StromyUnsplash/Kenrick Baksh
StoryEditor

Najviac kyslíka je zo stromov a nechty rastú aj po smrti. Tieto „fakty” rozhodne nie sú pravdivé, no ľudia im stále veria

Miroslav Kamody15.04.2024., 10:00h

Niektoré z nich máme tak hlboko zakorenené vo svojej hlave, že zrejme len ťažko budeme chcieť prijať fakt, že ide o totálne hlúposti.

Lajkuj Brainee.sk na

V priebehu života sa mnohí z nás stretli so „zaručene overenými faktami”, ktoré sme prijali bez toho, aby sme sa nad nimi vôbec zamysleli. Niet sa čomu čudovať, často to boli veci, o ktorých nám hovorili naši rodičia či známi, a preto sme nemali potrebu pochybovať o nich a overovať si ich.

Portál BuzzFeed však zozbieral hneď niekoľko takýchto tvrdení, ktoré sa vôbec nezakladajú na pravde. Je možné, že s väčšinou z nich si sa v priebehu života stretol aj ty. A niektorým zrejme ešte stále veríš. Poďme si ich spolu definitívne vyvrátiť. 

image

Žiarenie z mobilov je nebezpečné, vakcíny obsahujú čipy. Šesť mýtov a konšpirácií, v ktorých by si si mal urobiť poriadok

Väčšina kyslíka, ktorý dýchame, pochádza zo stromov

Ešte v škole sme sa naučili, že stromy a iné rastliny využívajú oxid uhličitý (to, čo vydychujeme) v procese fotosyntézy, ktorá vytvára kyslík (to, čo dýchame). Drvivá väčšina ľudí si stále myslí, že väčšina kyslíka pochádza zo stromov a hustej vegetácie, no nie je to pravda.

Podľa National Geographic len asi 28 percent kyslíka na Zemi pochádza z dažďových pralesov. Väčšina, niekde medzi 50 až 85 percent, ale v skutočnosti pochádza z morských rastlín, akými sú napríklad chaluha a fytoplanktón v oceáne. 

image

Stromy

Unsplash/Kenrick Baksh

„Hajzlové” pavúky sú najjedovatejšie na svete, no ich tesáky sú príliš malé

Veľmi dobre ich poznáš - sú totiž úplne všade. A rozhodne nie sú najjedovatejšie, a dokonca nie je problém ani v ich tesákoch. V skutočnosti dokonca existujú tri rôzne druhy hmyzu, pričom všetky zrejme považuješ za tieto pivničné tenké pavúky.

Prví dvaja - žeriavové muchy a zberači - nie sú jedovaté vôbec, prípadne sa natierajú jedom, ktorý zabíja dravce, no pre človeka nemá žiadny účinok. Obyčajný pivničný pavúk potom má jed, no nie je obzvlášť silný. Okrem toho je vedecky potvrdené, že ak by mali dlhšie tesáky, ich jed by rozhodne nebol silnejší.

image

Vyvraciame mýty. Mexiko má aj napriek drogovej povesti miesta, ktoré môžeš bezpečne navštíviť

Albert Einstein prepadol z matematiky

Tento mýtus je nesmierne populárny a s príchodom internetu zažil svoje znovuzrodenie. Koniec koncov, je príjemné počuť, že aj taký génius ako Einstein dokázal prepadnúť z matematiky. Dáva nám to totiž nádej, že aj my v sebe jedného dňa prebudíme génia. Nuž, nie je to ale pravda.

Time píše, že informácia sa prvýkrát objavila v roku 1935 v stĺpčeku „Verte Neverte”. Keď správu o jeho prepadnutí ukázal samotnému Einsteinovi rabín z Princetonu, dostal takúto odpoveď: „Nikdy som nezlyhal v matematike...predtým, ako som mal 15 rokov, som ovládal diferenciálny a integrálny počet.”

image

Albert Einstein

Unsplash

Vlasy a nechty rastú aj po smrti

Veľmi populárny mýtus. Ako vysvetľuje BBC, naše nechty a vlasy potrebujú energiu na produkciu nových buniek a rast. Táto energia pochádza zo spaľovania glukózy, na ktorú je však potrebný kyslík. Ako zrejme vieš, srdce po smrti už nepumpuje kyslík cez našu krv, takže glukóza sa nemôže spáliť a naopak nemôže dôjsť k rastu.

Dôvod, prečo tento mýtus pravdepodobne pretrváva roky, je ten, že telá môžu po smrti vyvolať ilúziu rastu vlasov alebo nechtov. V skutočnosti sa ale deje to, že pokožka sa sťahuje, pretože je dehydratovaná, čo následne spôsobuje, že vlasy a nechty vyzerajú dlhšie.

image

Aby nepovstali z hrobov: Dedinčania bojovali proti nemŕtvym, prepichovali im srdcia, aby sa nedostali von

Chĺpky na tele sú hustejšie a tmavšie po každom holení

Nočná mora mnohých žien aj mužov. Môžeš byť však pokojný, niekoľko štúdií zistilo, že holenie v skutočnosti chĺpky nijako nezväčšuje. Prečo to teda vyzerá tak, že áno? Vloger Hank Green vysvetľuje, že chĺpky sa časom zosvetlia vystavením slnku alebo chemickým zlúčeninám, a preto sa nám zdajú svetlejšie.

