Volebný vlakMladí, o.z.
StoryEditor

Z Česka vyrazí volebný vlak. Vďaka nemu sa budú môcť zadarmo zúčastniť druhého kola prezidentských volieb stovky Slovákov

Miroslav Kamody22.03.2024., 11:00h

Už o pár dní vyrazí z Česka volebný vlak, ktorý zadarmo dovezie ľudí do Bratislavy. V druhom kole prezidentských volieb tak budú môcť vyjadriť svoj hlas.

Lajkuj Brainee.sk na

Podobne ako tomu bolo aj pred niekoľkými mesiacmi v prípade parlamentných volieb, aj teraz z metropoly Českej republiky vyrazí špeciálny volebný vlak, vďaka ktorému budú môcť stovky ľudí odovzdať svoj hlas.

Formou volebného vlaku chcú predstavitelia iniciatívy navýšiť účasť v očakávanom druhom kole prezidentských volieb, informovala iniciatíva občianskeho združenia Mladí, ktorá podobný projekt v septembri minulého roka organizovala s ďalšími troma organizáciami.

image

Si študent a nemáš peniaze? Pozreli sme sa, či môžeš na Slovensku žiť vo vlaku. Stáť ťa to bude menej ako najhorší intrák

Zatiaľ len pre študentov

„Situácia dnes je výrazne iná, ľudia v zahraničí nemajú možnosť voliť poštou a zároveň sú voľby v období Veľkej noci,“ opisuje opodstatnenosť volebného vlaku Marek Mach, predseda združenia Mladí. Zatiaľ čo v parlamentných voľbách je možnosť voliť poštou zo zahraničia, v prezidentských nie.

V spolupráci s Českými dráhami iniciatíva Mladí proti fašizmu vypraví Volebný vlak, ktorý v piatok, 5. apríla krátko pred 12:00 odíde z Prahy, Hlavního nádraží a po ceste zastaví v Brne, aby o 16:20 bezplatne dopravil na Slovensko do Bratislavy stovky ľudí, prevažne študentov.

image

Volebný vlak

Mladí, o.z.

Už teraz sa môžu na webe volebnyvlak.sk registrovať študenti. Iniciatíva pripomína, že podľa kapacít túto možnosť získa aj široká verejnosť v najbližších dňoch. Okrem toho spustila aj facebookovú skupinu Spoločne na voľby, kde ľudia môžu nájsť spolujazdca a zabezpečiť si možnosť voliť touto cestou.  

V zálohe aj autobusy

„Verím, že tento vlak nebude benefitom len pre ľudí, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v zahraničí, ale bude benefitom pre nás všetkých,“ hovorí Marek Mach a apeluje na rodiny odídených Slovákov, aby sa s nimi rozprávali o aktuálnej situácii a skúsili ich vypočuť.

image

Načo sa snažiť, pre nich budeme stále len Cigáni. Ženy vo vlaku slovne napadli rómske deti, zastala si ich len sprievodkyňa

V prípade, že sa kapacity vlakov naplnia, sú pripravené aj volebné autobusy. Organizátori zdôrazňujú, že celý projekt je striktne apolitický a rešpektuje podmienky moratória.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 18:17