Najväčšie filmové finančné prepadáky rokaBrainee x Canva
StoryEditor

Najväčšie kinoprepádaky roka. Black Adam, pixarovky či filmy s hereckými megahviezdami ľudí vôbec nezaujali

Miroslav Kamody30.12.2022., 13:00h

Mať na plagátoch slávnych heroch či za chrbtom gigantické štúdio automaticky neznamená, že filmový projekt bude úspešný. Prinášame ti prehľad tých najväčších prepádakov roka.

Lajkuj Brainee.sk na

Filmový priemysel má za sebou mimoriadne ťažké obdobie, o ktoré sa z veľkej časti postarala pandémia koronavírusu. Zatvorené kiná spôsobili, že štúdiá na svojich projektoch nezarábali, nehovoriaco celkovej zmene koncepcie v súvislosti s premiérami na streamovacích platformách.

Rok 2022 mal byť zlomový. Protipandemické opatrenia konenčne ustúpili a Jurassic World: Dominion, Top Gun: Maverick a aktuálne aj Avatar prekonali miliardové tržby v kinách. Chvíľu to vyzeralo tak, že zábavný priemysel je zachránený.

image

Christopher Nolan sa musel zblázniť. V jeho novom filme uvidíme atómový výbuch bez použitia vizuálnych efektov

Vďaka množstvu obsahu na streamovacích platformách a neustále rastúcich cenách vstupného do kina z dôvodu vysokých cien energií však aj rok 2022 zostáva pomerne veľkým sklamaním.

Portál Screen Rant sa pozrel na tie najväčšie filmové prepadáky roka. My ešte dodáme, že snímke nestačí, aby v kinách zarobila na svoj oficiálny rozpočet. Do toho sa totiž nezapočítavajú náklady na reklamu, nehovoriac o tom, že tržby z kín neznamenajú, že celá suma ide štúdiu - časť zostáva samotným kinám.

image

Vymazaná scéna z Harryho Pottera šokovala fanúšikov. Ukazuje, ako sa v poslednom filme Slizolinčania dostali z väzenia

8. The King‘s Daughter

Len máloktorý film má za sebou taký bizarný príbeh, ako práve tento. Dokončili ho totiž ešte v roku 2014 a do kín sa mal dostať o rok neskôr. Postprodukčné práce, zmeny v distribučných prácach a zásahy štúdia sa postarali o päťročný odklad.

V roku 2020, s vierou na väčší úspech v kinách, bol do filmu pridaný prvok rozprávačky, ktorou a stala Julie Andrews. Ani táto zmena projekt nezachránila pred finančnou katastrofou. Odhadovaný rozpočet bol 40 miliónov, v kinách po celom svete však zarobil len 2,2 milióna.

7. 355

Špionážna snímka mala skvelé herecké obsadenie, ktorého súčasťou bola aj Jessica Chastain, Penelope Cruz a Sebastian Stan. Príbeh na štýl ženského Jamesa Bonda či Mission: Impossible však divákov absolútne nezaujal.

Film trpel otrepaným príbehom a nevýrazným vizuálom nedokázal využiť svoje inovatívne kvality. Pri rozpočte medzi 40 - 75 miliónmi dolárov dokázal zarobiť globálne len 27,8 milióna dolárov, čo z neho robí jeden z najväčších prepadákov roka.

6. Amsterdam

Aj tento film je skvelou ukážkou toho, že projektu nestačia len skvelí herci na to, aby sa stal skutočne úspešným. Režisér David O. Russell dal dokopy mená ako Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington či Anya Taylor-Joy.

Film však bol nakoniec kritizovaný za spletitý a nekonzistentný scenár, ktorého výsledkom bol ambiciózny, ale chybný konečný produkt. A to sa premietlo aj do tržieb, ktoré sa zastavili nad hranicou 30 miliónov dolárov. Odhadovaný rozpočet však bol 80 miliónov dolárov.

5. Black Adam

Vytúžená komiksovka Dwayna Johnsona možno mohla fungovať ako skvelý nízkorozpočtový film o drzom antihrdinovi. Nechýbal návrat Supermana a sľub, že budúcnosť DC univerza je žiarivá. Ako veľmi sme sa však mýlili. 

S odhadovaným rozpočtom 195 miliónov a ďalších približne 100 miliónov na marketing je suma 385 miliónov z kín extrémnym sklamaním. Predpokladá sa, že celková strata filmu bude až 100 miliónov dolárov, nehovoriac o zrušení jeho budúcnosti v DC univerze.

4. Lightyear

Aj keď išlo o pokračovanie jednej z najúspešnejších animovaných sérií všetkých čias, spin-off Toy Story s prostým názvom Lightyear ukázal, že zmena smerovania príbehu je plná problémov. Tvorcovia využili mätočný predpoklad, že ide o film odohrávajúci sa vo svete Toy Story.

Animák si zobral postavu Buzza Lightyeara a umiestnil ju do neznámych prostredí, čím zrušil viaceré dlho zavedené tradície série. To, že ide o zlé rozhodnutie, sa ukázalo na účtoch spoločnosti Pixar - v kinách projekt zarobil len 226 miliónov, pričom oficiálny rozpočet bol 200 miliónov.

3. Moonfall

Režisér Roland Emmerich v minulosti natočil skvelý Deň nezávislosti, odvtedy však nedokázal urobiť skvelý film. Inak to nebolo ani v prípade snímky Moonfall, kde mimozemské roboty použijú Mesiac ako útok na planétu Zem.

Recenzenti a diváci kritizovali všetko od dialógov až po samotný dej (jadrový útok na Mesiac!!), čo sa odrazilo aj na tržbách. S rozpočtom takmer 150 miliónov dolárov v kinách zarobil len niečo cez 67 miliónov, čo z neho robí gigantický prepadák.

2. Strange World

Disney si tento rok nemusí robiť ťažkú hlavu. Vďaka marvelovkám či aktuálne druhému Avatarovi (20th Century Studios mu patrí tiež) zarábal miliardy ako na bežiacom páse. Aj gigant s myšiakom však vie šliapnuť vedľa.

Aj keď má snímka dobré hodnotenia a predstavuje míľnik v podobe prvej otvorene LGBTQ hlavnej postave, pri rozpočte 180 miliónov dolárov dokázal zarobiť len 66 miliónov. Snímka je v niektorých krajinách stále v kinách, takže suma nemusí byť konečná.

1. Turning Red

A vraciame sa k Pixaru. Aj keď je snímka technicky najväčším kinoprepadákom roka 2022, toto je len polovica príbehu. V dôsledku komplikácií v suvislosti s pandémiou koronavírusu totiž Disney urobilo rozhodnutie odpremiérovať animák v kinách a na streamovacej platforme Disney+ v jeden deň.

Aj z tohto dôvodu dokázal projekt s rozpočtom 175 miliónov v kinách zarobiť len 20 miliónov dolárov. Vyzerá to katastrofálne, no vďaka predplatnému a neznámemu úspechu na platforme nemusí byť výsledok taký zlý, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Na záver ešte dodáme, že podobný príbeh ako v prípade vyššie spomenutých filmov čaká ešte aj snímku Babylon. Hollywoodsky epos režiséra Damiena Chazella (La La Land, Whiplash), ktorý mal premiéru pred týždňom, totiž stál najmenej 80 miliónov dolárov. Počas otváracieho víkendu však v kinách zarobil len necelých šesť miliónov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:15