Povinné eurovoľby pre mladých ľudí.Brainee/Canva/
StoryEditor

Povinné eurovoľby pre mladých ľudí. Táto krajina dovedie k urnám aj neplnoletých voličov

ČTK22.03.2024., 10:30h

Štyri krajiny v Európskej únie majú danú povinnú účasť na voľbách do Európskeho parlamentu. A jedna z nich najnovšie kvôli vyššej účasti dokonca posiela k urnám už 16 ročných voličov.

Lajkuj Brainee.sk na

Belgickí voliči vo veku 16 a 17 rokov budú mať povinnosť zúčastniť sa na voľbách do Európskeho parlamentu. Informuje o tom agentúra AFP na základe dnešného rozhodnutia ústavného súdu krajiny. Súd rozšíril povinnosť voliť v krajine pre voličov starších ako 18 rokov aj na neplnoletých. Dotkne sa to približne 300-tisíc ľudí.

image

Radačovský v europarlamente znovu perlil. Vyhrážal sa spojením s Ruskom a zničením západnej Európy

Krajina zaviedla možnosť pre osoby vo veku 16 a 17 rokov voliť v parlamentných voľbách v roku 2023. Doteraz mala zavedenú povinnosť voliť len pre voličov vo veku 18 rokov a viac. Zákon o znížení volebného veku pod túto hranicu však skončil na ústavnom súde kvôli údajnému diskriminačnému zaobchádzaniu s voličmi rôzneho veku. Súd rozhodol, že rozdielne pravidlá pre voličov rôzneho veku nemajú dostatočné odôvodnenie. Rozšíril tak povinnosť zúčastniť sa na voľbách aj na mladších voličov.

Povinné voľby

Belgicko patrí do malej skupiny krajín EÚ, v ktorých je účasť na voľbách povinná, ďalšími sú Bulharsko, Luxembursko a Grécko. Neodôvodnená neúčasť sa trestá pokutou vo výške 40 až 200 eur, ktorú však orgány ukladajú len zriedka.

image

Belgicko patrí do malej skupiny krajín EÚ, v ktorých je účasť na voľbách povinná, ďalšími sú Bulharsko, Luxembursko a Grécko.

Kancelária Prezidenta Sr/Tasr

Podľa ministra spravodlivosti Paula Van Tigchelta tiež nie je isté, či je možné udeliť maloletým rovnaké tresty ako osobám starším ako 18 rokov. Maloletí môžu voliť poslancov Európskeho parlamentu aj v Rakúsku, Nemecku, Grécku a na Malte.

Mladí Belgičania sa tak budú musieť zúčastniť na voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa v krajine uskutočnia 9. júna. V ten istý deň sa podľa agentúry AFP uskutočnia aj voľby do všetkých parlamentov v krajine.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 18:08