HnevBrainee X Canva/
StoryEditor

Rok vrcholí, Vianoce prinášajú stres a úzkosti. Prinášame ti rady, ako zvládnuť hnev, ktorý tebou občas lomcuje

iDnes.cz14.12.2023., 11:00h

Srdce rýchlo bije, do krvi sa vyplavuje adrenalín, svaly sú napäté. Telo je pripravené na boj alebo útek. Namiesto toho sa na jazyk derú nepekné slová, ktoré človek neskôr ľutuje. Ako sa to naučiť zvládať?

Lajkuj Brainee.sk na

Hnev je prirodzenou reakciou na nenaplnené potreby alebo prekročené hranice. Dôležité ale je nenechať sa ním ovládať a nepodliehať mu. Prestať sa rozčuľovať neznamená zbaviť sa hnevu, ale naučiť sa ho zvládať. Dáva totiž energiu, ktorá sa dá využiť na riešenie problémov. Je ale potrebné prestať zbytočne sa hnevať, píše sa na portáli iDnes.cz.

Prečo rozčuľovanie sa škodí?

Ako už bolo povedané, vedie k vyplaveniu hormónov adrenalínu a kortizolu, ktoré pripraví telo na boj alebo útek. Človeku sa zvyšuje srdcový tep a krvný tlak, krv prúdi do svalov a mobilizuje energetické rezervy.

Namiesto boja a utekania si moderný človek dá cigaretu a kávu. Lenže tým sa krvný tlak ešte zvýši a hormóny sa nespotrebujú. To predstavuje pre srdce veľkú záťaž, ktorá vedie časom k infarktu, cievnej mozgovej príhode a ďalším vážnym ochorením srdca a ciev.

image

Terapeuti pomáhajú aj na TikToku. My ti prinášame zoznam tých najlepších, ktorých sa oplatí sledovať

Neustále rozčuľovanie sa môže tiež zvýšiť riziko cukrovky druhého typu. Nahnevaný človek často trpí napätím svalov, bolesťami hlavy a chrbta. Hnev sa negatívne podpisuje aj na psychike. Nenávistné myšlienky môžu ovplyvniť duševné zdravie, vyvolať úzkosť a tiež nespavosť. Tá, pokiaľ trvá dlhšiu dobu, sama o sebe vedie k duševným problémom.

Rýchle zvládnutie hnevu

Keďže hnev pripravuje telo na boj alebo útek, ideálnym riešením je ísť si zacvičiť, zabehať si alebo vyjsť si na svižnú prechádzku a hnev „rozchodiť“. Nie vždy je ale táto možnosť k dispozícii.

Čo je ale vždy po ruke, je dych. Ten poslúži ako prvá pomoc pri zvládnutí hnevu. Nie náhodou sa odporúča niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnuť, vydýchnuť a sústrediť sa na prítomný okamih.

Nemenej účinnou metódou je fyziologický vzdych, počas ktorého v krátkej dobe vdýchneme veľké množstvo kyslíka a vydýchneme veľké množstvo oxidu uhličitého. Ide o dva hlboké nádychy nosom nasledované dvoma až troma predĺženými výdychmi úst. Následne sa rýchlo zníži stres aj srdcový tep a hnev prejde. Pre telo je to celkom bežné, robí to automaticky počas spánku.

Čo hnev vyvoláva?

Aby sa človek dlhodobo zbavil hnevu, mal by najskôr zistiť, čo ho vyvoláva. Je ale potrebné si na to urobiť čas, zastaviť sa a v pokoji sa zamyslieť. Pokiaľ to nepomôže, je potrebné niekoľko dní pozorovať, aké situácie hnev vyvolávajú. Je dobré mať po ruke ceruzku a papier, a napísať si ich.

Ďalším krokom je uvedomiť si, prečo návaly hnevu prichádzajú. Niekedy ich vyvolávajú zakorenené myšlienky typu „všetci sú lepší než ja“, „stále musím byť lepší“, „neustále ma niečo ruší“, a môže ich byť oveľa viac.

image

Hnev

Brainee X Canva/

Okrem zamyslenia sa v tichu je nutné zaujať k sebe úprimný postoj. Neospravedlňovať sa, nič si nenahovárať. K rozhodnutiu prestať sa rozčuľovať napomôže tiež pravidelný, kvalitný spánok. Unavený človek má sklon konať skratkovito, ľahko sa rozčúli. Keď je oddýchnutý, zvláda lepšie záťaž aj hnev.

Čo prináša zvládnutý hnev?

Kto má svoj hnev pod kontrolou, namiesto rozčuľovania sa hľadá riešenie. Uvedomuje si, že hnev problém nerieši, naopak ho zhoršuje. Nezalezie do kúta ani nedusí hnev v sebe.

Nevyčíta, reaguje pokojne, jasne formuluje, čo ho nahnevalo a prečo. Dokáže sa na konflikt pozerať s nadhľadom. Nenechá sa vyprovokovať a konflikt ustane. Pomôže tiež postaviť sa k nemu s humorom, vedieť sa zasmiať sám sebe a dôvodom, ktoré zvyčajne vedú k zbytočnému rozčuľovaniu sa.

Potláčanie nie je riešením

Niektorí ľudia zvládajú návaly hnevu jeho potlačením. Lenže potom sa hnev hromadí a nakoniec sa obráti proti nim v podobe mnohých telesných či psychických problémov.

Príkladom je úzkosť, vyčerpanie, problémy so spánkom, chronická únava, bolesti hlavy, chrbta, vysoký krvný tlak a ďalšie srdcové problémy, astma, problémy s dýchaním, svrbenie kože, vyrážky, žalúdočné vredy, žlčníkové kamene, nechutenstvo alebo naopak prejedanie sa a následne priberanie na váhe.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 13:31