Sony Pictures - © 2021 CTMG
StoryEditor

Svet komiksov: Videli sme nového Spider-Mana a je úžasný. Toto všetko o ňom potrebuješ vedieť

Miroslav Kamody21.12.2021., 14:00h
Prinášame ti komplexný článok o každom detaile nového filmu zo sveta Marvelu. Pripomíname však, že je plný spoilerov.
Lajkuj Brainee.sk na

Tretí sólo film Spider-Mana v rámci Marvel Cinematic Universe (MCU) s podtitulom No Way Home (Bez domova) momentálne drtí kiná po celom svete. Samozrejme s výnimkou krajín, kde sú kinosály pre protipandemické opatrenia zatvorené. Sem, bohužiaľ, patríme aj my.

Slováci sa však vynašli a za premietaním cestujú do susednej Českej republiky. Spider-Man medzitým prekonal všetky finančné očakávania štúdia a po aktualizácií údajov sa mu podarilo na domácej pôde za otvárací víkend zarobiť 260 miliónov dolárov. Vďaka tomu ide po Avengers: Endgame o druhý najlepší finančný výsledok histórie

K dnešnému dňu má film na konte celosvetovo vyše 600 miliónov dolárov a úspešne smeruje k miliardovým tržbám, čo je pre kinopriemysel, zdevastovaný pandémiou koronavírusu, sladkým vykúpením. Premiéru filmu máme za sebou aj u nás v redakcii, a preto ti prinášame článok plný spoilerov, odhalení a otázok ohľadne budúcnosti pavúčieho muža.

Najdospelejší film celej série

Na úvod je potrebné povedať, že Spider-Man: Bez domova je skvelým filmom, ktorý poteší všetkých komiksových aj filmových fanúšikov tohto hrdinu. Na jednej strane mu nechýba typický humor, na druhej ide o najdospelejší diel celej série, ktorý Petra Parkera v podaní Toma Hollanda stavia pred tie najťažšie životné rozhodnutia. 

Ako sme už vedeli z trailerov, dej sa točí okolo odhalenia Spider-Manovej identity. To má vplyv aj na jeho priateľov, kvôli ktorým sa rozhodne vyhľadať Doctora Strangea (Benedict Cumberbatch) a poprosiť ho, aby ľudstvu vymazal vedomosť o odhalení jeho identity.

​Nedopadne to však podľa predstáv a do jeho sveta sa dostanú záporáci z predchádzajúcich filmov, ktorí vedia o tom, že Peter Parker je Spider-Man. Okrem toho sa na scénu naplno dostáva multiverzum. Postupne sa tak objavuje Doc Ock (Alfred Molina), Green Goblin (Willem Dafoe), Sandman (Thomas Haden Church), Electro (Jamie Foxx), Lizard (Rhys Ifans).

Spider-Man ich so Strangeovou pomocou uväzní a ten mu následne prezradí, že ich údelom je zomrieť v boji so Spider-Manom v ich pôvodnom univerze. To ale Peter nechce dopustiť, v súboji porazí Strangea a začne pôvodným záporákom pomáhať. Opraví čip Octaviusovi, no Green Goblin medzitým opäť ovládne Normana Osborna a všetky plány sa začnú rúcať. 

Záber z filmu Spider-Man Sony Pictures - © 2021 CTMG

Spojenie, ktoré dvíhalo divákov zo sedadiel

Teta May zomiera so slovami „s veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť” a zlomený Peter mizne zo scény. Ned objavuje čarodejnícke schopnosti a do univerza MCU prináša Andrewa Garfielda a Tobeyho Maguira, predchádzajúcich Spider-Manov, aby sa spoločne postavili unikajúcim záporákom. 

Na to, aby príbeh končil happy endom však prichádza rozhodnutie, ktoré sa pravdepodobne ako jediné podarilo Sony a Marvelu utajiť pred premiérou filmu. Peter (Holland) presvedčí Doctora Strangea, aby celý svet zabudol na jeho Spider-Mana, vďaka čomu sa podarí multiverzum zachrániť pred kolapsom a pôvodní hrdinovia sa vracajú do svojich svetov.

