Technológie nám mali dopriať viac voľného času, namiesto toho nám ho berúUnsplash
StoryEditor

Technológie nám mali dopriať viac voľného času, namiesto toho nám ho berú. Máme pre teba návod, ako to zmeniť

Miroslav Kamody10.12.2023., 13:00h

Malo to byť čoraz jednoduchšie, no cítime presný opak. Čo sa to deje a čo s tým vieme urobiť?

Lajkuj Brainee.sk na

Moderné technológie nám majú uľahčiť život. Vďaka smartfónom môžeme robiť takmer čokoľvek na pár klikov, inteligentné domy sa starajú samy o seba a vďaka virtuálnym stretnutiam už nemusíme dochádzať fyzicky na konkrétne miesta. Logicky by sme preto mali mať viac voľného času - či už na spánok, relax alebo jednoducho leňošením, však?

Portál The Conversation pripomína, že pribúdajú dôkazy o tom, že hoci nám digitálna technológia môže pomôcť ušetriť nejaký čas, nakoniec ho využívame na to, aby sme robili stále viac vecí.

Viac, viac, viac

„Nedávno sme urobili rozhovory s 300 ľuďmi z celej Európy, aby sme pochopili, ako používajú digitálne zariadenia v každodennom živote. Tento výskum ukázal, že ľudia sa chcú vo svojom živote vyhýbať prázdnym obdobiam, a preto tieto obdobia vypĺňajú úlohami, z ktorých niektoré by bez technológie neboli možné,” vysvetľujú vo svojom výskume profesorky psychológie času z Liverpool John Moores University Ruth Ogden a Joanna Witowska spolu s postdoktorandkou Vandou Černohorskou z Českej akadémie vied.

image

Vytvorili ich na to, aby sa využívali vo vesmíre. Uchytili sa však na Zemi, používame ich každý deň

Či už to bolo čakanie na autobus, ranné prebúdzanie alebo nočné ležanie v posteli, účastníci uviedli, že čas, ktorý bol predtým „prázdny“, bol teraz vyplnený aplikáciami na trénovanie mozgu či vytváraním zoznamov vecí, ktoré by mali robiť alebo vyskúšať na sociálnych sieťach. Zdá sa, že tiché chvíle ľudí, ktorí sledujú, vymýšľajú a snívajú, sú teraz vyplnené technickými úlohami.

„K nárastu digitálnych úloh dochádza čiastočne preto, že technológie zrejme menia naše vnímanie toho, na čo slúži voľný čas. Mnohým ľuďom už nestačí len sa navečerať, pozerať televíziu alebo si zacvičiť. Namiesto toho, v snahe vyhnúť sa plytvaniu časom, ľudia tieto činnosti vykonávajú a zároveň prehliadajú web pri hľadaní ingrediencií pre dokonalejší život a snažia sa rozvíjať pocit úspechu.”

Na prvý pohľad sa niektoré z týchto úloh môžu zdať ako príklady technológií, ktoré nám šetria čas. Teoreticky by online bankovníctvo malo znamenať, že mám viac času, pretože už nemusím ísť do banky cez obednú prestávku. Výskum však naznačuje, že to tak nie je. Technológia prispieva k hustejšej forme života.

image

Technológie nám mali dopriať viac voľného času, namiesto toho nám ho berú

Unsplash

Menej autentické a hodnotné

Sociálne médiá môžu občas ľudí inšpirovať, motivovať alebo uvoľniť. „Náš výskum však naznačuje, že ľudia po vyplnení voľného času online aktivitami často pociťujú pocit viny, hanby a ľútosti. Je to preto, že online aktivity vnímajú ako menej autentické a hodnotné ako aktivity v reálnom svete.”

Zdá sa, že ľudia stále považujú prechádzku alebo čas s priateľmi za cennejšie ako byť online. A áno, pokiaľ konečne na chvíľu odložíš mobil, možno by si mal konečne čas na to skutočne uvariť recepty, ktoré len sledujeme a ukladáme si na neskôr.

„Digitálne technológie zrýchľujú tempo života. Uskutočňujte e-mailové a online stretnutia. Predtým, ako existovali, sme museli čakať na odpovede na hlasové správy a listy alebo cestovať na miesta, aby sme sa mohli navzájom rozprávať. Namiesto toho teraz máme vzájomné online stretnutia, a niekedy medzi nimi nie je dostatok času ani na to, aby sme si odskočili na toaletu,” pripomínajú výskumníčky.

image

Koľko času denne tráviš s mobilom v ruke? Vieme, kedy je to problém!

Ako dodávajú, zle navrhnutá technológia nás tiež môže prinútiť robiť viac práce z dôvodu neefektívnosti, ktorú vytvára. Ak budeme robiť viac, môžeme dosiahnuť menej a cítiť sa horšie. Keď sme pod tlakom, zvyšuje sa stres, vyčerpanie a vyhorenie, čo vedie k väčšej absencii v práci.

Ako môžeme spomaliť a vrátiť čas?

Znovuzískanie času „ušetreného“ technológiou si môže vyžadovať zmenu spôsobu, akým prideľujeme čas. Aby sme sa zbavili zvyku vypĺňať čas ďalšími a ďalšími úlohami, musíme najprv akceptovať, že niekedy je v poriadku robiť málo alebo nič.

„V pracovnom prostredí musia zamestnávatelia a zamestnanci vytvoriť prostredie, v ktorom je odpojenie normou a nie výnimkou. To znamená mať realistické očakávania o tom, čo možno a čo by sa malo dosiahnuť počas bežného pracovného dňa.”

image

Technológie nám mali dopriať viac voľného času, namiesto toho nám ho berú

Unsplash

Pripomínajú aj legislatívu, ktorá sa v tomto smere neustále vyvíja. Jediným spôsobom, ako zabezpečiť, aby technológie prestali ovládať náš čas, je právo na odpojenie sa. To špecifikuje, že zamestnanci nie sú povinní byť kontaktovaní mimo ich pracovného času. Rovnako tam majú právo odmietnuť zobrať si digitálnu prácu domov. Francúzsko či Taliansko už takýto zákon prijali.

Je tiež možné, že samotná technológia môže byť kľúčom k znovuzískaniu nášho času. „Predstavte si, že by vám inteligentné hodinky namiesto upozornenia - vstaň a pohni sa, povedali, aby ste prestali pracovať, pretože ste dokončili dohodnuté hodiny. Možno, keď nám technológie začnú kázať robiť menej, konečne získame čas,” dodávajú výskumníčky na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 05:03