Pri pátraní po lochnesskej príšere by mohla pomôcť NASA.Twitter/_jakkrabbit/facebook/nasa/
StoryEditor

Chystá sa najväčšie pátranie po lochnesskej príšere všetkých čias. Pomôcť by mohla aj NASA

Viktória Revajová16.04.2024., 13:30h

Pátranie po bájnej príšere, ktorá by mala žiť pod hladinou škótskeho jazera Loch Ness opäť ožíva. Lovci príšer sa pripravujú na najväčšiu pátraciu akciu všetkých čias. O pomoc žiadajú aj vedcov z NASA.

Lajkuj Brainee.sk na

Najnovšie pátranie po lochnesskej príšere sa uskutoční pri príležitosti 90. výročia od prvej expedície. Bude trvať štyri dni od 30. mája do 2. júna. Lovci príšer si chcú tentoraz prizvať na pomoc aj odborníkov z vesmírnej agentúry NASA. Informuje o tom portál SkyNews.

Najväčšie pátranie v dejinách

Prvé pátranie po lochnesskej príšere zrealizoval v roku 1934 Sir Edward Mountain po tom, čo Aldie Mackayová údajne zbadala vo vodnej hladine škótskeho jazera „veľkú šelmu“.

Odvtedy bolo v oficiálnom registri Lochnesskej príšery zaznamenaných viac ako 1 156 pozorovaní. No existencia lochnesskej príšery, nazývanej aj Nessie nebola nikdy oficiálne potvrdená. Lovci príšer to však ani po takmer storočí nevzdávajú a tento rok sa chystajú na vôbec najväčšiu expedíciu v dejinách.

image

VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie

Mýty o lochnesskej príšere zaujali ľudí naprieč celým svetom. Minulý rok sa do pátrania zapojili stovky dobrovoľníkov z celého sveta. „Minulý rok sme upútali pozornosť celého sveta jedným z najväčších pátraní po Nessie v histórii, pričom sa k nám pripojili účastníci z Ameriky, Kanady, Francúzska, Talianska, Japonska a ďalších krajín,“ hovorí generálny manažér strediska Loch Ness Paul Nixon.

Hoci sa im nepodarilo bájnu príšeru nájsť, pomocou hydrofónu (podvodný mikrofón, pozn. red.) sa im podarilo zaznamenať „hlasné podvodné zvuky“. Nixon si od tohtoročnej expedície si sľubuje, že bude najväčšou v histórii. 

image

Pred 90. rokmi sa konalo prvé pátranie po lochnesskej príšere.

Twitter/_jakkrabbit/

Pomôcť by mohla aj NASA

Lovci príšer teraz vyzývajú americkú vesmírnu agentúru, aby im pomohla odhaliť najväčšie záhady jazera. Veria že medzihviezdna technológia agentúry by mohla byť integrálnou súčasťou tohtoročného lovu.

„Dúfame, že lovci Nessie po celom svete nám pomôžu osloviť ľudí v NASA,“ povedala pre Independent Aimee Todd, marketingová manažérka inštitúcie na lov príšer so sídlom v Drumnadrochit. 

Vesmírna agentúra by podľa nej mohla byť pri pátraní nápomocná najmä tým, že by lovcom príšer poskytla „pokročilú zobrazovaciu technológiu na skenovanie jazera.“ Ako by sa to mohlo v praxi zrealizovať však nevedela povedať. „Museli by sme si s nimi sadnúť a porozprávať sa o tom, ako to sem dostať,“ dodala. 

image

Najviac kyslíka je zo stromov a nechty rastú aj po smrti. Tieto „fakty” rozhodne nie sú pravdivé, no ľudia im stále veria

„Tento rok sme odhodlaní zistiť viac o nepolapiteľnej príšere z Loch Ness,“ vyhlásil Nixon, ktorý sa okrem typických lovcov príšer spolieha na nábor ďalších odborníkov. Okrem NASA sa totiž obrátili aj na britských univerzitných profesorov.

Či NASA príjme ich výzvu zatiaľ nie je známe, rozhodne by však jej účasť dodala váhu snahám o dokázanie existencie lochnesskej príšery.

image

Na dne mora už 400 rokov leží loď so zlatom za vyše 4,5 miliardy eur. Výprava pri pobreží Anglicka tvrdí, že ho dokáže nájsť

Pomôcť môžu dobrovoľníci z celého sveta

Jazero Loch Ness má rozlohu vyše 56 kilometrov štvorcových a je druhým najhlbším jazerom v Škótsku. V najhlbšom bode dosahuje hĺbku až 227 metrov. Lovci príšer tak majú čo robiť, aby preskúmali celú jeho hĺbku a šírku. 

Preto sa aj tento rok budú môcť do pátrania zapojiť dobrovoľníci z celého sveta. Ich úlohou bude sledovanie vodnej hladiny a zaznamenávanie nálezov. Tí, ktorí sa nemôžu zúčastniť na pátraní osobne, sa môžu zapojiť prostredníctvom živých prenosov na webovej stránke Visit Inverness Loch Ness.

image

Odhalili pôvod Lochnesskej príšery? Odborníci sa zhodujú, že by mohlo ísť o tohto tvora

Počas štyroch dní expedície návštevníkov čaká aj sprievodný program. Tešiť sa môžu na premietanie dokumentárneho filmu Loch Ness: They Created A Monster a diskusiu s jeho režisérom Johnom MacLavertym. Lovci Nessie sa tiež môžu vydať na loď a pomocou 18-metrového hydrofónu počúvať záhadné zvuky ozývajúce sa z hlbín jazera. Návštevníkov čakajú aj rôzne diskusie a výpovede svedkov, ktorí na údajne zahliadli príšeru na vlastné oči.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:02