Vieš koľko je hodín na Mesiaci?Brainee/Leonardo. Ai/
StoryEditor

Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo

ČTK07.04.2024., 12:00h

Koordinovaný lunárny čas má zlepšiť kolonizáciu Mesiaca.

Lajkuj Brainee.sk na

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dostal za úlohu vyvinúť do konca roku 2026 jednotný systém merania času na Mesiaci v spolupráci s ďalšími americkými a medzinárodnými agentúrami. Takzvaný Lunar Time Coordination (LTC) má pomôcť pri budúcich misiách v rámci pretekov o dobytie prirodzeného satelitu Zeme, informovala agentúra Reuters.

image

NASA chce na Mesiaci pestovať rastliny. V rámci misie plánujú na mesačnom povrchu pestovať napríklad žeruchu

Rozdiely v gravitácii a prípadne ďalšie faktory na Mesiaci a iných nebeských telesách menia plynutie času oproti tomu, ako ho vnímame na Zemi. Jednotný lunárny čas by okrem iného poskytol ukazovateľ pre vesmírne lode a satelity, ktoré vyžadujú extrémnu presnosť pre svoje misie.

„Tie isté hodiny, ktoré máme na Zemi, by sa na Mesiaci pohybovali inou rýchlosťou,“ povedal pre agentúru Reuters Kevin Coggins, manažér NASA pre vesmírnu komunikáciu a navigáciu.

Synchronizovaný čas

Úlohu vytvoriť jednotný časový systém nariadil NASA v memorande šéf Úradu Bieleho domu pre vedeckú a technologickú politiku (OSTP) Arati Prabhakar. V jeho memorande sa uvádza, že pozemské hodiny na Mesiaci by stratili v priemere 58,7 mikrosekundy za pozemský deň. Bez jednotného lunárneho času by potom bolo náročné zabezpečiť prenos údajov medzi vesmírnymi loďami a zabezpečiť synchronizovanú komunikáciu medzi Zemou, lunárnymi satelitmi, základňami a astronautmi.

„Predstavte si, že by celý svet nemal synchronizovaný čas - aký by to bol chaos a aké náročné by to bolo na každodenné činnosti,“ povedal agentúre Reuters nemenovaný predstaviteľ OSTP.

Na Zemi je väčšina hodín a časových pásiem založená na koordinovanom svetovom čase (UTC). Tento medzinárodne uznávaný štandard sa opiera o rozsiahlu globálnu sieť atómových hodín rozmiestnených po celom svete, ktoré tvoria priemer, z ktorého sa vypočítava presný čas.

Artemis

NASA v januári tohto roku oznámila, že v rámci programu Artemis plánuje v septembri 2026 pristáť na Mesiaci astronautov. Bolo by to prvýkrát od 70. rokov minulého storočia. Ambície na Mesiaci však majú aj iné krajiny, či už ide o prieskumné misie bez posádky alebo vyslanie ľudí. Čína plánuje vyslať astronautov na Mesiac do konca tohto desaťročia, zatiaľ čo Japonsko sa začiatkom tohto roka stalo piatou krajinou, ktorá vyslala na Mesiac kozmickú loď. India minulý rok ako prvá krajina pristála s kozmickou loďou v blízkosti neprebádaného južného pólu Mesiaca a oznámila plány na vyslanie astronauta na Mesiac do roku 2040.

Podľa memoranda si realizácia koordinovaného času na Mesiaci vyžiada medzinárodné dohody prostredníctvom "existujúcich normotvorných orgánov" a medzi 36 krajinami, ktoré podpísali takzvané Artemisovo usporiadanie, iniciatívu USA pre spoločný výskum Mesiaca, Marsu a iných vesmírnych telies. V máji minulého roka sa k tomuto paktu pripojila aj Česká republika.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:02