Zlatý vek komiksovWikipedia/Detective Comics, Timely Comics
StoryEditor

Svet komiksov: Vznik Supermana, Batmana, Kapitána Ameriku či Wonder Woman. Pozri sa, ako vyzeral Zlatý vek komiksov

Miroslav Kamody16.12.2022., 15:00h

Na pulty dorazil prvý Superman a do Timely Comics, ktoré sa jedného dňa bude volať Marvel, nastúpil Stanley Martin Lieber, ktorý sa jedného dňa bude volať Stan Lee. Pozri sa, ako vyzeral Zlatý vek komiksov.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď kiná už vyše desať rokov valcuje komiksová horúčka plná filmov s rôznymi superhrdinami, éra komiksov ako takých je už dávno minulosťou. A to ani netreba pripomínať, že na Slovensko v podstate nikdy nedorazila.

V Spojených štátoch to však vyzeralo úplne inak. Deti stáli pred špeciálnymi komiksovými obchodmi, len aby si mohli kúpiť najnovšie číslo zošitu so svojimi obľúbenými hrdinami, ktorí bojovali s darebákmi, mimozemšťanmi, nacistami či inou formou zla.

Aj keď komiksy do dnešných dní vychádzajú a prinášajú nové príbehy s aktuálnymi témami, ich zlatý vek v skutočnosti skončil už v roku 1956. Stalo sa tak 18 rokov po tom, čo sa začal. A my ti v nasledujúcich riadkoch vysvetlíme, prečo bola táto éra taká zásadná.

image

Svet komiksov: Čo Marvel chystá v 5. a 6. fáze, kto je záporák Kang a o čom je príbeh Secret Wars?

Archetyp superhrdinu

Samotný termín „Zlatý vek“ prvýkrát použil Richard A. Lupoff v článku „Re-Birth“, publikovanom v prvom vydaní fanzínu (neoficiálnej publikácii, ktorú vytvárajú nadšenci určitého kultúrneho fenoménu) Comic Art v apríli 1960.

Americké komiksy samozrejme vychádzali aj pred rokom 1938, kedy sa zlatý vek oficiálne začal. V tomto období však boli vydané vôbec prvé moderné komiksy. Tie, ktoré sa postarali o vznik pop-kultúrneho fenoménu na ďalšie desiatky rokov.

Práve v tomto čase bol vytvorený archetyp superhrdinu a vznikli najzásadnejšie postavy, na ktoré sa dnes chodíme pozerať do preplnených kinosál. V júni 1938 sa totiž na pultoch obchodov objavil komiks, ktorý raz a navždy zmenil dejiny.

Príchod Supermana

Išlo o debut Supermana v sérii Action Comics č. 1 (ten komiks, ktorý sa dnes predáva za vyše tri milióny dolárov), o ktorý sa postaralo vydavateľstvo Detective Comics (teraz už konečne vieš, ako vznikla skratka DC Comics). Gigantická popularita Kal-Ela/Clarka Kenta/Supermana pomohla vydavateľstvu urobiť hlavnú zložku svojho biznisu.

A to samozrejme mohlo znamenať len jednu vec - konkurenčné spoločnosti chceli tento úspech napodobniť so svojimi vlastnými superhrdinami. A ako bola 2. svetová vojna pre svet zničujúca, tak bola pre komiksový priemysel obohacujúca. 

Medzi rokmi 1939 až 1941 Detective Comics a jej sesterská spoločnosť All-American Publications predstavili svetu tých najpopulárnejších superhrdinov. Boli medzi nimi Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Green Arrow či Aquaman.

Konkurencia nezaháľala

Medzitým v Timely Comics, najväčšom konkurentovi, ktorý koncom tisícročia už pod názvom Marvel Comics takmer skrachoval, no následne vybudoval najúspešnejšiu filmovú franšízu na planéte, kuli svoje vlastné plány.

Mali milióny predaných titulov s hrdinami, ako Human Torch (člen Fantastickej štvorky), Sub-Mariner (Namor, ktorý si filmový debut odbil v najnovšom Black Pantherovi) či Captain America (toho predstavovať netreba).

Mimochodom, v roku 1939 do Timely nastúpil aj 17-ročný nadšenec komiksov Stanley Martin Lieber. Ten pomáhal na rôznych pozíciach a v máji 1941 dostal príležitosť prvýkrát pracovať na komikse.

V čísle Captain America Comics číslo 3 vyplňoval textové bubliny. Práve v tomto čase sa rozhodol zmeniť si svoje meno, po ktorým si ho neskôr bude pamätať celý svet, na Stan Lee.

Dominancia Captain Marvel (no nie „tej” Captain Marvel)

Aj keď všetky vyššie spomenuté postavy sú všetkým známe, najpredávanejším superhrdinským titulom tej doby bol Captain Marvel od Fawcetta Comics s predajom približne 1,4 milióna kópií na číslo. Dokonca ho vydávali dvakrát týždenne, aby využili jeho popularitu.

História tejto postavy môže byť pomerne zmätočná. Nejde totiž o Captain Marvel, s ktorou si sa stretol na filmovom plátne. Táto megaúspešná komiksová postava sa neskôr totiž premenovala, a to aj aj kvôli samotnej spoločnosti Marvel Comics.

image

Veľké prekvapenie pre fanúšikov Jokera. Pokračovanie bude muzikál, postavu Harley Quinn stvárni Lady Gaga

Captain Marvel sa premenoval na Shazama, a ako už asi tušíš, dnes ho už vydáva DC Comics. Dočkal sa aj filmového spracovania a budúci rok sa dočkáme pokračovania.

Druhá svetová vojna

Počas vojny sa stal populárnym najmä Captain America, ktorý na obálke Captain America Comics #1 bije Adolfa Hitlera. S rastúcou popularitou komiksov sa ale začali objavovať aj také, v ktorých neboli superhrdinovia.

Dell Comics vydával licencované zošity s animovanými postavami z dielne Walta Disneyho, ktoré často prevyšovali predaj komiksov so superhrdinami. Carl Barks sa postaral o revolúciu, keď začal kresliť príbehy Káčera Donalda.

Začali sa objavovať náučné komiksy, ktoré napríklad deťom pomáhali prekonať strach z jadrovej vojny (Dagwood Splits the Atom) a v tomto období vznikol aj populárny Strýko Držgroš. Náhla zmena však prišla v roku 1953.

Strmý úpadok

Podvýbor Senátu Spojených štátov amerických pre kriminalitu mladistvých prišiel so zisteniami, že komiksy vyvolali nezákonné správanie medzi maloletými. To takmer dostalo celý priemysel na kolená.

Hrdinovia sa objavovali v čoraz viac humorných, detektívnych, westernových, hororových a sci-fi príbehoch, ktoré neboli zasadené do skutočného sveta. Celé 50. roky vychádzali len Action Comics, Adventure Comics, Batman, Detective Comics, Superboy, Superman, Wonder Woman a World‘s Finest Comics.

image

Strážcovia Galaxie sa vracajú v traileri pre tretí film. Priprav sa na emotívnu jazdu, Baby Rocketa a kopu humoru

Mnohé ďalšie série boli zrušené a na dlhé roky uskladnené hlboko do zásuviek vydavateľstiev. Zásadnú zmenu prinieslo až vydanie novej verzie Flasha od DC Comics v zošite Showcase #4 v októbri 1956. Práve ním sa začal písať Strieborný vek komiksov. To je už ale príbeh, ktorý ti rozpovieme nabudúce.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:03