hospitalizovaných 25 detí, 14 členov personálu, jedna mamička ako doprovod dieťaťa. O to ťažšie sa o tom hovorí, nakoľko my sme evakuovaní vôbec neboli a nebolo nám ani umožnené evakuovať, keďže o požiari nás neinformoval zamestnávateľ,” povedala Scarlet Hijjová z kliniky neonatológie v detskej fakultnej nemocnici, ktorá si musí pre nevyhovujúce priestory prenajímať priestory v tejto nemocnici.

Keď personál zacítil dym, dole už prebiehala evakuácia. Bolo im však povedané, že hasiči o situácii vedia. V tom čase už bolo na oddelení toľko dymu, že na ňom nebolo vidieť. „Sestry zakrývali inkubátory plachtami. Deti, ktoré boli schopné presunúť, tak sa presunuli do miestnosti, kde sa dá otvoriť okno, lebo tie sa v tejto budove otvárajú sporadicky.”

image

Požiar v UNLP

TASR/František Iván

Matky oklamali, že deti sú v bezpečí

Povedala, že matkám, ktoré evakuovali, bolo povedané, že deti sú v bezpečí, a to aj napriek tomu, že to tak nebolo. Keď lekárka kontaktovala hasičov, tí jej mali povedať, že „v monobloku sa predsa žiadne deti nenachádzajú”. „Zároveň poprosila hasičov, ak je to možné, aby neodstavovali rozvody kyslíka a elektriny, nakoľko 15 detí dýchalo pomocou prístrojov, z toho päť detí bolo na ventilátoroch, čiže tam by došlo akútne k zhoršeniu až k smrti,” povedala Hijjová.

„Nás by zaujímalo, či má nemocnica vypracovaný evakuačný plán a nie len obrázky so šípkami, ale plán, v akom poradí sa evakuujú jednotlivé oddelenia a povedzme si rovno - s ktorými pacientmi sa pri evakuácii vôbec nepočíta.”

image

V hniezde záchrany v Ružomberku našli dievčatko. To, čo vyzerá ako koniec, môže byť inde novým začiatkom, odkazuje nemocnica

Lekári kritizovali aj financovanie drobných nemocníc, do ktorých idú peniaze na úkor tých veľkých. V konečnom dôsledku však často tieto nemocnice posielajú do veľkých, ktorých stav už nie je vhodný.

Ako uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jozef Bálint, príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania. Podľa prvotných informácií malo ísť o manipuláciu s otvoreným ohňom. Výška priamej škody bola predbežne určená na 100-tisíc eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 08:41