Menštruačný kalíšokInciclo/Unsplash
StoryEditor

Ušetria ti peniaze a na weckách v bare to nemusí byť až tak zlé. Vyskúšala som menštruačný kalíšok aj nohavičky

Ľubomíra Somodiová28.05.2023., 09:00h

Vložky a tampóny zadarmo ako v Škótsku? A čo tak si radšej vyskúšať lacný menštruačný kalíšok, ktorý vydrží aj desať rokov a je šetrný k planéte aj k peňaženke? Ak si nerozhodná, prečítaj si tento článok. Ja som sa totiž podujala vyskúšať to, s čím ty možno váhaš.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď ťa chytil za srdce dokument Modrá planéta II od Davida Attenboroug a Grétu Thunberg nepovažuješ za nahnevané bláznivé decko, čo tára nezmysly, určite si sa zamyslela nad tým, koľko plastov produkuješ a snažíš sa eliminovať ich kúpu. Ale položila si si otázku, akú ekologickú stopu za tebou zanecháva tvoja menštruácia?

Desivé čísla

Jednorazové menštruačné výrobky podľa organizácie Women’s Environment Network obsahujú až 90% plastu. Aby toho nebolo málo, také vložky sú spoľahlivo zabalené v plastovom obale, ktorý je zabalený v ďalšom plastovom obale. Ich zloženie a technologická úprava sú často sprevádzané chemickým bielením, pridávaním biocídov, parfumovaním či plnením absorpčným gélom, čo zaťažuje životné prostredie. Pre zaujímavosť – trvá 500-800 rokov, kým sa jedna hygienická vložka rozloží.

Keď zoberieme do úvahy, že menštruácia začína v priemere v 12. roku života a trvá zhruba do 50 rokov a spotreba vložiek a tampónov sa pohybuje okolo 25-30 kusov počas krvácania v jednom mesiaci, za život minie jedna žena v priemere 11 až 13-tisíc vložiek. Celkom dosť, nemyslíš? Nehovoriac o tom, že mnohé z nich skončia v moriach a riekach jedným spláchnutím do záchoda.

Trh na to reaguje. Medzi najnovšie ekotrendy momentálne patria menštruačný pohárik a absorpčné menštruačné nohavičky. Tieto dve alternatívy sú veľmi priaznivé z ekologického hľadiska a nachádzajú si čoraz väčšiu obľubu. Ja som sa ich rozhodla vyskúšať. Môj poctivý výskum trval niekoľko mesiacov a postrehy som pre teba spísala.

image

Menštruačné vložky

Pixabay/Iirliinnaa

​Menštruačné absorpčné nohavičky

Začala som menštruačnými nohavičkami. Žiadajú si vyššiu cenovú investíciu hneď na začiatku, čo je asi ich najväčšou nevýhodou. Aby som ich mohla striedať, kúpila som si rovno dve. Oboje s najvyššou možnou absorpciou, ale každé od iného výrobcu. Prvý kus vydrží sto praní, druhý päťdesiat. Dokopy ma stáli zhruba 60 eur.

Nemusíš sa obávať, nejde o žiadne veľké neestetické „bombarďáky,“ ktoré pripomínajú skôr plienky. Ale príjemné a pomerne pekné nohavičky. Jediný rozdiel od tých bežných je, že majú špeciálnu savú anibakteriálnu vrstvu, ktorá pohltí aj zápach. Mojím najväčším prekvapením bolo, že som sa počas celej menštruácie cítila úplne v suchu aj počas najsilnejšieho krvácania. Nohavičky bez problémov vydržia aj 8-10 hodín a nepotrebuješ k ním iné menštruačné potreby. Prvú noc som mala ozaj obavy, že sa prebudím do červeného rána. Ale našťastie nič také sa neudialo a práve komfort počas spánku považujem po ich vyskúšaní za najväčšie plus. Koniec uterákov, aby si v noci uchránila posteľ a prádlo.

​Na začiatok aspoň tri kusy

Ak ich chceš znovu použiť, musíš ich najprv predprať a potom hodiť do práčky. Ručné pranie nemusí byť úplne najpríjemnejšie, najmä ak si zvyknutá jednoducho vložku alebo tampón zahodiť a nemať ďalšie starosti. Myslím, že sú ideálne pre ženy, ktoré majú veľké množstvo prádla. Môžete ich totiž prať na 40° s práškom bez aviváže aj s iným prádlom.

Čo by som urobila inak?

Nohavičky nie sú vhodné do sušičky. Aby dostatočne preschli, na začiatok by som si zaobstarala minimálne tri absorpčné nohavičky, ideálne štyri. Zvládnuť to len s dvoma bolo v prvých dňoch menštruácie pre mňa logistický takmer nemožné a dvakrát som musela siahnuť po hygienickej vložke.

Ekonomické a ekologické hľadisko

Pozrieme sa na ne ešte z hľadiska financií a šetrnosti k prírode. V priemere na jednu menštruáciu miniem zhruba sedem eur na hygienické vložky a tampóny (samozrejme, je to individuálne). Ak by som mala minimálne troje nohavičky v hodnote 90 eur na sto praní, ich hodnota by sa mi vrátila približne po 13 mesiacoch.

