SpánokUnsplash/Matthew Henry
StoryEditor

Zvykneš sa v noci pravidelne zobúdzať? Odborník odhalil, prečo je to tak a čo ti pomôže znovu zaspať

Nikola Michalkova16.12.2023., 09:00h

Asi každý pozná moment, keď sa prebudíme uprostred noci a následne už nevieme zaspať. Odborníci odhalili tip, ktorý ti môže pomôcť.

Lajkuj Brainee.sk na

Niekedy jednoducho nastane obdobie, keď sa počas noci zvykneme prebúdzať a následne sa už len prehadzujeme z boka na bok či hľadíme do blba. Odborník ale prišiel s radami, ktoré ti môžu pomôcť opäť zaspať a zároveň vysvetľuje, prečo sa v noci budíme, píše Unilad.

Čo robiť?

Ak sa v noci príliš často budíš a nemôžeš opäť upadnúť do kvalitného spánku, neustále sa v posteli prehadzuješ a možno sa ti v hlave začnú vynárať otravné myšlienky na povinnosti, ktoré ťa čakajú na druhý deň, asi potrebuješ radu odborníka. A tú ti teraz ponúkame.

image

Nevieš večer zaspať? Známy lekár poukázal na päť zlozvykov, ktoré zrejme robíš aj ty a ničia ti spánok

Na základe informácií uvedených na portáli Science Direct, tento problém „postihuje až 35 percent populácie aspoň niekoľkokrát týždenne.“ Píše sa na portáli Unilad. 

„Nespavosť je vážna vec. Môže zvyšovať riziko mŕtvice, obezity, depresie a množstva iných ochorení,“ píše Headspace. Avšak odborník na spánok a generálny riaditeľ spoločnosti LumosTech Biquan Luo má pre teba niekoľko tipov, ako po prebudení v noci opäť zaspať.

V prvom rade je veľmi dôležité, aby si automaticky nesiahal po telefóne. Väčšina z nás totiž prerušenie spánku využije na to, aby si skontrolovala novinky, keďže nemôžu znovu zaspať a nechcú ležať v posteli a len tak pozerať do plafóna. Taktiež sa vyhni aj pozeraniu sa na hodiny. „Kontrola času môže zvýšiť stres a sťažuje spánok. Navyše, ak kontroluješ čas na telefóne, obsah telefónu môže byť príliš stimulujúci, čo ti ďalej bráni v uvoľnení a zaspávaní,“ hovorí.

image

Spánok

Unsplash/Kinga Howard

Preto sa namiesto kontrolovania času a pozerania do telefónu snaž zostať v posteli. Vhodné je tiež vyskúšať nejaké dychové cvičenia, ktoré ti pomôžu uvoľniť sa. Taktiež môžeš vyskúšať prístroje s bielym šumom, ktoré ťa môžu dostať viac do spánkovej zóny.

Luo ale upozorňuje, že ak sa ti nepodarí zaspať do desiatich až pätnástich minút, odporúča nájsť si „tiché a pohodlné“ miesto v dome a robiť niečo, ako je napríklad čítanie knihy, prípadne niečo iné, čo je upokojujúce. Slúži to na to, aby si sa trochu unavil predtým, ako sa vrátiš do postele.

Prečo sa ale v noci budíš?

Je dôležité si povedať, prečo sa vlastne zvykneme niekedy v noci zobudiť. Luo vysvetľuje, že náš spánok riadia dva kľúčové faktory. „Na začiatku noci je to nahromadenie spánkového tlaku, potreba nášho tela odpočívať, ktorá nám pomáha zaspať aj zostať v spánku,“ hovorí. „Neskôr v noci zohrávajú naše vnútorné hodiny, známe ako cirkadiánna signalizácia, kľúčovú úlohu pri udržiavaní spánku.“

image

Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život

Spánok sa teda uprostred noci môže prerušiť aj preto, že „spánkový tlak vyprchá“ skôr, ako sa ďalší cyklus stihne rozbehnúť. Národný inštitút pre srdce, pľúca a krv odporúča dodržiavať pravidelný režim pred spaním. Taktiež radí spať na chladnom a tichom mieste a dodržiavať pravidelný rozvrh jedál.

Samozrejme, určite sa pred spaním vyhni aj pitiu nápojov, ktoré obsahujú kofeín. Venuj sa ale pravidelnému cvičeniu a vyhni sa spánku počas dňa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:55