NASA chce pestovať rastliny na Mesiaci.X/Usda_ars/
StoryEditor

NASA chce na Mesiaci pestovať rastliny. V rámci misie plánujú na mesačnom povrchu pestovať napríklad žeruchu

Michal Čiernik05.04.2024., 14:00h

Národný úrad pre letectvo a vesmír plánuje pestovať vzorky rôznych rastlín v miniatúrnych lunárnych skleníkoch. V mesačných kráteroch tak bude rásť hluchavka či žerucha.

Lajkuj Brainee.sk na

Lunar Effects on Agricultural Flora, alebo LEAF, je jedným z troch experimentov, ktoré boli vybrané, aby sa v roku 2026 dostali na Mesiac. 

To bude prvýkrát, čo sa americká vesmírna agentúra pokúsi pestovať rastliny na Mesiaci. Pôjde o dôležitý krok k ďalšiemu dobývaniu vesmíru.

Lunárne skleníky

Experiment LEAF bol navrhnutý spoločnosťou Space Lab Technologies so sídlom v Colorade, aby otestoval, ako rôzne rastliny odolávajú vesmírnym podmienkam.  

image

Komu patrí Mesiac a ako je to s pozemkami a ťažbou na našej prirodzenej družici? Nové vesmírne preteky znovu otvárajú lunárnu politiku

Astronauti budú disponovať s takzvanými „rastovými komorami“, z ktorých každá bude obsahovať vzorku žeruchy, žaburinky a repky olejnej. Tieto kapsuly budú chrániť rastliny pred radiáciou, slnečným žiarením a vákuom vesmíru a zároveň umožnia astronautom sledovať ich rast.  

„Tento výskum bude kľúčovým krokom k pochopeniu toho, ako by sme mohli využiť poľnohospodárstvo vo vesmíre na podporu ľudskej posádky, čím sa pripraví pôda pre trvalý prieskum Mesiaca a dokonca aj misie na Mars,“ prezradila podľa Daily Mail viceprezidentka Space Lab Technologies Christine Escobar.

Odolné rastliny

Spoločnosť dúfa, že každá z troch vybraných rastlín by mohla zohrať dôležitú úlohu pri vytváraní ľudských kolónií za hranicami Zeme. 

Žerucha bola vybraná, pretože celý jej genetický kód bol plne zmapovaný. To znamená, že vedci budú schopní povedať, či vystavenie žiareniu spôsobilo nejaké mutácie v jej DNA.

Mimoriadne odolná a rýchlo rastúca žaburinka sa často šíri a pokrýva celé rybníky a jazerá na Zemi. Vo vesmíre by však nemusela byť na obtiaž. Je to totiž plodina s vysokým obsahom bielkovín a potenciálny zdroj obrovského množstva kyslíka.

Spolu s rýchlo rastúcou repkou, by mohli poskytnúť výživu a systémy podpory života pre budúcu vesmírnu kolóniu. 

Pestovanie vo vesmíre

Nie je to prvýkrát, čo sa rastliny pestujú vo vesmíre, ale je to prvý pokus NASA pestovať rastliny na mesačnom povrchu. V priebehu rokov početné experimenty na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice pestovali všetko od reďkovky po slnečnicu v mikrogravitácii.

image

Nie je to prvýkrát, čo sa rastliny pestujú vo vesmíre, ale je to prvý pokus NASA pestovať rastliny na mesačnom povrchu.

X/Spacebiz1/

V roku 2022 sa v štúdii financovanej NASA podarilo pestovať rastliny vo vzorkách materiálu z mesačného povrchu, známeho tiež ako regolit. A v roku 2019 sa čínskej vesmírnej agentúre dokonca podarilo vyklíčiť výhonok bavlníku na odvrátenej strane Mesiaca na palube misie Chang‘e 4.

Artemis III

Ďalšie dve misie, ktoré majú sprevádzať LEAF, sú Lunar Environment Monitoring Station (LEMS) a Lunar Dielectric Analyzer (LDA).

LEMS je sada autonómnych seizmometrov, ktoré budú pozorne sledovať mesačné otrasy, aby lepšie pochopili štruktúru Mesiaca.

LDA bude merať schopnosť regolitu šíriť elektrické pole, ktoré je kľúčovou vlastnosťou pri hľadaní ľadu a iných prchavých látok. 

Ak všetko pôjde podľa plánu, tieto tri experimenty pristanú na mesačnom povrchu spolu so štyrmi astronautmi na zatiaľ nepotvrdenom mieste niekde okolo južného pólu Mesiaca.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 23:57