Pri menštruácii, ktorá trvá 6 dní s variantom obmieňania troch nohavičiek, každé jedny z nich za jednu menštruáciu vyperiete v priemerne štyrikrát. Čiže za 13 mesiacov, kedy sa vám vrátia investované peniaze, by boli všetky 3 nohavičky vypraté 54-krát a mohli by vám slúžiť ešte takmer raz tak dlho. Ušetrili by ste nie len životne prostredie, ale aj peniaze. Pri nohavičkách na 50 použití by ste neušetrili. Musím však povedať, že neviem, či po desiatkach vypratí si nohavičky udržujú rovnakú absorpčnú schopnosť ako majú len po pár praniach. Taktiež je potrebné spomenúť aj fakt, že samotné pranie v práčke do istej miery zaťažuje životné prostredie.

Menštruačný kalíšok

Pre mnohé ženy je predstava menštruačného kalíška hrôzou. Ja som nebola výnimkou. Kalíšok na rozdiel od vložiek, tampónov a nohavičiek, krv neabsorbuje, ale zachytáva. Krv sa preto z neho vylieva. Kalíšky sú väčšinou vyrobené z lekárskeho silikónu alebo prírodného kaučuku. Oba sú ľahko recyklovateľné. Ja som si kúpila silikonový. Na jeho hladkom povrchu nezostávajú žiadne baktérie, neabsorbuje žiadne kvapaliny a tým nedochádza k zmenám prirodzeného vaginálneho prostredia.

image

Menštruačný kalíšok

Marketing City To Sea/Unsplash

​Prvý kontakt

Nie s úplne najväčším s nadšením som si prečítala príbalový leták a návod na použitie a ako sa o kalíšok starať. Kalíšok je potrebné pred prvým použitím vyvariť, rovnako ako po každej jednej menštruácii. Jedno z prvých upozornení v príbalovom letáku bolo, že prvé zavádzanie nemusí byť úplne najjednoduchšie. Bolo to presne tak. No musím povedať, že už po nejakom treťom zavedení, to bola hračka. Kalíšok by mal vydržať dvanásť hodín. Skúsila som ho po celý ten čas nevybrať. Pri silnej menštruácii mi však „pretiekol“ a ako sa jeho obsah napĺňal, nebol to na sliznici príjemný pocit. Avšak spokojne mi vydržal desať hodín bez nejakých nepríjemných pocitov, počas slabšej menštruácie aj dvanásť hodín. Stále však vydrží dlhšie ako vložky alebo tampóny, ktoré je potrebné meniť častejšie.

Horšie je to s vyberaním kalíška. Je prisatý na steny pošvy a je plný krvi, môžete si však pomôcť svalmi vápnového dna. Vyčisť pohárik na verejných záchodoch môže byť problematické, predsa len, toalety mávajú spoločné umývadlá. Avšak, môže vám pomôcť fľaša s vodou, ktorou si ho môžete jednoducho vypláchnuť. Rovnako, ako pri tampónoch so zavedeným kalíškom môžete pohodlne plávať či športovať.

Šetrný k peňaženke aj k planéte

Pri správnej starostlivosti by ti jeden kalíšok mal vydržať 5-10 rokov, čo je nesmierne ekologické, pri pomyslení, že na jednu menštruáciu minieš v priemerne 25-30 jednorazových tampónov. Návratnosť pri kalíšku v cene 15 eur je už po dvoch mesiacoch, ak mesačne minieš na menštruačné pomôcky sedem eur. Samozrejme, nájdeš aj lacnejšie a drahšie varianty. Opri absorpčným nohavičkám je kalíšok ekologickejší a ekonomickejší variant, ktorý však môže byť spočiatku menej pohodlný. Je to na každej z nás, či uprednostní pohodlie. Väčšina zmien v živote nemusí byť úplne pohodlná a jednoduchá. Rovnako to môže byť aj v prípade presedlania zo zabehnutého systému jednorazových vložiek a tampónov. Chce to zvyk.

Oproti minulosti máme široký výber

Žijeme v dobe, kedy máme veľa možností, ako prežiť svoju periódu komfortne a zároveň aj ekologicky. Nie vždy to bolo také samozrejme. Hoci historické záznamy sú skúpe na zmienky o menštruačných pomôckach, možno aj preto, že ich písali muži, predsa sa nám niečo zachovalo. Dá sa povedať, že sa rôzne formy vložiek k absorpcii menštruačnej krvi používali už od pradávna. Išlo o najrôznejšie savé materiály, vrátane machu, suchej trávy, papyrusu či zvieracích kožušín. V byzantskej encyklopédii Suda sa dozvedáme predsa len niečo viac. Píše sa v nej o žene menom Hypatia, ktorá žila v štvrtom storočí nášho letopočtu a ktorú niekto poriadne vytočil, pretože po ňom hodila menštruačnú handru.

V stredoveku menštruáciu v našich geografických šírkach považovali ľudia za boží trest. Práve kusy látky, ktoré sa po použití prali sa overili najviac. V stredoveku ženy z vyšších vrstiev nosili kožené menštruačné pásy, u nás ženy počas menštruácie používali pre tento účel šité košele s rozparkami na bokoch, kedy žena pretiahla spodnej časti látky medzi nohami a cípmi poviazala k sebe.

Vložky tak, ako ich poznáme dnes, začali ženy v západnom svete nosiť až v 19. storočí. Ešte na prelome 19. a 20. storočia boli vložky luxusným tovarom, až od 20. rokov sa začali už vyrábať priemyselne. No pre bežné smrteľníčky boli aj tak dosť drahou záležitosťou a preto väčšina žien ostávala verná handrám, ktoré si každý mesiac prali. Postupne sa vložky stali dostupnejšie aj pre širšie vrstvy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:44