Pozor na horúčavy.Brainee/Canva/
StoryEditor

Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky

Michal Čiernik08.04.2024., 14:00h

Až u polovici mužov vystavených extrémnemu teplu zaznamenali nízky počet spermií.

Lajkuj Brainee.sk na

Je známe, že reprodukčné bunky sú ovplyvňované teplom, ale nové zistenia výskumníkov v Singapure poskytujú podrobnejšie informácie o tom, ako by klimatická zmena mohla ovplyvniť samotnú mieru plodnosti.

image

X inzerovala reklamu so súpravou na kradnutie spermií. Urobte z neho otca bez jeho vedomia, vyskakovali slogany na sociálnej sieti

Zistili, že muži, ktorí boli tri mesiace pred poskytnutím vzorky spermu vystavení extrémnemu teplu, mali o 46 percent vyššiu šancu na nízky počet spermií, čiže menej ako 15 miliónov „plavcov“ na 1 mililiter ejakulátu. V normálnom prípade by totiž v takomto množstve malo byť 40 až 200 miliónov spermií.

V 40 percentách prípadov boli mužské pohlavné bunky aj výrazne spomalené.

Problém majú aj mladí

Doktor Samuel Gunther, výskumný pracovník na lekárskej fakulte Yong Loo Lin, ktorý sa podieľal na štúdii, povedal, že na pozore by mali byť hlavne mladí muži. „Zistenia zvyčajne naznačujú, že kvalita spermií sa s vekom znižuje, ale v tejto štúdii sme zistili, že teplo najviac zasiahlo mužov v najlepšom reprodukčnom období medzi 25. a 35. rokom života,“ povedal podľa Euronews.

„Takže len preto, že ste mladý muž, nemyslite si, že ste neporaziteľní, a nemyslite si, že nie ste aj zraniteľní voči týmto vplyvom,“ dodal Gunther. 

Spolu s tímom vedcov analyzovali vzorky spermií od 818 mužov v Singapure, ktorí mali problémy s počatím dieťaťa. Výskumníci sledovali mužov, ktorí boli vystavení extrémnemu teplu, akonáhle priemerná denná teplota prekročila 29,8 stupňov Celzia, po dobu 90 dní predtým, ako poskytli vzorky.

Ako tomu predísť?

Muži, ktorí plánujú splodiť dieťa, by sa podľa záverov štúdie mali v priebehu jedného až troch mesiacov, vyhýbať pobytu vonku počas extrémne horúcich dní.

Aby zvýšili svoje šance, mali by tiež vynechať sauny a horúce kúpele, ako aj tesné spodné prádlo. Odporúča sa aj spánok v chladnejšom prostredí.

Tropické podnebie Singapuru – s celoročne vysokými teplotami a miernejšími výkyvmi – sa, samozrejme, podstatne líši od podnebia v našich európskych podmienkach. Podľa Gunthera však zistenia naznačujú, že na poškodenie zdravia spermií nemusí byť potrebná veľká zmena teploty. A keď k tomu pripočítame teplotný trend posledných rokov, za chvíľu podobné tropické horúčavy budeme mať aj tu.

image

Sledovaním pôrodných záznamov viac ako 31 000 žien vedci našli pozitívnu súvislosť medzi vyhýbaním sa extrémnym horúčavám počas tretieho trimestra tehotenstva a nižším rizikom predčasných pôrodov.

Brainee/Canva/

Nová singapurská štúdia je súčasťou programu „HeatSafe“ Národnej univerzity v Singapure, ktorý skúma vplyv extrémneho tepla na celú spoločnosť. Okrem analýzy spermií sa teda štúdia venovala aj tehotenstvu.

Sledovaním pôrodných záznamov viac ako 31 000 žien vedci našli pozitívnu súvislosť medzi vyhýbaním sa extrémnym horúčavám počas tretieho trimestra tehotenstva a nižším rizikom predčasných pôrodov.

Ďalšie projekty HeatSafe sa zameriavajú na blaho stavebných robotníkov a pracovníkov na koncertoch v horúcich podmienkach.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:31