Nočné mory nás môžu poriadne potrápiťUnsplash/Camila Quintero Franco
StoryEditor

Nočné mory môžu poriadne potrápiť. Vedci ich rozdelili do dvanástich kategórií, pozri sa, ktorá ťa v noci budí zo spánku

iDnes.czRadomír Dohnal28.12.2023., 12:30h

Topenie, márne utekanie pred prenasledovateľmi, ale tiež intenzívna prítomnosť „zla“ či nenormálne správanie prostredia okolo nás. Nočné mory sú štandardizovanejšie, než by si si myslel. Vedci ich rozčlenili do dvanástich prehľadných kategórií.

Lajkuj Brainee.sk na

Abnormálne správanie prostredia okolo vás

Na pomerne reprezentatívnej vzorke 1 300 nepokojne spiacich respondentov zozbierali potrebné dáta výskumníci z tímu Michaela Schredla, keď sa pokúšali zmapovať terén nočných besov a spánkovej psychopatológie. Začneme od tých najmenej častých nočných mor a dostaneme sa k tým najfrekventovanejším, píše Radomír Dohnal z portálu iDnes.

Okolité prostredie je vo vašom snovom scenári nejakým spôsobom desivo bizarné. Podlaha pri každom došliapnutí funguje ako trampolína, známa cesta sa mení na neprehľadný labyrint a miestnosti nie sú, kde majú byť. Ovocné stromy majú ružové listy a ich plody sú tvrdé ako kameň. Slnko na oblohe chýba, alebo ich je veľa a oslepujú vás.

image

Zvykneš sa v noci pravidelne zobúdzať? Odborník odhalil, prečo je to tak a čo ti pomôže znovu zaspať

Prvá je v našom zozname nie príliš frekventovaná nočná mora, vyskytuje sa približne v 1,4 percenta prípadov, vyrovnane u mužov aj žien. Jej znakom je, že sa vo vám dôverne známom usporiadaní sveta nepredvídateľne menia fyzikálne pravidlá, všetka logika takpovediac dostáva na zadok. Nie je to zábavné, ale nadmieru stresujúce.

Pre malý podiel tohto scenára vo vzorke si ho Michael Schredl, vedúci Spánkového laboratória Ústredného ústavu duševného zdravia v nemeckom Mannheime, netrúfa bližšie osvetliť a interpretovať. Predpokladá však, že vyrastá z obáv o nepochopenie okolitého sveta.

Zamorenie, nákaza, invázia

Vyskytuje sa častejšie u žien (2,2 percenta) ako u mužov (1,4 percenta). A je jednou z prvých nočných mor, ktorú opisujú historické zdroje. Scenár vo všeobecnej rovine zahŕňa nezvládnuteľnú hrozbu, ktorá vpadla do vášho blízkeho prostredia, do vášho domova. Typicky ide o tisíce pištiacich hlodavcov, pavúky lezúce po stenách, koberec pokrytý vlniacimi sa telami hadov.

image

Nočné mory nás môžu poriadne potrápiť

Unsplash/David Spiers

Táto nočná mora sa neobmedzuje na ľudí s nejakou konkrétnou fóbiou, o dome plnom hniezdiacich netopierov sa môže zdať aj ľuďom, ktorým netopiere nevadia. Ale je ich skrátka príliš, viac než by sa dalo zvládnuť.

Napadnutie vášho domova môže byť výrazom doslovného alebo symbolického strachu. „Ak je to symbolické, môže zamorenie predstavovať strach z chorôb, špiny alebo iných vecí, ktoré si osobne spájate s myšami, švábmi, blchami alebo krysami,“ hovorí Schredl. „Môže to byť tiež príklad pocitu neistoty alebo nebezpečenstva vo vašom vlastnom domove.“

Intenzívna prítomnosť „zla“

Maniak so sekerou, ktorý obchádza okolo vašej postele. Duch, démon. Intenzívna a blízka hrozba. S takým scenárom sa pri nočnej more stretávame v približne 4,5 percenta prípadov.

