Steve Ditko spoluvytvoril množstvo zásadných komiksových postávMarvel Studios, Wikipedia/DatBot
StoryEditor

Steve Ditko vytvoril Spider-Mana či Doctora Strangea. Legendárny komiksový ilustrátor mal rodičov zo Slovenska

Miroslav Kamody18.11.2023., 11:00h

Iron Manovi pridal ikonické červeno-zlatý oblek a vytvoril takmer všetkých Spider-Manových záporákov, ktorých si doteraz videl vo filmoch. Korene Steva Ditka siahajú priamo na územie Slovenska.

Lajkuj Brainee.sk na

Komiksové filmy od Marvelu sú dnešných popkultúrnym fenoménom. Medzi najznámejšie postavy bezpochyby patrí Spider-Man, Iron Man, Hulk či Doctor Strange. Okrem toho, že všetky patria jednému vydavateľstvu, ich spája ešte jedna vec. Zásadný podiel na ich vzniku mal syn Rusínov zo Slovenska.

Steve Ditko sa narodil 2. novembra 1927 v Johnstowne v Pensylvánii. Obaja jeho rodičia boli deťmi Rusínov z územia dnešného Slovenska, ktorý sa rozhodli emigrovať. Otec Štefan bol tesársky majster v oceliarni a mama Anna pracovala ako domáca.

Ditko bol už v detstve ovplyvnený láskou svojho otca k novinovým komiksov. V roku 1939 sa mu prvýkrát do ruky dostal komiks, ktorý predstavil superhrdinu Batmana a následne si obľúbil román The Spirit, ktorý sa objavoval ako komiksová príloha v nedeľných novinách.

image

Svet komiksov: Vznik Supermana, Batmana, Kapitána Ameriku či Wonder Woman. Pozri sa, ako vyzeral Zlatý vek komiksov

Vojna a veľký vzor

Na strednej škole bol súčasťou skupiny študentov, ktorí vyrábali drevené modely nemeckých lietadiel na pomoc civilným pozorovateľom počas druhej svetovej vojny. V roku 1945 narukoval do armády a službu absolvoval v okupovanom Nemecku.

Tu začal kresliť komiksy pre armádne noviny. Po skončení pôsobenia v armáde zistil, že Jerry Robinson, jeho idol a spolutvorca Batmana a postáv ako Batman či Joker, vyučuje na Cartoonists and Illustrators School v New Yorku.

Na školu sa zapísal v roku 1950 a Robinson o ňom neskôr povedal, že našiel „veľmi usilovného pracovníka, ktorý sa skutočne sústredil na kresbu” a niekoho, kto „dokázal dobre spolupracovať s inými spisovateľmi, rovnako ako písať svoje vlastné príbehy a vytvárať svoje vlastné postavy.”

Aj preto mu pomohol získať štipendium na nasledujúci rok. Ditko na sebe intenzívne pracoval a maximálne sa ponoril do sveta komiksov. Jedného dňa Robinson priviedol do triedy Stana Leeho, vtedajšieho editora Atlas Comics (predchodcu Marvel Comics). Bolo to prvýkrát, čo sa títo dvaja stretli.

image

Prvé z Ditkových komiksov

Wikipedia/Steve Ditko

Vedený najlepšími

Ditko začal profesionálne ilustrovať komiksy začiatkom roku 1953. Do ilustrovanej podoby pretavil sci-fi príbeh Brucea Hamiltona s názvom Stretching Things, ktorý sa nakoniec objavil v zošite Fantastic Fears #5. Jeho prvým publikovaným dielom bola jeho druhá profesionálna šesťstranová poviedka s názvom Paper Romance, ktorá vyšla v zošite Daring Love #1.

Jedným z prvých zlomov v jeho kariére bola práca pod Joem Simonom a Jackom Kirbym. Táto dvojica vytvorila Kapitána Ameriku a mnohé ďalšie postavy Zlatého veku komiksov. Ditko u nich začal pracovať ako farbiar pozadí a naučil sa dôležité detaily pre zdokonalenie svojej vlastnej práce.

Neskôr začal spolupracovať s nízkorozpočtovým vydavateľstvom Charlton Comics v Connecticute, kde pôsobil až do jeho zániku v roku 1986. Produkoval sci-fi, horory mysteriózne príbehy a spoluvytvoril postavu Captain Atom.

image

Komiksoví fanúšikovia šalejú. Hugh Jackman sa v treťom Deadpoolovi vráti ako Wolverine

V roku 1954 ochorel na tuberkulózu a bol nútený vrátiť sa do rodičovského domu v Johnstowne. Bola to jeho prvá pauza od tvorby komiksov. Koncom roka 1955 sa už ale vrátil do New Yorku, kde začal kresliť pre Atlas Comics.

Cesta na výslnie

Jeho prvým príbehom bol štvorstranový príbeh There‘ll Be Some Changes Made v zošite Journey into Mystery #33. Ditko prispieval, dnes už klasickými príbehmi, do Atlas/Marvel‘s Strange Tales a do novozaložených Amazing Adventures, Strange Worlds, Tales of Suspense a Tales to Astonish.

Tu začala vznikať spolupráca Ditka a Stana Leeho. Spoločne vytvorili niečo, čo sa neskôr začalo nazývať „Marvel Method“, a teda blízka spolupráca medzi spisovateľom a kresličom.

„Všetko, čo som musel urobiť, bolo poskytnúť Stevovi jednoriadkový popis zápletky a on sa rozbehol. Zobral tie obrysy kostry, ktoré som mu dal, a premenil ich na klasické malé umelecké diela, ktoré boli nakoniec oveľa coolovejšie, než som mal právo očakávať,“ povedal o ňom Stan Lee.

