Takto vyzerá budúcnosť DC UniverzaWarner Bros. Discovery, DC Studios
StoryEditor

Svet komiksov: Filmové univerzum od DC sa otriasa v základoch. Máme všetky informácie o nových filmoch aj hercoch

Miroslav Kamody13.01.2023., 08:00h

Všetko je úplne inak ako doteraz bolo. Pozreli sme sa na to, čo všetko sa zmenilo v prepojenom univerze od DC a čo nás najbližšie roky čaká. Jedno je však isté už teraz - až čas ukáže, či išlo o správne, alebo to najchaotickejšie rozhodnutie.

Lajkuj Brainee.sk na

Fanúšikovia komiksov z dielne DC majú aktuálne poriadne zmiešané pocity. Prepojený filmový vesmír, známy aj ako DC Extended Universe (DCEU), momentálne prechádza takými radikálnymi zmenami, že o ňom pokojne môžeme povedať, že je mŕtvy. 

James Gunn, režisér všetkých troch Strážcov Galaxie či novej verzie Suicide Squad, sa stal novým kreatívnym riaditeľom celého filmového DC univerza, a to vrátane animovaných, herných či televíznych projektov. Táto zmena bola viac ako potrebná, keďže v ňom takmer nič poriadne nefungovalo. 

image

Henry Cavill končí ako Superman po tom, čo oznámil svoj návrat. DC mení plány a pochováva takmer všetky postavy

Zmeny úplne vo všetkom

Chrbát mu kryje Peter Safran, spolupredseda a generálny riaditeľ DC Studios. Ten v minulosti zastupoval najslávnejšie mená Hollywoodu a produkoval filmy, ako Aquaman, Shazam!, The Suicide Squad či celé univerzum okolo série The Conjuring.

Po zasadnutí do kresla však Gunn spôsobil podobné zemetrasenie ako Elon Musk v centrále Twitteru. Kameň nezostal na kameni a začalo sa prepisovať všetko, čo sme doteraz videli. Nateraz to teda vyzerá tak, že nás čaká výstavba úplne nového univerza.

Čo všetko sa teda v priebehu posledných týždňov udialo, kto končí so stvárnením ikonických superhrdinov a aké filmy nás čakajú v najbližších rokoch? To všetko sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

Čo zostáva?

Aj keď DCEU (DC Extended Universe) je už minulosťou, nové DCU (DC Universe) by malo stavať na niektorých základoch predošlých filmov. Samozrejme, momentálne to vyzerá viac ako zmätočne, no pevne veríme, že Gunn a Safran veľmi dobre vedia, čo robia.

V priebehu tohto roka sa preto dočkáme štyroch filmov so starými aj novými postavami, ktoré by mali udať smer budúcemu smerovaniu celého univerza. 

image

23 najočakávanejších filmov roka 2023. Návrat Indiana Jonesa, komiksovky, druhá časť Duny či Rýchlo a Zbesilo 10

Shazam! Fury of the Gods (16. marec) - Pokračovanie Shazama sme právom zaradili aj do nášho zoznamu najočakávanejších filmov roka. Prvý film bol príjemne hravý a humorný, pričom pri 100 miliónov rozpočte dokázal zarobiť obstojných 366,1 milióna dolárov.

Jeho budúcnosť v ďalších filmoch je nejasná, no nateraz môžeme povedať, že prežil čistky dvojice Gunn-Safran. Mnohému však napovedia práve tržby blížiaceho sa pokračovania.

The Flash (15. jún) - Je smutné, že o prvý komplexný článok o sólovke Flasha sme ti priniesli už pred rokom a pol s tým, že na filme sa pracuje už od roku 2016. Posledný rok bol v znamení očakávaného traileru s návratom Michaela Keatona ako Batmana, ale aj škandálov hlavnej hviezdy Ezru Millera.

Vo filme sa okrem Keatonovho Batmana ukáže aj Affleckov Batman. Natočené však boli aj cameá Aquamana, Wonder Woman a Supermana, no Gunn so Safranom sa ešte musia rozhodnúť, či sa vo filme objavia. Mimochodom, príbeh tohto filmu môže slúžiť ako dokonalý spôsob soft reštartu univerza, uvidíme však, ako to nakoniec dopadne. Viac sa o filme dozvieš tu.

Blue Beetle (17. august) - V našich končinách málo známy hrdina. Film rozpráva príbeh mexického teenagera, ktorý žije v Amerike spokojný život. Jedného dňa však Jaime Reyes získa nadľudské schopnosti, keď sa mu k chrbtici prisaje záhadný skarabeus a poskytne mu mocné modré mimozemské brnenie.