Z klinického hľadiska je táto verzia zaujímavá tým, že ňou štatisticky preukázateľne častejšie trpia ľudia so spánkovou paralýzou. Dochádza k nej, keď spolu zle komunikujú časti mozgu, ktoré vás počas spánku udržujú v pokoji. Je príkladom bdelého snívania, plytkého spánku v REM fáze.

image

Technológie nám mali dopriať viac voľného času, namiesto toho nám ho berú. Máme pre teba návod, ako to zmeniť

Bez zaujímavosti tiež nie je, že táto spánková halucinácia zodpovedá kultúrnemu prostrediu. V stredoveku by vás teda desil skôr pekelný rarach, vampír alebo umrlec v rubáši, zatiaľ čo dnes to bude skôr mimozemšťan.

„Postavy z hororových filmov a ďalšie známe kultúrne symboly váš mozog používa, aby zobrazil váš strach v danom okamihu,“ dodáva Baland Jalal, neurológ z Harvardovej univerzity.

Katastrofa, kalamita, pohroma

Táto téma sa objavuje v piatich percentách prípadov, o niečo častejšia je u žien. Môže zahŕňať scenár požiaru, zemetrasenia, záplav, tornáda alebo blízkeho jadrového výbuchu. Na rozdiel od abnormálneho správania okolitého prostredia, prvej nočnej mory nášho zoznamu, má táto katastrofa reálne rozmery a pravidlá platné pre náš svet. Odohráva sa v známych aj neznámych kulisách, v ktorých sa však spáč orientuje.

Richard J. Corelli, psychológ univerzity v Stanforde, predpokladá, že tieto nočné mory by mohli signalizovať všeobecné obavy z budúcnosti: „Mozog v spánku prežúva niečo, čoho sa obáva, že by mohlo nastať.“

image

Nočné mory nás môžu poriadne potrápiť

Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND

Výskyt tejto nočnej mory je nenáhodný. Záleží na tom, či zmeny prichádzajúce do vášho života vnímate ako pozitívne alebo negatívne. S negativitou, neistotou a nedôverou sa potom zvyšuje šanca na katastrofickú nočnú moru. A čo tí, ktorí nejakú prírodnú katastrofu naozaj zažili? U nich môže byť táto nočná mora spôsobom, akým myseľ spracováva ich traumy.

Nekonkrétna obava

Keby filmový scenárista hodnotil námet tejto nočnej mory, spokojný by príliš nebol. Pocit obáv je totiž vo sne obvykle nekonkrétny, nevyjadrený. Pritom však hmatateľne prítomný. Sú to nočné mory, v ktorých zažívate úzkosť, ale neviete z čoho. Veľmi toho nenaspíte, prebudíte sa ustaraní.

„Je to sen s pocitom, keď ste si istí, že ste na niečo dôležité zabudli,“ opisuje Schredl. „Neviete však, čo to vlastne je.“ Lenže pocit, že niečo je zle, aj keď neviete čo, je drásavý. Strach bez jasnej príčiny je frustrujúci.

Interpretácia onej nočnej mory je doteraz neistá, snáď by mohlo ísť o kontrolný mechanizmus mozgu. Rozhodne nejde o náhodnosť. Nočná mora, stojaca na nekonkrétnej obave, sa totiž vyskytuje u nepokojných spáčov v siedmich percentách prípadov.

image

Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život

Medziľudské konflikty

Trápia až desatinu tých, ktorí trpia nočnými morami. U žien sú opäť o niečo častejšie ako u mužov. Typicky zahŕňajú scenáre, pri ktorých ste priamym účastníkom alebo svedkom hádky.

Snívajúci prežíva konflikt, rozvášnenú a vyostrenú rozpravu, nepríjemný a kritický dialóg plný výhrad. Je to nočná mora, ktorá zrkadlí náš osobný život. Nespokojnosť so vzťahom, partnerom. Ale môže byť aj reakciou na prekonaný alebo očakávaný hovor nad konfliktnou témou.

Podľa časopisu Psychology Today môžu byť tieto sny známkou sociálnej úzkosti. Nočné mory chápeme spravidla ako patologický jav, ale práve „hádky vo sne“ môžu mať aj pozitívny efekt. Môžeme v nich nájsť odpovede, tie správne slová a obrniť sa pre nepríjemnú rozpravu, keď precitneme.

Ďalšie druhy nočných môr nájdeš na druhej strane článku! 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 19:53