Do britského parlamentu sa po ťažkej chorobe vrátil „bionický poslanec“Čtk/
StoryEditor

Namiesto končatín má protézy. Do parlamentu sa po ťažkej chorobe vrátil „bionický poslanec“

iDnes.czČTK23.05.2024., 14:30h

Britskí politici ukázali výnimočnú jednotu, keď spoločne potleskom v stoji privítali späť v dolnej komore poslanca Craiga Mackinlayho, ktorý kvôli sepse prišiel o obe ruky a nohy a má namiesto nich protézy. Päťdesiatsedemročný politik, ktorý strávil viac ako dva týždne v kóme, chce teraz pomáhať ľuďom s podobnými zdravotnými problémami.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď konzervatívec Mackinlay bez pomoci vstúpil do Dolnej snemovne, povstali vládni aj opoziční zákonodarcovia a začali tlieskať. „Ako viete, tlieskanie nepovoľujeme,“ napomenul ich predseda dolnej komory Lindsay Hoyle, ale ihneď dodal: „Toto je ale výnimka.“ Z balkóna všetkému prizerali Mackinlayho manželka a štvorročná dcéra.

image

Žena sa doslova premenila na kyborga. V tele má 52 implantátov, ktoré jej umožňujú otvárať zámky a zapínať počítače

„Je to pre mňa emotívny deň,“ povedal podľa BBC kolegom Mackinlay a zavtipkoval, že kvôli svojim novým končatinám porušil parlamentné pravidlá obliekania, pretože si vzal tenisky a nemal sako.

Britský premiér Rishi Sunak dnes svojho straníckeho kolegu označil za inšpiráciu.

Päť percentná šanca na prežitie

Mackinlaymu sa zdravotný stav zhoršil extrémne rýchlo. Keď šiel vlani 27. septembra spať, necítil sa síce dobre, ale rozhodne nečakal, že počas jediného dňa jeho telo zmodrie. Po prevoze do nemocnice strávil 16 dní v navodenej umelej kóme, zatiaľ čo jeho manželke povedali, že má päťpercentnú šancu na prežitie.

Keď sa znovu prebudil, zistil, že jeho končatiny sčerneli, a tak mu ich v decembri všetky amputovali. „Podarilo sa im zachrániť ich nad lakťami a nad kolenami,“ povedal nedávno BBC. „Takže sa dá povedať, že mám šťastie,“ podotkol. S protézami sa naučil znova chodiť, ale stále zažíva ťažké chvíle.

Vo svojej ďalšej politickej kariére sa Mackinlay chce o nebezpečenstvách sepsy šíriť povedomie a pomáhať pacientom s touto diagnózou.

Počas sepsy imunitný systém prehnane reaguje na infekciu a telo začne poškodzovať svoje vlastné orgány. V Británii, ktorá má zhruba 67 miliónov obyvateľov, každú hodinu na sepsu podľa organizácie The UK Sepsis Trust zomrie päť ľudí, ročne teda približne 43 800 osôb.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. jún 2024 10:46