Zaujímavosťou je, že pôvodne malo ísť o exkluzivitu pre platformu HBO Max, vedenie štúdia však nakoniec zmenilo rozhodnutie a film poslalo do kín. Dáva to zmysel, keďže film údajne stál až 120 miliónov a z niečoho ho bude potrebné zaplatiť. Úspech v Európe je však otázny.

image

Svet komiksov: Vznik Supermana, Batmana, Kapitána Ameriku či Wonder Woman. Pozri sa, ako vyzeral Zlatý vek komiksov

Aquaman and the Lost Kingdom (21. december) - Na svoje druhé (a zároveň posledné) dobrodružstvo sa vydá aj Aquaman. Keď je uvoľnená prastará sila, musí hrdina v podaní Jasona Momou uzavrieť neľahké spojenectvo s nepravdepodobným spojencom, aby ochránil Atlantídu a svet pred hroziacou skazou.

Vracajú sa viacerí hrdinovia z prvého filmu, medzi nimi aj Amber Heard, ktorá od súdu s Johnnym Deppom neoznámila žiadny film. Objaviť by sa dokonca mal aj Ben Affleck čoby Batman.

Čo všetko sa mení?

Aby toho chaosu okolo toho, čo (ne)zostáva nebolo málo, pozrieme sa na najväčšie zmeny, ktoré Gunn-Safran priniesli. Ešte v auguste 2022 generálny riaditeľ Warner Bros. Discovery David Zaslav uviedol, že spoločnosť má desaťročný plán pripravovaných filmov, ktorý je podobný prístupu Marvel Studios s Marvel Cinematic Universe.

Primárne zameranie franšízy v budúcnosti by sa sústredilo okolo Batmana, Supermana a Wonder Woman. V decembri však prišli zmeny, ktoré v mnohom komiksových fanúšikov prekvapili. Po premiére snímky Black Adam, kde sa v potitulkovej scéne objavil Henry Cavill ako Superman.

Následne prišlo oznámenie, že snímka Man of Steel sa dočká pokračovania. A vzápätí na to rozhodnutie, že Cavill ako Superman končí. Gunn na svojom Twitteri oficiálne oznámil, že v DC pripravujú hneď niekoľko filmov a medzi nimi je aj jeden, ktorý sa zameria na postavu Muža z ocele. Herec sa v ňom však neobjaví.

Gunn povedal, že príbeh bude sledovať skoršiu časť Supermanovho života. To bohužiaľ podľa jeho potvrdenia znamená, že postavu nebude hrať Henry Cavill. Okrem toho skončil aj The Rock ako Black Adam, tentokrát však s prísľubom, že sa možno objaví v budúcich crossoveroch.

Nové sa zmieša so starým

Okrem toho sa DC snažilo preobsadiť Jasona Momou na Loba, a to aj napriek tomu, že hrá Aquamana. Film s Keatonovým Batmanom, ktorý mal byť adaptáciou seriálu Batman Beyond dostal stopku, rovnako tak aj dokončený film o Batgirl.

image

Prepadák roka! Film Batgirl si nepozrieš, 70-miliónový film sa nebude premietať, vraj je to trapas

Štúdio okrem toho neprijalo scenár na tretí film o Wonder Woman s tým, že režisérka Patty Jenkins (oba predošlé filmy) údajne dostala ponuku na prepísanie. Tá však následne oznámila, že projekt bol zrušený a štúdio hľadá namiesto Gal Gadot novú herečku na stvárnenie Wonder Woman.

Dobrou správou je, že Robert Pattinson sa vráti ako Batman a neohrozené je aj (muzikálové) pokračovanie Jokera s Joaquinom Phoenixom a Lady Gaga čoby Harley Quinn. Tá bude mimochodom vyzerať takto:

Gunn a Safran zrejme ešte tento mesiac predstavia, ako bude vyzerať budúcnosť celého univerza. Podľa nepotvrdeného leaku by sme sa v najbližších rokoch mali dočkať týchto filmov:

  • Superman: The Last Son (2024)
  • Green Lantern: The Ring of Power (Leto 2025)
  • Teen Titans: Judas Contract (2025)
  • Night of Arrow (2026)
  • Justice League: Tower of Babel (2027)

K tomu treba ešte pripočítať pokračovanie Flasha (ktoré závisí od úspechu prvého filmu), Suicide Squad a návrat seriálu Peacemaker, ktorý priamo nadväzuje na tímovku záporákov. 

Nekritizujme, počkajme

Samozrejme, pre nás tu vonku, je ľahké sledovať všetko z pohľadu fanúšikov alebo len náhodného publika. „Pozrieť sa na to všetko a okamžite začať vyjadrovať názory a ukazovať prstom, ale riadiť takú dôležitú a gigantickú značku ako DC nemôže byť ľahké,” píše portál Collider.

Koniec koncov, ide o materskú značku najikonickejších superhrdinov všetkých čias s viac ako 10-tisíc postavami. Samotný Gunn sa postaral o celú sériu Guardians of the Galaxy pre Marvel, ktorá fungovala presne tak, ako má. Aj keď sa veci nateraz nezdajú krištáľovo čisté, budúcnosť môže vyzerať priaznivo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:44