Tureckou sa stalo mekkou lacných plastíkUnsplash/Caroline LM, Twitter/michel lenfant
StoryEditor

Nastrelené vlasy, krivé zuby a nepodarené operácie. Turecko sa pre nízku cenu stalo mekkou plastík, často končia pohromou

Miroslav Kamody16.04.2023., 13:00h

Lacná cena láka mnohých, no prichádza s ňou aj nižšia kvalita a profesionalita. Do Turecka aj tak prúdia davy mladých ľudí, ktorí sa chcú dať „vylepšiť”.

Lajkuj Brainee.sk na

Na internete sa objavuje čoraz viac správ o tom, ako ľudia vo veľkom navštevujú Turecko, aby sa nechali „vylepšiť”. Najčastejšie ide o dentálnu turistiku, keďže v Istanbule si zubári účtujú neporovnateľnejšie nižšie sumy ako inde vo svete, píše Evening Standard.

Trend tureckých zubov je na historickom maxime. Pre lepšiu predstavu, len na TikToku má hashtag #turkeyteeth vyše 30 miliárd zobrazení, pretože mnohí používajú sociálne siete na dokumentovanie svojich skúseností v zahraničí.

image

Vojak sa nechal preoperovať na ženu, je šťastná. Prsia jej môže závidieť nejedna dáma

Turecké zuby

Minuloročný dokument BBC však odhalil, že nižšia cena zvyčajne predstavuje aj nižšiu kvalitu. V ňom oslovili 150 tureckých kliník, kde až v 70 povedali, že je nutné urobiť korunky. Dokonca ľudí presviedčali, že ich potrebujú, pričom na kompletnú výmenu stačia len dva dni.

Na porovnanie kontaktovali zubné kliniky v Spojenom kráľovstve - všetky do jednej uviedli, že nie je potrebná žiadna liečba. Podľa jedného výskumu, v ktorom oslovili tisíc britských zubných lekárov, sa zistilo, že 86 percent z nich muselo liečiť pacientov s nepriaznivými výsledkami liečby v zahraničí. 

Jeden z piatich opýtaných tiež uviedol, že skryté následné náklady môžu dosiahnuť viac ako 5 000 libier (5 660 eur). A to rozhodne nie je zanedbateľná suma.

Instagramový vzhľad a nastrelené vlasy

Zubné operácie sú však len jednou časťou celého príbehu. Ľudia totiž do Turecka chodia aj kvôli lacným plastikám či nastreľovaniu vlasov. Niektoré kliniky dokonca ponúkajú „instagramový vzhľad”, informuje Independent. A asi ťa neprekvapí, že sa to len málokedy podarí.

To však ľuďom, ktorí chcú byť novodobými influencermi, očividne nevadí. Potom na to ale doplácajú. Svoje by o tom vedel povedať aj mladý pár z Turecka, ktorý predal dom v Manchesteri, aby sa mohol presťahovať a zaplatiť si operácie.

image

Mužovi pripojili k srdcu menšie, ženské. Transplantáciu prežil, lekári sú fascinovaní

36-ročná Zara minula tisíce libier pri svojom bezhlavom hone za „dokonalým“ bruškom, prsiami, zadkom a zubami. Jednoducho chcela vyzerať dobre v bikinách. Dnes svoje rozhodnutie ľutuje.

S 39-ročným manželom Edgarom odleteli minulý rok do Turecka. Chceli to stihnúť ešte pred začiatkom nového života v Grenade, kde chceli vyzerať dokonale. Kliniku si našli na Instagrame a vopred zaplatili za operácie a hotelové pobyty na 11 nocí.

Tisíce zrejme minuli zbytočne

Zarina plastika za 6 800 eur bola vykonaná hneď v prvý deň, o štyri dni neskôr jej za 4 100 eur urobili aj zuby. Jej manžel zaplatil za zuby rovnakú sumu, na stravovanie v Turecku potom minuli ešte ďalších vyše 1 100 eur.

Zara sa na zväčšenie prsníkov nesťažuje a aj zuby sa podľa nej dajú vydržať. Zvyšok je však problém. Brucho ju neustále bolí a zadok podľa nej nemá takú veľkosť, akú by chcela mať. Edgar nie je zase spokojný so svojimi zubnými implantátmi.

„Snažila som sa získať ten instagramový vzhľad, kde je všetko dokonalé. Ale teraz by som to už nikdy neurobila - nestojí to za to. Prijmi sa taká, aká si. Kiežby som to urobila aj ja. Veľmi ma to mrzí. Som z toho taká rozrušená. Chcela som sa v bikinách cítiť dobre,“ prezradila zronená žena.

Nehľadaj kliniky na Instagrame

Dnes má pocit, že v bruchu má kus kovu a je nešťastná. „Len chcem, aby ľudia vedeli, že to nemajú robiť. Neverte Instagramu ako platforme na nájdenie operácie... všetko tam vyzerá dobre.“

image

Vedci prišli so zásadným objavom. Alzheimerova choroba môže byť infekčná, problém môže byť v našich ústach

„Môže byť lacnejšie ísť do zahraničia ako Spojené kráľovstvo, ale je oveľa dôležitejšie starať sa o svoje telo, ako kupovať čokoľvek lacné,“ dodala. Pár sa do Turecka môže vrátiť - spoločnosť jej potvrdila, že majú 20-ročnú záruku na zákroky.

Aj keď sa to zdá byť samozrejmé, nikdy si nehľadaj žiadne kliniky na Instagrame a mysli na to, že príliš lacná cena v sebe môže skrývať riziko v podobe nižšej kvality.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 04:35