Výzva na TikToku zabíjaBrainee X Canva/
StoryEditor

TikTokom sa šíri nebezpečná výzva. Blackout Challenge už stála životy desiatok detí

kam07.07.2022., 17:00h

TikTokom sa pravidelne šíria život ohrozujúce výzvy. Rodičia zosnulých detí sa rozhodli zobrať spravodlivosť do vlastných rúk.

Lajkuj Brainee.sk na

TikTok je v mnohých ohľadoch kontroverzná videoplatforma a sociálna sieť, ktorá paradoxne naberá každým rokom na čoraz väčšej popularite. Pomedzi zábavné, tanečné, hudobné či vzdelávacie videá sa šíria aj rôzne výzvy. Ako píše britský portál Independent, opäť sa medzi nimi objavila aj taká, pri ktorej ľuďom hrozí smrť.

Platforma TikTok bola zažalovaná rodinami dvoch malých detí, ktoré údajne zomreli počas účasti na výzve, ktorá je známa ako Blackout Challenge. Rodičia Lalani Eriky Renee Walton (8) a Arriani Jaileen Arroyo (9) podali žalobu v utorok 5. júla s tvrdením, že algoritmus platformy je „nebezpečný“.

image

Keď sa ti minie, zabi sa. TikTokom sa šíri nebezpečná výzva s balzamom na pery

Tragické prípady

Tvrdia, že algoritmus TikToku „zámerne a opakovane“ pretláčal videá o Blackout Challenge do feedov detí, čo viedlo k tomu, že sa do nej zapojili aj mladé dievčatá. Lalani z Texasu zomrela 15. júla 2021. Polícia zistila, že jej smrť bola „priamym výsledkom pokusu o Blackout Challenge na TikToku,“ uvádza sa v sťažnosti.

Arriani z Milwaukee v štáte Wisconsin zomrela 26. februára 2021. Jej nehybné telo objavil jej len päťročný brat. Hoci ju rýchlo previezli do miestnej nemocnice, nakoniec jej však už doktori nemohli pomôcť.

image

TikTok

Unsplash/solen Feyissa/

TikTok pritom v máji zažalovala aj rodina 10-ročnej Nylah Anderson, ktorá zomrela vlani v decembri po tom, čo sa údajne pokúsila o rovnakú výzvu. Jej matka obvinila TikTok z nedbanlivosti a povedala, že výzva bola vkuse predkladaná jej dcére prostredníctom jej feedu v aplikácii.

Čo je Blackout Challenge?

Blackout Challenge je výzva, ktorá spočíva v tom, aby zadržali dych až do momentu, kým stratia vedomie v dôsledku nedostatku kyslíka. Niekedy sa označuje aj ako „choking challenge“ alebo „pass-out challenge“. Táto výzva však nie je úplne nová. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) existuje už od roku 2008.

Štúdia, ktorú v tom čase vypracoval regulačný orgán, zistila, že v dôsledku tejto výzvy zomrelo najmenej 82 mladých ľudí. Keďže výzva spočíva v udusení sa, veľmi rýchlo môže viesť k nedostatku kyslíka v mozgu a viesť k smrti. „Ak je škrtenie predĺžené, môže dôjsť k smrti alebo vážnemu zraneniu,“ varuje CDC.

image

TikTok rovná sa smrť? Pozreli sme sa na úmrtia slávnych TikTokerov, z mnohých príbehov mrazí

TikTok reaguje

Po smrti malej Nylah povedal hovorca sociálnej siete pre People zareagoval s tým, že Blackout Challenge nie je výmyslom samotnej platformy: „Táto znepokojivá „výzva“, o ktorej sa ľudia zrejme dozvedajú z iných zdrojov ako TikTok, dávno predchádzala našej platforme a nikdy nebola trendom TikToku.“

Podľa hovorcu je platforma stále ostražitá „v našom záväzku k bezpečnosti používateľov a ak sa nájde súvisiaci obsah, okamžite ho odstránime. Naše najhlbšie sympatie vyjadrujeme rodine za ich tragickú stratu.“ Bola informácií Independent však nateraz platforma na žaloby nereagovala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:09