32-ročná žena z Alabamy, ktorá sa narodila s dvoma maternicami, je teraz tehotná v oboch.Instagram/doubleuhatchlings
StoryEditor

Žena s dvomi maternicami čaká v každej z nich dieťa. Šanca, že sa niečo také stane, je 1 k 50 miliónom

Michal Čiernik15.11.2023., 12:00h

32-ročná žena z Alabamy, ktorá sa narodila s dvoma maternicami, je teraz v oboch tehotná. Tento zriedkavý stav postihuje len asi 0,3 percenta žien.

Lajkuj Brainee.sk na

Kelsey Hatcher, ktorá dokumentuje svoj príbeh na svojom instagramovom účte doubleuhatchlings, zistila, že má dve maternice vo svojich 17 rokoch. Zriedkavý stav nazývaný „uterus didelphys“, pri ktorom má človek dvojitú maternicu, postihuje len asi 0,3 percenta žien.

Masérka a matka troch detí sa počas bežného ultrazvukového vyšetrenia v ôsmom týždni dozvedela nielen to, že tentoraz čaká dvojčatá, ale aj to, že v každej z jej materníc je jeden plod. „Boli sme trochu unesení! Počas toho prvého ultrazvuku sme poriadne nasmiali,“ napísala v príspevku na Instagrame.

image

Päť vecí, ktoré by sme o sexe mali vedieť, no nikto nám ich nepovedal: Potraty aj neplodnosť sú bežné, sexualita je premenlivá

„S najväčšou pravdepodobnosťou sa stalo to, že ovulovala oddelene a do každého vajíčkovodu sa dostalo jedno vajíčko, čo znamená, že sa dostalo do každej maternice. Následne museli spermie putovať do každej maternice zvlášť a došlo k oplodneniu,“ povedala Shweta Patel, pôrodníčka a gynekologička, ktorá sa stará o Hatcherovú v Centre pre ženy a dojčatá Alabamskej univerzity v Birminghame.

image

Tehotenstvo v oboch materniciach je mimoriadne zriedkavé. Pravdepodobnosť, že sa to stane je 1 k 50 miliónom.

Twitter/Sakhawat_hussain

Možné komplikácie

Hoci ženy s dvojitou maternicou často čelia komplikáciám v tehotenstve, všetky tri Hatcherovej predchádzajúce deti sa narodili úplne zdravé.

Tehotenstvo v oboch materniciach je mimoriadne zriedkavé. Pravdepodobnosť, že sa to stane je 1 k 50 miliónom - pričom posledný všeobecne známy prípad sa vyskytol v Bangladéši v roku 2019, kedy 20-ročná Arifa Sultana porodila zdravé dvojčatá s odstupom 26 dní.

@skynews A #woman in #Alabama who was born with a #rare double uterus found out she is expecting a child in both. Watch more @Sky News ♬ original sound - Sky News

Hatcher dúfa, že pôjde do pôrodnice a svoje dve dievčatká porodí prirodzeným spôsobom. Obe sú podľa ich matky v poriadku a čakajú na svoj vianočný termín.

Maternice sa však budú sťahovať v rôznom čase, ktorý môže byť v rozpätí niekoľkých minút, hodín alebo dokonca dní. Kelsey a jej manžel Caleb Hatcher sú si preto vedomí, že podľa toho, ako sa situácia vyvinie, môže byť potrebný cisársky rez - pre jednu alebo obe.

„Pri každej návšteve lekára mi radi hovoria: ‘Viete, takúto situáciu sme ešte nikdy nemali, toto je pre nás úplne nový prípad‘... Ale mám pocit, že mám najlepší tím a som v najlepšej nemocnici v Alabame,“ dodala Hatcher.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:35