Vrak lodeUnsplash/NOAA
StoryEditor

Na dne mora už 400 rokov leží loď so zlatom za vyše 4,5 miliardy eur. Výprava pri pobreží Anglicka tvrdí, že ho dokáže nájsť

Miroslav Kamody21.03.2024., 10:00h

Expedícia chce tráviť celý zvyšok roka pátraním po vraku a kráľovskom bohatstve, ktoré by mal ukrývať.

Lajkuj Brainee.sk na

Po nerušenom oddychu na morskom dne po stáročia môže „El Dorado morí“ konečne odhaliť svoje tajomstvá. Ako informuje portál Metro, vrak lode Merchant Royal leží niekde pri pobreží Cornwallu, no nikdy sa nenašiel. A to aj napriek tomu, že prevážal zlato a iné cenné kovy za približne štyri miliardy libier (4 681 960 000 eur).

Všetky predchádzajúce pokusy o nájdenie 400 ročnej lode však zlyhali. Jedna britská spoločnosť je však presvedčená, že to dokáže. Bývalý komerčný rybár a potápač Nigel Hodge vedie 11-členný tím v rámci spoločnosti Multibeam Services, ktorá sa špecializuje na lokalizáciu stratených vrakov.

image

Toto sú najväčšie katastrofy osobných lodí v histórii. V počte obetí je Titanic až na štvrtom mieste

Žiadna zlatá horúčka

Do pátrania sa chce pustiť budúci mesiac a celý tento rok plánuje stráviť hľadaním slávneho vraku na dnes Lamanšského prielivu. Nigel zároveň dodal, že nejde o žiadnu „zlatú horúčku“, aj keď verí, že vrak môže mať multimiliardovú hodnotu. Podľa jeho slov sú kvôli prísnym zákonom „dni, keď ľudia našli veľkú hromadu zlata a zbohatli cez noc, už dávno preč“.

On sa chce zamerať na hľadanie odpovedí, pričom akýkoľvek vzácny náklad sa má stať artefaktom kultúrneho dedičstva. Spoločnosť si na svoju misiu berie novú sonarovú technológiu aj bezpilotné podvodné plavidlá v hodnote 3,5 milióna, ktoré sa dokážu ponoriť do hĺbky až 6-tisíc metrov - teda hlbšie, ako je najhlbšie prehľadávané územie.

Nebude to jednoduché

Vedúci výpravy však dodáva, že hľadanie bude ťažké, keďže tieto vody sú notoricky nebezpečné. „Tam dole sú tisíce vrakov lodí a Merchant Royal je len jedným z nich. Takže musíme doslova prehrabať množstvo vrakov a potom ich identifikovať. Nie je to jednoduché. Keby to bolo jednoduché, bolo by to hotové.“

image

Vrak lode

Unsplash/Marek Okon

Vrak stroskotal na svojej ceste do Dartmouthu 23. septembra 1641 po zastávke v španielskom prístave Cádiz, kde bol opravený a na svojej ceste späť z Mexika a Karibiku nabral ďalší náklad.

Boli na ňom platby za 30-tisíc vojakov vo Flámsku, ako aj poklady z „Nového sveta“, vrátane 400 prútov mexického striebra a 500-tisíc kusov španielskych dolárov. Okrem toho obrovské zásoby zlata a ďalších cenností. Historici sa nezhodli na čísle, koľko pokladov by sa mohlo nachádzať na palube, pričom sa diskutuje o tom, či uvádzaných 100-tisíc libier zlata znamenalo v mene alebo v hmotnosti.

Všetko budú dokumentovať

Ale podľa najnižšieho odhadu by poklad na palube mal stále hodnotu stoviek tisíc libier. Všetok tento náklad klesol na dno mora spolu s 18 členmi posádky. Štyridsať mužov, vrátane kapitána Johna Limbreyho, zachránila jej sesterská loď v konvoji, Merchant Dover.

image

Novodobí vykrádači hrobov sa zamerali na podmorské cintoríny. Vzácnu oceľ z vojenského krížnika dokážu vyloviť za pol dňa

Hoci bola stratená už 400 rokov, pátranie sa rozprúdilo v roku 2019 po tom, ako rybárska loď Spirited Lady vytiahla kotvu, o ktorej sa predpokladá, že patrí zmiznutému plavidlu. 

Snahu nájsť jeden z najslávnejších a najočarujúcejších vrakov sveta bude od budúceho mesiaca sledovať aj dokumentárny štáb, ktorého hosťom bude bývalý vojak špeciálnych jednotiek a komanda Jason Fox.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 19:22