Nočné mory nás môžu poriadne potrápiťUnsplash/Camila Quintero Franco
StoryEditor

Nočné mory môžu poriadne potrápiť. Vedci ich rozdelili do dvanástich kategórií, pozri sa, ktorá ťa v noci budí zo spánku

iDnes.czRadomír Dohnal28.12.2023., 12:30h

Topenie, márne utekanie pred prenasledovateľmi, ale tiež intenzívna prítomnosť „zla“ či nenormálne správanie prostredia okolo nás. Nočné mory sú štandardizovanejšie, než by si si myslel. Vedci ich rozčlenili do dvanástich prehľadných kategórií.

Lajkuj Brainee.sk na

Čas choroby a umierania

Obavy súvisiace so zdravím a smrťou sa doťahujú v prieskume na dvanásť percent. Je to jedna z nočných mor, ktorá do snov preniká opakovane a vracia sa. Scenár je pestrý, bohatý počtom postáv a nebývalo komplexný, čas v ňom tiež ubieha rýchlejšie. Mesiace neúspešnej liečby, hodiny lekárskych zákrokov i tiahnuci sa pohrebný sprievod sa tu komprimujú na minúty spomienok.

Snívajúci v rámci prieskumu uvádzali, že sledujú, ako oni sami alebo ich blízki ochorejú, trpia nejakou chorobou, prípadne umierajú. Perspektíva sna je zaujímavá tým, že ju môžete nazerať z pohľadu umierajúceho aj pohľadom naň.

Tieto sny sú zložité a môžu symbolicky predstavovať mnoho vecí. V závislosti na tom, čím osobne prechádzate. Môže to byť spôsob, akým sa mozog vyrovnáva so zármutkom zo straty blízkej osoby. Ale aj fikcia všeobecného strachu zo smrti, vyjadrenie straty kontroly nad osobným blahobytom.

image

Nočné mory nás môžu poriadne potrápiť

Unsplash/Kahfiara Krisna

Aj tu sa objavuje pozitívna linka. Keď po precitnutí zistíme, že tí, ktorí vo sne oplakávame, sú v poriadku a zdraví, nočná mora nám spätne potvrdila, aké dôležití pre nás sú.

Divoká naháňačka, prenasledovanie

Frekvenciou výskytu sa táto nočná mora blíži k štrnástim percentám, vie sa v snoch vracať a je častejšia u mužov. Byť na úteku, utekať pred niečím, stať sa predmetom štvanice. Nemusí to byť len akčná naháňačka, v ktorej vás prenasledujú agenti tajnej služby, divoká šelma alebo to, že vás v nekonečnom tuneli sleduje podozrivé auto. V nočných morách o prenasledovaní niekedy ani nemusíte vedieť, čo vás prenasleduje. Môže to byť veľmi nekonkrétny dojem ohrozenia, silnejší však o to, že sa k vám bez ohľadu na vaše zrýchlenie približuje.

„Prežívať strach a utekať pred tým, čo ho vyvoláva, to je klasika psychológie,“ hovorí Schredl. „Obvykle sny o prenasledovaní znamenajú, že máte obavy z niečoho, čomu sa možno vyhýbate.“

Nehoda, pád, topenie

Pád, autohavária, fatálne zranenie. Pamätáte, ako v snoch o chorobe a umieraní bežal čas rýchlo? V prípade kategórie nočných mor s nehodami sa naopak rozkladá na lenivé milisekundy. Týka sa len priebehu nehody, avšak s maximálnou naturalistickou podrobnosťou. Celý ten zlý sen môže byť napríklad o topení. Súboji s vodným živlom, únave a fyzickom vyčerpaní, klesaní ku dnu a duseniu sa vodou.

image

Koľkokrát za mesiac je nutné meniť posteľnú bielizeň? Kvôli roztočom a baktériám majú vedci jasnú odpoveď

Je to tretia najčastejšia nočná mora. V priemere je jej výskyt asi pätnásťpercentný, ale výrazne častejšie sa zdá mužom (sníva o nej 13,1 percenta žien, ale 20,2 percenta mužov). A im sa tiež v snoch najčastejšie vracia. Pätina všetkých opakujúcich sa nočných mor pripadá práve na túto kategóriu.

Tieto sny sú spojené s veľkou porciou bezmocnosti. Ste v nich síce v hlavnej úlohe, viete, čo sa odohráva, ale prakticky nemáte možnosť situáciu kontrolovať. Pokiaľ padáte, viete len, že nakoniec spadnete.

