Jacob StevensenFacebook
StoryEditor

TikTokom sa šíri ďalšia nebezpečná výzva. Chlapec sa predávkoval liekom, desivé zábery našiel jeho otec

kam21.04.2023., 09:00h

Osudovou sa stala TikTok výzva „Benadryl challenge“ pre trinásťročného chlapca z Ohia. Ten prehltol na kameru vyše dvanásť práškov lieku Benadryl. Drsnú fotku, na ktorej leží na nemocničnom lôžku pripojený k dýchaciemu prístroju, zdieľal jeho otec na Facebooku.

Lajkuj Brainee.sk na

TikTok je známy aj cez challenge, ktoré sa na ňom neustále objavujú. V posledných rokoch však pribúdajú také, ktoré sú životu nebezpečné. Kvôli niektorým prišlo o život mnoho mladistvých, ktorí sa snažili také výzvy plniť.

Známa sa stala napríklad „Blackout challenge“, ktorá pripravila o život hneď niekoľko detí. Mladiství užívatelia snažiaci sa zapôsobiť, sa v poslednej dobe opäť zapájajú do výzvy nesúcej názov „Benadryl challenge“, píše Matěj Čech z webu AntiYouTuber.

image

Ďalšia nepochopiteľná výzva na TikToku stála životy štyroch tínedžerov. Medzi obeťami je aj mladá mama

V tej sa na kameru snažia prehltnúť čo najviac tabletiek tohto lieku, chcú sa totiž dostať do omamného stavu. Trinásťročný chlapec z Ohia na to však doplatil.

Výzva koluje už dva roky

„Benadryl challenge“ je výzva, ktorou sa na sieťach pokúšajú užívatelia splniť už od roku 2020. Natáčajú sa, ako prehĺtajú obrovské množstvo lieku Benadryl, ktorý slúži prevažne na zastavenie alergií. Pri vysokých dávkach má fungovať ako halucinogén.

Cieľom je potom zdokumentovať všetko od konzumácie lieku, až po finálne stavy halucinácie. Ide však o veľmi nebezpečný trend. Pri nadmernej konzumácii Benadrylu môže dôjsť k predávkovaniu, následnému záchvatu, či dokonca upadnutiu do kómy.

image

Súčasťou mnohých výziev na TikToku sú lieky

Unsplash/Christina Victoria Craft

Nežiaducich účinkov predávkovania Benadrylom je však oveľa viac. Dôjsť môže tiež k poškodeniu orgánov, hypertermii, kŕčom a v niektorých prípadoch až dokonca aj k smrti. V reakcii na túto nebezpečnú výzvu vydali už v roku 2020 úrady v USA vyhlásenie, v ktorom sa snažia verejnosť a hlavne rodičov o nebezpečnom trende oboznámiť.

Zábery našiel otec

Nie však všetci radi počúvajú rodičov a odporúčaní. To je príbeh trinásťročného chlapca Jacoba Stevensena, ktorý zomrel na následky predávkovania Benadrylom. Pri takých výzvach je najdrsnejší fakt ten, že si ich účastníci nahrávajú na kameru s úmyslom video následne zverejniť na TikTok.

image

TikTok rovná sa smrť? Pozreli sme sa na úmrtia slávnych TikTokerov, z mnohých príbehov mrazí

Drsné zábery si prezrel aj otec Stevensena, na ktorom mal vidieť svojho syna v desivom záchvate s následným kolapsom. Stevensen bol prevezený do nemocnice, kde bol v bezvedomí pripojený na dýchacie prístroje.

Desivú fotku z nemocničného lôžka zdieľal dokonca jeho otec Justin na Facebook. V čase jej vyfotenia a zverejnenia bol Stevensen stále nažive.

„Toto je môj trinásťročný syn, bojujúci o svoj život. Je to kvôli TikTok Benadryl výzve,“ píše otec pri fotografii. Tým, že ju zdieľal, vyvolal v jeho priateľoch a ďalších používateľoch silné emócie. To je presne to, čo chcel.

image

Jacob Stevensen

Facebook

Chcel upozorniť svet

Dôvodom, prečo tak desivú fotku nahral na svoj Facebook, bolo informovanie o nebezpečnej výzve s cieľom zabrániť ďalším tragickým prípadom. „Bude to vyžadovať pomoc od Boha, aby sa z toho dostal. Zdieľajte so svojimi blízkymi prosím tento obrázok v nádeji, že to niekomu ďalšiemu zabráni urobiť túto veľkú chybu. Bojuj ďalej, milujem ťa,“ dopĺňa Stevensen starší.

Chlapec skutočne bojoval dlhých šesť dní. Predávkovaniu však nakoniec podľahol a zomrel. „Bol to najhorší deň môjho života,“ povedal jeho otec.

„Nezáležalo na tom, aký zlý deň som mal, nikto ma nedokázal rozosmiať tak ako Jacob,“ pokračuje Justin. Mnoho ďalších príbuzných a priateľov rodiny sa nechalo počuť, aký energický, milý a prívetivý Stevensen bol.

image

TikTok rovná sa smrť #2. Pozreli sme sa na ďalšie mrazivé a tragické úmrtia svetovo známych influencerov

„Cítil som sa naozaj dobre, keď som videl príspevky jeho rovesníkov na Facebooku, kde písali o tom, ako im môj syn pomáhal,“ hovorí Justin, ako ho dojali niektoré odkazy pre jeho syna.

Otec má dva ciele

Jeho otec sa tiež nechal počuť, že má momentálne jediné dva ciele. Praje si, aby sa už nič podobné žiadnej rodine nestalo. Snažia sa tak apelovať cez médiá a vlastné siete na ostatných rodičov, aby si dávali pozor na to, čo ich deti robia na telefóne.

image

TikTok

Reuters/Dado Ruvic

Chcel by tiež, aby boli v USA zavedené vekové obmedzenia na predaj liekov, ako je práve Benadryl. „Teraz je mojím životným cieľom, aby sa mi to podarilo. Budem na tom pracovať pokojne až do mojej smrti,“ hovorí Justin.

K nebezpečnej výzve sa v roku 2020 po jednej obeti, keď zomrelo na predávkovanie pätnásťročné dievča, vyjadrila aj samotná firma Johnson & Johnson, ktorá vyrába Benadryl. „Tiktokový Benadryl trend je extrémne znepokojujúci, nebezpečný a mal by byť okamžite zastavený,“ oznámila spoločnosť.

Portál AntiYouTuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:35