Pár rebier naviac či končatiny vyrastajúce z hlavy.X/Imedverse, Meeplusyou/
StoryEditor

Pár rebier naviac, či končatiny vyrastajúce z hlavy. Tieto orgány sa najčastejšie vyskytujú navyše v ľudskom tele

Michal Čiernik13.06.2024., 12:00h

Obličky, rebrá či dokonca semenníky. S týmito orgánmi či končatinami navyše sa ľudia rodia najčastejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Vďaka miliónom rokov evolúcie sa ľudské telo celkom dobre vyvinulo do súčasnej podoby. Väčšinou sa rodíme so správnym počtom orgánov a končatín, ktoré potrebujeme na fungovanie. Ale niekedy menšie nezrovnalosti v genetickom vývoji spôsobia, že skončíme s nejakou časťou tela naviac.

Viac zubov, prstov na rukách a nohách či bradavky navyše sú v skutočnosti bežnejšie, akoby si možno myslíš.

Až jedno percento populácie sa rodí s extra prstami na rukách alebo nohách. Rovnako tak približne jedno percento ľudí sa podľa The Conversation rodí s nadbytočnými zubami. Oba tieto javy sú bežnejšie u mužov.

image

Firma vyrába robotické protézy, aby sa vojaci mohli vrátiť na front. Ukrajinec sa do vojny vrátil aj s dvoma bionickými rukami

Približne šesť percent ľudí má bradavku navyše. Môžu sa objaviť kdekoľvek pozdĺž línie, ktorá prebieha od podpazušia po slabiny. Rovnako ako pri extra zuboch a prstoch, aj nadpočetné bradavky sú bežnejšie u mužov, aj keď nie je jasné prečo. Vo väčšine prípadov sa objavujú na ľavej strane tela.

Rebrá

Nadpočetné rebrá sú zvyčajne viditeľné na dvoch miestach: na krku alebo v bedrovej oblasti Odhaduje sa, že extra krčné rebro môže mať až 4,5 percent ľudí na svete. Extra rebro sa môže vyskytnúť na jednej alebo oboch stranách chrbtice.

V zriedkavých prípadoch môže spôsobiť poškodenie, ak stlačí susedné nervy a krvné cievy. Ak sa to stane na krku, môže to spôsobiť bolesť, necitlivosť a brnenie v rukách. V bedrovej oblasti môžu ďalšie rebrá spôsobiť bolesť chrbta.

Vnútornosti

Prekvapivo častá je druhá slezina, odhaduje sa, že ju má 19 až 30 percent populácie. Zvyčajne sa nachádzajú v blízkosti hlavnej sleziny, ale za určitých okolností môžu byť aj v panvovej časti. Prídavné sleziny môžu predstavovať klinické problémy, a je potrebné ich chirurgicky odstrániť.

image

Extrémne zriedkavo sa vyskytujú aj nadpočetné obličky, pričom zaznamenaných je menej ako 100 prípadov.

Brainee/Canva/

Pečeň je najväčší orgán brucha, ktorý pozostáva zo štyroch rôznych častí (lalokov). S pomocným lalokom navyše sa však narodilo menej ako percento ľudí. Toto číslo však môže byť vyššie, pretože pomocný lalok zvyčajne nespôsobuje žiadne príznaky. Väčšina ľudí ho objaví len náhodne.

Extrémne zriedkavo sa vyskytujú aj nadpočetné obličky, pričom zaznamenaných je menej ako 100 prípadov. Opäť to môže byť spôsobené tým, že zvyčajne nespôsobujú žiadne zdravotné problémy. Čo je však bežnejšie, je duplexná oblička, ide o ďalšiu trubicu vychádzajúcu z obličky, ktorá spája močový mechúr. Má ju až šesť percent populácie.

Genitálie

Genitálne anomálie môžu byť spôsobené extrémne komplikovaným vývojom semenníkov a vaječníkov. Dvojitá maternica sa vyskytuje asi u 0,3 percent žien, čo je veľmi zriedkavý výskyt. Každá maternica môže mať svoj vlastný krčok a vagínu alebo môže mať spoločnú vagínu. Každá maternica je zvyčajne schopná niesť zdravý plod súčasne.

image

Môžu byť tiež pozorované nadpočetné semenníky (polyorchidizmus), pričom najčastejšie bývajú tri a ten jeden extra je zvyčajne prítomný na ľavej strane.

Brainee/Canva/

V zriedkavých prípadoch sa môžu vyskytnúť aj ďalšie vaječníky. Často sa nachádzajú oveľa vyššie v bruchu alebo okolo obličiek, kde sa môžu stať nádormi.

Muži sa zase zvyknú rodiť s viac penismi či semenníkmi. Diphalia, jav ktorý označuje narodenie sa s dvoma penismi, sa vyskytuje pri jednom z každých päť až šesť miliónov pôrodov.

image

Mužský chromozóm Y pomaly mizne. Hrozí nám vyhynutie alebo nás zachránia hlodavce?

Môžu byť tiež pozorované nadpočetné semenníky (polyorchidizmus), pričom najčastejšie bývajú tri a ten jeden extra je zvyčajne prítomný na ľavej strane. Počas histórie bolo hlásených iba sedem prípadov, keď sa osoba narodila so štyrmi semenníkmi. Ďalšie semenníky nespôsobujú problémy, pokiaľ nezostúpili do miešku, čo je spojené so zvýšeným rizikom rakoviny semenníkov.

Končatiny

Prídavné končatiny (polymélia) sú jednou z najvzácnejších nadpočetných štruktúr pozorovaných u ľudí. Až šesťkrát častejšie sa to však deje pri horných končatinách ako pri dolných.

V hornej časti tela majú tieto pomocné končatiny tendenciu rásť z ramena, zatiaľ čo v dolnej časti tela majú ďalšie nohy tendenciu rásť z panvy. Za ešte zriedkavejších okolností môže zo stredu chrbta vyrásť ďalšia končatina – známa ako „notomélia“. Najvzácnejšia je však „cefalomélia“ – keď sa dieťa narodí s končatinami vyrastajúcimi z hlavy. V týchto prípadoch bude potrebná operácia na odstránenie ďalšej končatiny.

Nadpočetné štruktúry všetkého druhu zvyčajne nespôsobujú žiadne poškodenie zdravia. V mnohých prípadoch sú len ďalšou vecou, ktorá robí každého človeka jedinečným.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 08:04