Keď Lee získal povolenie na vytvorenie „obyčajného“ tínedžerského superhrdinu menom Spider-Man, oslovil najprv Jacka Kirbyho. Ten navrhol, aby išlo o osirelého chlapca, ktorý nájde čarovný prsteň a ten mu dodá superschopnosti.

Nerozlučná dvojica s dátumom trvanlivosti

Keď Kirby ukázal Leemu prvotné náčrty, nebol vôbec nadšený. Dokonca vraj nenávidel spôsob, akým to urobil. Vraj to neurobil zle, no vytvoril postavu, ktorú Lee nechcel, pretože bola príliš hrdinská. A tak oslovil Ditka.

image

Šikana, plač a šialené požiadavky. Bývalí zamestnanci Marvelu prehovorili

Práve on vytvoril legendárny kostým, pridal superhrdinovi priľnavosť, pavučinový systém na zápästí a rozhodol sa vytvoriť masku, ktorá mu zakrývala tvár. Chcel tak skryť chlapčenskú tvár a dodať mu rúško tajomnosti.

Spider-Man debutoval v zošite Amazing Fantasy #15 v auguste 1962. Stal sa najpredávanejším zošitom v sérii a rýchlo dostal svoju vlastnú sériu s názvom The Amazing Spider-Man.

Ditko spolu s Leem spoločne vytvorili mnohých najznámejších záporákov, medzi nimi Doctora Octopusa, Sandmana, Lizarda, Electra či Green Goblina. Všetkých si už mohol vidieť aj na filmovom plátne.

Spolupráca však nebola úplne ideálna. Ditko bol frustrovaný, pretože sa mu nedostalo rovnakých zásluh ako Leemu, pričom spoločne používali rovnocennú „Marvel Method“. Lee ale nakoniec ustúpil od júna 1965 získal Ditko kredit aj za príbehy.

image

Amazing Fantasy #15 - prvý komiks, v ktorom sa objavil Spider-Man

Wikipedia/The Grand Comics Database

Nezmazateľná stopa

Jedným z najslávnejších spoločných vydaní je zošit číslo 33. Dvojstranová dramatická sekvencia príbehu „If This Be My Destiny...! “ sa dostala na 15. miesto v ankete 100 najlepších momentov v komiksoch od Marvelu v roku 2001.

Práve Ditko vytvoril pre obálku malý box v ľavom hornom logu, kde bol obrázok tváre Spider-Mana spolu s názvom spoločnosti a cenou. Stan Lee si tento motív obľúbil a čoskoro sa stal neoddeliteľnou súčasťou všetkých komiksov od Marvelu.

Okrem toho však vytvoril aj postavu Doctora Strangea. Ten sa objavil v Strange Tales #110 v júli 1963. Aj keď sa vždy viac hovorí o jeho práci na Spider-Manovi, tento hrdina bol rovnako uznávaný pre svoje surrealistické mystické krajiny a čoraz psychedelickejší vizuál, ktorí si zamilovali hlavne vysokoškoláci.

Ditko v 60. rokoch kreslil aj komiksy s Hulkom a Iron Manom. Dokonca to bol práve on, kto mu vytvoril červeno-zlaté brnenie. Po štyroch rokoch však Marvel za nejasných okolností opustil a dokonca sa dlhý čas nebavil ani s Leem.

image

Svet komiksov: Marvel plánoval množstvo ďalších filmov. Prečo nenatočil štvrtého Spider-Mana či sólovku Magneta?

Všetky umelecké a redakčné zmeny sa riešili cez sprostredkovateľov. Podrobnosti o roztržke zostávajú neisté, dokonca aj Lee v roku 2003 priznal, že Steva nikdy osobne nepoznal. Ditko však tvrdil, že to bol práve Lee, kto prerušil kontakt. Nakoniec sa údajne stretli v newyorských kanceláriách Marvelu.

Po Marveli

Ditko neskôr pracoval na postavách ako Blue Beatle (budúci rok sa do kín dostane filmové spracovanie), Captain Atom či menej výrazných postavách v menších vydavateľstvách. Nejaký čas pôsobil aj v DC Comics, no aj napriek pochvalám na jeho prácu rýchlo odišiel.

Vrátil sa po roku 1975, nakreslil dokonca aj plagát so Supermanom a dokonca vytvoril aj niekoľko postáv pre konkurenčný Marvel, medzi nimi napríklad Squirrel Girl či nového záporáka pre Spider-Mana. Následne pracoval na voľnej nohe pre prvé nezávislé komiksové vydavateľstvo Pacific Comics.

Z mainstreamového sveta komiksov odišiel v roku 1998, aj keď neskôr pracoval napríklad na Sub-Marinerovi (Namor z filmu Black Panther: Wakanda Forever). Od roku 2012 odmietal rozhovory s tým, že neponúka svoju osobnosť, ale svoje umelecké dielo.

Kritika a smrť

Nemal manželku ani deti a v roku 2012 prezradil, že za štyri dovtedy uverejnené film o Spider-Manovi nevidel ani cent. Jeho sused však prezradil, že Ditko dostával licenčné šeky. Keď Marvel Studios začalo s tvorbou filmu Doctor Strange, zámerne ho neoslovili, lebo verili, že nebudú vítaní.

image

Easter Egg venovaný Stevovi Ditkovi v poslednom filme o Spider-Manovi s podtitulom No Way Home. Jeho priezvisko je v pozadí ako graffiti.

Marvel Studios

29. júna 2018 našli Ditkove telo v jeho byte v New Yorku. Podľa polície zomrel v priebehu predchádzajúcich dvoch dní ako 90-ročný. Príčinou smrti bol zrejme infarkt.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:16