S robotickými protézami bojujú ma fronte už desiatky vojakov.Facebook/Esper Bionics/
StoryEditor

Firma vyrába robotické protézy, aby sa vojaci mohli vrátiť na front. Ukrajinec sa do vojny vrátil aj s dvoma bionickými rukami

Michal Čiernik24.05.2024., 13:30h

Ako AI a bionika pomáhajú ukrajinským vojakom vrátiť sa do akcie.

Lajkuj Brainee.sk na

Valera Kucherenko prišiel v osudnú októbrovú noc v roku 2023 o obe ruky pri výbuchu granátu.

Podobné príbehy sú pre ukrajinských vojakov až príliš bežné. Od začiatku vojny prišlo o končatiny minimálne 20-tisíc Ukrajincov. Takéto zranenia zvyčajne končia vojenskú kariéru, ale pokroky v bionike umožňujú niektorým veteránom pokračovať v tom, čo považujú za svoju povinnosť. „Pre mňa boli tieto protetické ruky spôsobom, ako sa vrátim späť do armády,“ povedal Kucherenko pre CNN.

Protetika novej generácie

Kucherenko bol vybavený dvoma bionickými rukami, ktoré sú na trhu novinkou. Esper Hand je prvý produkt od Esper Bionics, ukrajinsko-americkej spoločnosti zameranej na protetiku novej generácie.

Umelá inteligencia narúša mnohé odvetvia, no zároveň ponúka bezprecedentné riešenia. V oblasti bionickej protetiky môže AI alebo strojové učenie pomôcť pacientom, ktorí stratili končatiny, obnoviť funkcie – a možno aj získať funkcie, ktoré pôvodne nemali s ľudskými končatinami. Aspoň v to dúfajú inžinieri v Esper.

„Myslím si, že AI bude ďalším krokom v bionike,“ hovorí Dima Gazda, generálny riaditeľ Esper Bionics.

Ruka riadená umelou inteligenciou

Gazda, lekár a inžinier z Ukrajiny, pracoval so svojím tímom niekoľko rokov na zdokonalení Esper Hand a hovorí, že ich systémy boli „od prvého dňa postavené na AI“.

V tejto bionickej ruke pomáha AI rýchlo sa naučiť správanie svojho používateľa a vybrať úchopy, ktoré bude pri danom úkone potrebovať.

„Keď zajtra vezmem pohár zo stola niekoľkokrát za sebou, systém to pochopí,“ hovorí Gazda. Ruka s AI dokáže detekovať aj svalovú aktivitu.

Nie je to len strojové učenie, ktorá pomáha používateľom rýchlejšie získať späť svoje funkcie. Bionické protézy sa tiež presnejšie napodobňujú ľudské končatiny. Esper Hand má šesť rôznych motorov – jeden pre každý prst a dva pre palec. To umožňuje, aby sa každý prst pohyboval samostatne.

Podľa Esper Bionics v súčasnosti slúži 70 ukrajinských vojakov s Esper Hands, ale dopyt značne prevyšuje zásoby. V súčasnosti je podľa firmy na čakacej listine približne 170 ľudí. Keďže boje na Ukrajine pokračujú každý deň, počet ľudí v núdzi bude naďalej stúpať.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 10:30