Nezabudnuteľné momenty predvolebných kampaníFacebook/igor Matovič/tasr/vladimír Benko/
StoryEditor

Kopačky, päste, ale aj topmodelka na Slovensku. Pripomeň si tieto nezabudnuteľné momenty predvolebných kampaní

Viktória Revajová19.03.2024., 15:00h

Predvolebná kampaň prezidentských kandidátov je až nezvyčajne pokojná. Poď si preto zaspomínať na prekvapivé, niekedy až šokujúce momenty predvolebných kampaní z minulých rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Predvolebná kampaň vrcholí. V najbližších dňoch nás čakajú posledné debaty prezidentských kandidátov. V noci zo stredy na štvrtok kampaň oficiálne skončí. Tento rok je však nezvyčajne pokojná. Nebyť kauzy okolo okuliarov Ivana Korčoka, či meškania kandidátov na predvolebné diskusie, človek by si ani nevšimol, že nejaká kampaň vôbec prebieha. Poďme si preto pripomenúť nezabudnuteľné momenty z minulých rokov.

image

Najmenej transparentnú prezidentskú kampaň má Pellegrini, mlčí o väčšine výdajov. Najlepšie sú na tom Korčok a Harabin

Topmodelka na Slovensku

Expremiér Vladimír Mečiar sa pred parlamentnými voľbami v roku 1998 postaral o poriadny rozruch. Predseda HZDS si vedel veci načasovať. Len dva týždne pred voľbami otvoril novýúsek diaľnice Horná Streda - Nové Mesto nad Váhom - Chocholná. Hoci išlo o výnimočnú udalosť, sama osebe by mu nepritiahla až toľkú pozornosť. 

Mečiar však na otvorenie diaľnice pozval svetovú topmodelku Claudiu Schiffer. Tento marketingový ťah nemá v prevolebných kampaniach dodnes obdobu a stal sa hádam najvýraznejším momentom predvolebných súbojov.

image

Vladimír Mečiar a Claudia Schiffer

Vladimír Benko/Tasr

Mečiar dal topmodelke za návštevu Slovenska stotisíc dolárov. V prepočte na vtedajšiu menu išlo o približne 3,6 milióna korún. Hoci sa expremiér poriadne pľasol po vrecku, je otázne či mu stratégia vyšla. Voľby síce s tesným náskokom vyhral, no nakoniec nezložil vládu a skončil v opozícii.

Keď lietali kopačky a päste

O šéfovi hnutia Slovensko Igorovi Matovičovi je všeobecne známe, že vie, ako na seba upútať pozornosť. Na konte má niekoľko marketingových ťahov, nad ktorými ostáva rozum stáť aj skúseným profesionálom z oblasti marketingu. 

Podobný kúsok sa mu podaril aj v minuloročných parlamentných voľbách, keď na tlačovú konferenciu Smeru dorazil v terénnom aute a prerušil ju vykrikovaním volebných hesiel do megafónu. Omnoho väčšiu pozornosť však vyvolala bitka politikov, ktorá nasledovala potom.

image

V ktorých stranách začínali Fico, Matovič či Tabák? Tento kvíz preverí, čo viete o našich politikoch

Keď sa súčasný minister obrany Robert Kaliňák snažil Matovičovi vytrhnúť mikrofón z ruky, šéf hnutia Slovensko mu uštedril kopanec. Dnes už poslanec za stranu Smer Richard Glück mu zas na oplátku vrazil päsťou do tváre. 

Čo ale politici Smeru nevedeli, Matovič mal vo vnútri auta kameru a celý incident bol naživo streamovaný na sociálnej sieti. 

Ficova reklama na prací prášok

V parlamentných voľbách v roku 2002 Smer zaujal svojou predvolebnou reklamou, v ktorej si celkom nevinne vystrelil zo svojich najväčších politických konkurentov - lídrov HZDS a SDKÚ. 

Vo volebnom spote si zahral Robert Fico spolu s Monikou Beňovou, ktorá stvárnila bezradnú gazdinú, čo si nevie poradiť so škvrnami na tričkách. Fico jej odporučí nový Majster Poriadok, ktorý vyperie tričká tak dokonale, že z nich zmiznú nielen fľaky, ale aj potlač s podobizňou Mikuláša Dzurindu a Vladimíra Mečiara.

Majetok Slovenska v Cannes

Do nášho výberu sa dostal aj ďalší počin Igora Matoviča. Kampaň pred parlamentnými voľbami v roku 2020 odštartovalo jeho hnutie OĽANO tradičnými piatimi percentami volebných preferencií. Jeho komunikačná stratégia mu však nakoniec vyniesla viac než 25 percent hlasov, vďaka čomu sa stal víťazom volieb.

Z rukáva vtedy vytiahol niekoľko zaujímavých ťahov. Najviac pozornosti však pritiahol svojou svojou návštevou Cannes, kde označil vilu exministra za Smer Jána Počiatka papierom s nápisom “Majetok Slovenskej republiky“. Ako to už má Matovič vo zvyku, video streamoval na sociálnej sieti. V čase volieb ho videli takmer dva milióny ľudí. 

Keď o prezidentovi rozhodli len stovky hlasov

Škandály a šokujúce momenty sa väčšinou spájajú skôr s kampaňami pred parlamentnými voľbami. V sobotu si však Slovensko zvolí nového prezidenta, ktorý bude ďalších päť rokov reprezentovať krajinu. Pripomeňme si teda moment, keď prezidentské voľby dopadli celkom inak, než sa očakávalo.

V roku 2004 bol jedným z favoritov bývalý diplomat Eduard Kukan. Všetko nasvedčovalo tomu, že v druhom kole sa ocitne spolu s Vladimírom Mečiarom. Nakoniec sa do druhého kola neprebojoval. S rozdielom 3 644 hlasov ho porazil Ivan Gašparovič, ktorý nakoniec voľby vyhral. 

Aj táto skúsenosť ukazuje, že každý hlas je dôležitý. Preto nezabudni, voľby sú už túto sobotu.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 01:20