Angličtina ministerky kultúry v Abú Zabí pobavila internet.Facebook/Zomri/
StoryEditor

Hanba ako delo. Šimkovičovej angličtine v Abú Zabí rozumel málokto. Pridala sa k dlhému zástupu našich „anglicky“ hovoriacich politikov

Michal ČiernikTASR14.02.2024., 10:00h

Angličtina, Achillova päta slovenských politikov. K dlhému zástupu „rečníkov“, ktorí bavia svojou neangličtinou internet, sa pridala aj súčasná ministerka kultúry.

Lajkuj Brainee.sk na

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová sa v utorok v Abú Zabí zúčastnila na otvorení medzinárodnej konferencie Organizácie spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Vo svojom príspevku vyzdvihla potrebu zachovania jedinečnosti kultúrnych prejavov ako základu rozmanitosti a významu kultúrneho vzdelávania pri formovaní kultúrnej identity.

image

Šimkovičová potichu obnovila spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom. Nechce, aby umelci doplácali na vojnu

Viac ako obsah jej prejavu, ktorý tiež v sále nadvihol pár obočí, však zaujala jej samotná angličtina. Tej sa hneď chytili slovenské satirické stránky, ktoré ho prirovnávajú k legendárnemu Matovičovmu „one time, next time“, či staršiemu prejavu bývalého ministra Jahnátka. Poďme si preto nižšie zaspomínať na niektoré nezabudnuteľné anglické skvosty z úst našich vládnych predstaviteľov.

Jahnátkov prejav

V roku 2007 sa nechal vtedajší minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek nahovoriť, aby na konferencii o energetike povedal príhovor po anglicky. Výsledkom bol ani nie 20 sekundový prejav v Jahnátkovej angličtine, ktorý vyčaruje úsmev na perách aj po sedemnástich rokoch.

Ficova korupcia

Angličtina Roberta Fica nie je taká zlá ako Jahnátková, no aj jeho prízvuk svojho času pobavil svetovú verejnosť. Nezabudnuteľné je jeho video z roku 2017, kedy počas príhovoru na antikorupčnom fóre OECD v Paríži (Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj) označil korupciu za rakovinu spoločnosti.

Šéfovia politických strán

Pekný test angličtiny si v predvolebnej diskusnej relácii TV Markíza pripravil pre lídrov politických strán moderátor Michal Kovačič. Politici si mohli vybrať hocijaký zahraničný jazyk a jednou dvoma vetami sa predstaviť, ako keby boli na stretnutí s medzinárodnými partnermi.

Následné výstupy, až na pár výnimiek, pripomínali skôr hodinu angličtiny pre začiatočníkov na základnej škole.

One time, next time

Na jednej strane nie je hanba si otvorene priznať, keď cudzie jazyku nie sú silná stránka človeka. Aj keď v najvyššej politike by mala byť táto schopnosť viac ako vítaná. Nájdu sa aj taký politici, ktorý sa svojou „angličtinou“ chvália a niekde v podvedomí si myslia, že je dostačujúca.

Skvelým príkladom je Igor Matovič, ktorý svojou angličtinou baví internet pravidelne. Či už to bolo počas diskusie pre Deník N, alebo jeho video, v ktorom zhrnul výsledky boja proti pandémii. Najlegendárnejšie sa však stalo jeho živé vystúpenie v Bruseli, pri ktorom sa pomýlil a pri ktorom zaznelo jeho ikonické „can I go one time? Next time?“.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 15:22