„Tieto sny môžu byť doslovnejšie, než by ste si možno mysleli,“ opisuje Schredl. Môžu predstavovať strach z výšok, zo šoférovania, z vody, z pohybu po oceáne. Ale môžu tiež predstavovať pocit straty kontroly. Náš mozog tak možno dramaticky vyjadruje, ako sa sami cítime ohľadom vlastnej smrteľnosti, vlastných schopností.

Fyzická agresia, súboj, bitka

Druhá najčastejšia nočná mora, vyskytujúca sa v osemnástich percentách prípadov, vás stavia do úlohy svedka alebo priameho účastníka fyzického konfliktu. Zápasu, bitky, hromadnej bitky. Môžete byť bití, môžete rany rozdávať. Môžete cítiť bolesť, ale aj ju spôsobovať. Sen je to vyčerpávajúci a vysiľujúci. Ako skutočný súboj.

image

Nočné mory nás môžu poriadne potrápiť

Unsplash/Sven Brandsma

Môže to byť súboj s únoscom, sexuálne násilie. V úlohe násilníka, úmyselného vraha, môžete vystupovať vy sami. Rýdzo násilný sen sa prekvapivo nezdá tak často mužom ako ženám. Snívajú ho o tri percentuálne body častejšie.

Tento typ nočných mor môže podľa psychológov odrážať sociálnu úzkosť, doslova strach z násilia, ale tiež obavy, že ste zraniteľní voči kritike druhých ľudí. Fyzická agresia je všeobecne chápaná ako najneskorší krok riešenia konfliktov, preto je možné, že sa touto nočnou morou postihnuté ženy podvedome obávajú toho, že už vyčerpali všetky ostatné riešenia.

Vyradenie, zlyhanie a bezmocnosť

Je to najčastejšia nočná mora, s ktorou sa v najrôznejších obmenách stretáva 18 percent nepokojných spáčov. Pokiaľ ide o ženy, trpí ňou 17 percent opýtaných. U mužov 20 percent. Je to tiež nočná mora, ktorá sa najčastejšie do zlých snov vracia.

Nedosiahnutie vytýčeného cieľa, blúdenie, oneskorenie, strata. A tiež nečakaná zajakavosť, neschopnosť hovoriť, opomenutie zásadného detailu alebo zabudnutie naštudovanej látky. Nočné mory tejto kategórie vás stavajú do pozície človeka, ktorý urobil chybu. Zlyhanie vás vyradí z výberu.

image

Veľká štatistika Spotify. Platforma odhalila, pri akých interpretoch najčastejšie zaspávame

Keďže sa jedná o širokú kategóriu, môžete si ju vyložiť rôzne. Sny o skúške môžu znamenať, že si nie ste istí svojou schopnosťou podať výkon v práci alebo doma, že si v ozvenách pamäti spomínate na určitú znepokojujúcu udalosť zo svojej minulosti.

Spätný pohľad na vzorec oných snov nám dáva vodítko. Niekto iný sa skúmavo pozerá, ako si vediete? Viete veci, ktoré máte vedieť? To sú typické situácie, s ktorými zápasí každý zamestnaný človek. Ak sa vám zdajú tieto scenáre, možno sa len cítite trochu neistí ohľadom svojich vlastných schopností alebo toho, ako si ostatní ľudia myslia o vašom výkone.

Originálne nočné mory

Zlé sny, ktoré nemožno postihnúť jednou z uvedených kategórií, sa pochopiteľne vyskytujú tiež. Nie sú však príliš časté. Vo vzorke respondentov výskumu Spánkového laboratória Ústredného ústavu duševného zdravia v nemeckom Mannheime tvorili sny „mimo šuplíkov“ 6,25 percenta prípadov.

image

Nočné mory nás môžu poriadne potrápiť

Unsplash/Artem Maltsev

Zahŕňali idiosynkratické aj zriedka sa vyskytujúce témy, ako je nahota, sebakritika, pobyt v nevábnom prostredí, nemožnosť nájsť toaletu alebo rozpaky pri jej použití. „Patrí sem tiež až príliš stereotypný sen o tom, že pred triedou pri tabuli vystúpite nahí,“ dodáva Schredl. Práve táto nočná mora sa zdala až trom percentám respondentov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 21:08