Najlepšou pozíciou je spánok na chrbte.Andriy Popov/Alamy
StoryEditor

Budíš sa ráno s bolesťou chrbta? Zisťovali sme, aká poloha je pre našu chrbticu najlepšia

Nikola Michalkova15.05.2023., 09:00h

Bolesť chrbta zažil každý. Či už vďaka nesprávnej polohe pri sedení alebo ležaní, tento druh bolesti dokáže poriadne znepríjemniť život.

Lajkuj Brainee.sk na

Určite poznáš situáciu, kedy sa ti síce dobre spí, ale z postele ťa napokon vyženie odporná bolesť chrbta. A tak namiesto dlhšieho spánku sa snažíš trochu rozhýbať, aby si sa zbavil tej nepríjemnej bolesti. V článku sa dozvieš, aká poloha je pre tvoju chrbticu najlepšia.  

image

Presúvaš si každé ráno budík o desať minút? Prečo sa to deje a čo to s tebou urobí

And the winner is ... 

Barefoot Rehab Clinic sa nachádza v New Jersey a špecializuje sa prevažne na športové zranenia či chronické bolesti. Na ich TikToku sa nachádza množstvo videí, ktoré sa zaoberajú rôznymi problémami. Jeden z doktorov vo videu ukázal, aká poloha je pre spánok najlepšia. 

Za najlepšiu pozíciu označil spánok na chrbte. Hoci táto poloha nie je z dlhšieho hľadiska príliš pohodlná, umožní ti predísť bolestiam chrbta po prebudení. Na stránke Keck Medicine sa uvádza, že ak chceš dosiahnuť čo najoptimálnejšie vyrovnanie chrbtice, najlepší spôsob je umiestniť si jeden vankúš pod hlavu alebo krk, a druhý vankúš použiť pod kolená. 

@barefootrehab Could #sleeping with #badposture cause #chronicpain and aches? Watch Dr.Joe demonstrate the RIGHT way to #sleep ♬ good 4 u - Olivia Rodrigo

Keď totiž ležíš na chrbte, je oveľa jednoduchšie vyrovnať chrbticu do jednej roviny a zároveň rovnomerne rozložiť tvoju váhu, čím sa môže predchádzať bolestiam nielen chrbtice, ale aj hlavy či krku, píše sa na portáli Sleep Foundation. Výhodou spánku na chrbte je aj pomoc pri upchatom nose. 

Druhou najlepšou polohou je na stranách

Doktor z Barefoot Rehab Clinic za druhú najlepšiu pozíciu považuje spánok na boku. Tu sa určite potešíme všetci, ktorí obľubujeme spať na jednej zo strán. Pri tejto pozícii tiež existuje vylepšenie, ako úplne predísť bolesti našej chrbtice, a to vďaka vankúšu alebo prikrývke, ktorú si vložíme medzi kolená. Existujú aj špeciálne vankúše, ktoré sú určené práve na spanie v tejto polohe. Na základe informácií na portáli Sleep Number, umiestnenie vankúša medzi kolená ich udržiava vo vzpriamenej polohe, čím udržiava bedrovú a panvovú oblasť v jednej rovine. Je to dôležité najmä preto, aby sa chrbtica nekrivila a tým nebol vytváraný istý tlak. 

Najhoršia poloha je na bruchu

Možno už tušíš, ktorá poloha na spanie ešte nebola spomenutá, a žiaľ, patrí medzi najhoršie. A je ňou spánok na bruchu. Ak obľubuješ spávať na svojom bruchu, asi s tým radšej prestaň, ak teda nechceš zažívať bolesti chrbta veľmi často. Spánok na bruchu totiž zaťažuje chrbticu najviac, čím sa sťažuje udržiavanie chrbtice v jednej rovine, píše sa na stránke Mayo Clinic. Ak sa ale nechceš tak ľahko vzdať, pomôcť si môžeš umiestnením vankúša pod panvu a podbruško. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 17:57