Čo sa týka hrúbky, ide len o ilúziu. Holenie, na rozdiel od voskovania, nevytiahne celý chĺpok z folikulu – iba odreže jeho časť. Konce vlasov, ktoré vidíme, bývajú tenšie, zúžené a jemnejšie. Chĺpky pri holení striháme bližšie k drieku, čo je jeho najhrubší bod. To neznamená, že tvoje telesné chĺpky rastú silnejšie, len sú vždy k folikulu.

image

Holenie

Dreamstime

Ak prehltneš žuvačku, zlepí ti črevá, prípadne v tebe zostane sedem rokov

Pediatrický gastroenterológ David Milov pre Yale Scientific povedal: „Žuvačka je celkom imúnna voči tráviacemu procesu. Pravdepodobne prechádza pomalšie ako väčšina potravín, ale nakoniec ju normálne upratovacie vlny preženú cez tráviaci trakt.”

Tejto téme sme sa nedávno venovali aj obsiahlejšie v našom článku, ktorý nájdeš po kliknutí na tento odkaz. Nájdeš v ňom celé vysvetlenie, čo žuvačka robí s tvojím telom, rovnako tak aj jedno varovanie, ktoré by si nemal ignorovať.

Cukor spôsobuje hyperaktivitu

Všeobecne uznávaný mýtus bol spopularizovaný koncom 70. rokov 20. storočia, podnietený knihou s názvom Prečo je vaše dieťa hyperaktívne a štúdiou, ktorá to celé podporila. Podľa New York Times je to pravdepodobne preto, že v tom čase sa popularizovali stimulačné lieky na liečbu hyperaktivity a ADHD a mnohí rodičia uprednostňovali myšlienku zvládania hyperaktivity svojho dieťaťa zmenou stravy pred liekmi.

image

Milovníci sladkého majú hlavu v smútku. Cena čokolády stúpla o takmer polovicu, nič nenasvedčuje tomu, že sa to zmení

Štúdia však nebola široko podporovaná vedcami a znova a znova bola opakovane vyvrátená. Podľa tejto štúdie „silné presvedčenie rodičov môže byť spôsobené očakávaním a spoločným vzťahom.” Podrobnejšie vysvetlenie si môžeš prečítať tu.

Ľudia v stredoveku si mysleli, že Zem je plochá

Samozrejme, boli hlúpejší a nemali také nástroje, aké máme my dnes. Aj keď, vzhľadom na názory niektorých ľudí v súčasnosti je diskutabilné tvrdiť, že práve technológie nám v tomto smere pomáhajú. 

Ľudia v stredoveku si naozaj nemysleli, že Zem je plochá, vysvetľuje profesorka filozofie Kate Rogers z University of Delaware. Od 9. storočia to bolo vďaka objavom Aristotela a vlastnému pozorovaniu pre vzdelaných jedincov to bolo všeobecne známe. Tí hlúpi tomu možno verili, ale to by si mohli podať ruky aj s dnešnými hlúpymi ľuďmi.

image

Planéta Zem z vesmíru

Unsplash/Actionvance

Liečenie tým, že si dáš zemiaky do ponožiek

Aj s týmto si sa už pravdepodobne stretol. Veľa ľudí verí, že zemiaky, ktoré sú po odstránení čierne, fungujú ako detox a absorbujú/odstraňujú toxíny z tvojho tela cez chodidlá. Toto dodnes vidíš aj na internete a momentálne sa trend teší popularite aj na TikToku - jednoducho nakrájaš zemiak, dáš si pár plátkov do ponožky a po niekoľkých hodinách si zdravší a zemiak čierny.

Samozrejme, že je čierny, pretože zemiak oxiduje. Keď sú plátky surových zemiakov vystavené vzduchu, môžu stmavnúť. Navyše, ak nôž použitý na krájanie zemiakov obsahuje železo, môže to tiež spôsobiť ich očernenie. Doktorka Karla Robinson potvrdila, že neexistujú dôkazy o tom, že by zemiakový detox na chodidlách bol pravdivý.

Celý koncept „alfa“ a „beta“ vlkov

Toto bude šok najmä pre chlapcov a mužov, ktorí sa na internete prezentujú ako alfasamci. Biológovia voľne žijúcich živočíchov už totiž väčšinou upustili od používania výrazov „alfa“ a „beta“, pretože svorky vlkov v skutočnosti fungujú skôr ako rodiny vo voľnej prírode.

image

Samosprávy našli spôsob, ako zatočiť s medveďmi. Na pomoc si zavolali roboty, v Japonsku sa im darí

Štúdie z polovice 20. storočia boli vykonané na vlkoch v zajatí, ktorí fungujú úplne inak ako divoké svorky. Títo vlci často nezdieľajú rodinné línie, vďaka čomu je oveľa pravdepodobnejší boj o hierarchiu v svorke, na rozdiel od divokých svoriek, ktoré tvoria rodičia a ich potomkovia. Všetci členovia svorky sa podriaďujú matke a otcovi a nebojujú o dominanciu.

L. David Mech – jeden z výskumníkov, ktorí sa podieľali na popularizácii „alfa“ a „beta“ vlkov – sa skutočne bránil používaniu výrazov, pretože nový výskum dokázal, že sú nesprávne. Minulý rok dokonca vyradil z tlače svoju známu knihu Vlk: Ekológia a správanie ohrozeného druhu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:30