Vedci z dánska analyzovali playlisty na Spotify v rámci svojho výskumu hudby, ktorú počúvame pred spaním.Pixabay/wavebreakmedia/
StoryEditor

Veľká štatistika Spotify. Platforma odhalila, pri akých interpretoch najčastejšie zaspávame

mor12.02.2023., 11:00h

Biely šum, meditačno-relaxačné melódie a ani lo-fi nie sú favoriti rebríčka najpočúvanejších skladieb, ktoré si ľudia púšťajú pred spaním. Prečítaj si článok a zisti, ktoré ďalšie skladby či žánre odprevádzajú ľudí do snov.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z Center for Music In the Brain dánskej univerzity si pri svojom výskume položili otázku, čo je pre človeka vlastne relaxačnou hudbou. Skúmali či hudba, ktorá nám pomáha so zaspávaním zdieľa nejaké univerzálne funkcie. Štúdia bola publikovaná vo vedeckom časopise Plos One.

image

Nespavosť si nevyberá. 6 krokov k lepšiemu spánku

V zoznamoch skladieb, ktoré sa nachádzajú v albumoch, ktoré súvisia so spánkom a zaspávaním, sa častokrát objavujú popové žánre či R&B. 

Ako si nájsť uspávanku

Výskumníci z dánskej univerzity analyzovali viac než 225 tisíc skladieb z 985 albumov na Spotify. Tie následne porovnávali s ich hudbou zo súboru, ktorý mal reprezentovať hudbu vo všeobecnosti. Z výskumu vyplynulo, že relaxačná hudba je charakteristická pomalším tempom, nižšou hlasitosťou aj energiou a je pravdepodobnejšie, že bude skôr inštrumentálna než akustická.

image

Sleep tourism: Ísť na dovolenku a spať. Fenomén vyhľadávajú ľudia so spánkovou depriváciou

Prečo spíme pri pope?

Podľa dánskych vedcov môže byť hlavným dôvodom fakt, že popová hudba má vyššiu mieru prediktívnosti, teda, že je pre nás ľahšie predvídateľná. Ako vysvetľujú, prediktívne kódovanie je všeobecnou funkciou mozgu, ktorá je mu blízka. Naša hlava neustále vytvára modely sveta založené na našej pamäti už minulých udalostí. Vďaka tomu vie robiť svoje predpovede, prípadne po neúspešnej predpovedi si zapamätá chybu a následne spresní svoje údaje, aby sa už neopakovala. 

„Samozrejme, pokiaľ ide o spánok, nechceme žiadne chyby predpovedí, chceme len to, aby bola hudba veľmi predvídateľná,“ povedal Jespersen, člen vedeckého tímu, pre Euronews Next

image

Muž nespal 264 hodín. Odvážny experiment sa odzrkadlil na jeho zdraví, začali sa mu diať zvláštne veci

Pocit, že je nám hudba známou vraj formuje aj naše hudobné preferencie, pretože máme radi zvuky a hudbu, ktoré si môžeme spájať s predchádzajúcimi pozitívnymi skúsenosťami. Nejde však len o to, že nám hudba niečo pripomína. Rovnako tak je dôvodom aj jej krycia funkcia - keď potrebujeme, aby maskovala vonkajšie zvuky prostredia alebo aby regulovala emócie pred zaspávaním. 

Najväčšie hviezdy spánku

Najčastejšou skladbou, ktorá sa opakovala v niekoľkých zo skúmaných playlistov, bola „Dynamite“ od kórejskej popovej skupiny BTS. Nachádzala sa až v 255 albumoch. 

Ďalšou frontmankou kvalitného spánku sú Billie Eilish a Khalid. Ich skladby „Jealous“ alebo „Lovely (with Khalid)“ mali taktiež časté opakovanie naprieč rôznymi albumami. 

image

Túžíš po lepšom a kvalitnejšom spánku? Podľa odborníkov táto jedna rada funguje takmer pre každého

Dalo by sa povedať, že k veľmi preferovaným žánrom bude patriť aj klasická hudba. No podľa dánskej štúdie je až siedmym najfrekventovanejším žánrom. Klasická hudba sa viaže najmä na európsky región, čo sa týka popularity.

Čo sa týka žánrov, najpopulárnejším je pop s veľmi výrazným náskokom pred všetkými ostatnými. Po ňom nasleduje ambient s takmer nepatrným rozdielom aj Lo-fi. Následne pokračujú rap, uspávanky a klasická hudba. Meditačná hudba je až na 9. mieste.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:10