Každý však zabudne na Petra Parkera, čím Spider-Man prichádza nielen o podporu Starkových vynálezov, zázemie, známych a pozornosť Avengerov, ale v prvom rade o lásku MJ a najlepšieho priateľa Neda.

Radostné odhalenia

Ľudia prvýkrát v kine výskali v úvode filmu, kedy sa na scénu dostal Matt Murdock aka Daredevil v podaní Charlieho Coxa. Ten postavu stvárnil v seriáloch od Netflixu, ktoré Marvel pred rokmi odstrihol od MCU. Teraz je však jasné, že s ním môžeme počítať do budúcnosti, i keď je otázne, v akom rozsahu. 

Okrem toho sa vrátil aj predstaviteľ Kingpina, a to v seriáli Hawkey, ktorý momentálne beží na platforme Disney+. Je tak len otázkou času, kedy sa dozvieme, akú veľkú rolu bude hrať Daredevil v Marvel Cinematic Universe. 

V potitulkovej scéne sme videli aj Toma Hardyho čoby Eddieho Brocka. Ten sa však v MCU pridlho neohrial a do deja filmu nezasiahol. Premiestnil sa opäť do svojho pôvodného univerza. Kúsok Venoma sa však zachránil, a preto bude zaujímavé sledovať, ako si nájde cestu smerom k Spider-Manovi v budúcich filmoch. 

Záber z filmu Spider-Man Sony Pictures - © 2021 CTMG

Doctor Strange nie je Sorcerer Supreme

Prekvapivé, i keď logické, bolo odhalenie, že Strange nie je Sorcerer Supreme. Stal sa ním Wong, a to z toho dôvodu, že Strange bol päť rokov vymazaný zo zemského povrchu po Thanosovom lusknutí. To zároveň vysvetľuje, prečo je ho v štvrtej fáze MCU vidieť omnoho viac.

Fanúšikov v kine šokovalo aj zistenie, že Petrov priateľ Ned dokáže využívať magické schopnosti. Neboli ani zďaleka dokonalé, no dokázali zásadne ovplyvniť dej, čo videl na konci filmu aj Strange. Veľmi radi by sme videli, že Ned má v budúcnosti väčšiu budúcnosť, ako len (bývalý) najlepší priateľ Petra Parkera. 

Multiverzum sa v skutočnosti nepodarilo zachrániť

Na konci filmu to vyzerá tak, že kolapsu multiverza sa podarilo zabrániť. Ako však vieme, už v máji budúceho roka sa dočkáme pokračovania Doctora Strangea s podtitulom In The Multiverse Of Madness. Prvé zábery sa nám odhalili v potitulkovej scéne, kde vidíme zlého Strangea, Wandu a množstvo problémov, ktorým budú musieť hrdinovia čeliť.

Trailer na pokračovanie Doctora Strangea medzitým Marvel zverejnil, takže si ho môžeš pozrieť nižšie:

​To všetko napovedá tomu, že záver Spider-Mana nepriniesol až taký šťastný koniec. Na druhú stranu sa otvárajú dvere pre množstvo ďalších postáv, ktoré by sa mohli stať súčasťou Marvel Cinematic Universe. 

Spider-Man: Bez domova sa vlastne ani nedá zhrnúť do jediného článku. Snímka, okrem iného, priniesla potvrdenie mena MJ (Michelle Jones-Watson), charitu FEAST (Food, Emergency Aid, Shelter and Training), ktorú poznajú hlavne hráči hry Marvel's Spider-Man z roku 2018, easter eggy Howarda Starka v škole či Stevea Ditka, spolutvorcu pavúčieho muža so slovenskými koreňmi.

Záber z filmu Spider-Man Sony Pictures - © 2021 CTMG

​Aby toho nebolo málo, tak v závere filmu, pri kolabovaní multiverza sme jasne videli siluety ostatných záporákov (Rhino či Scorpion), odkaz na Milesa Moralesa (Electro hovorí Garfieldovi, že si myslel, že pod maskou je černoch), pripomenutie, že Nick Fury je už dlhý čas mimo Zeme (odkaz na budúcoročnú premiéru seriálu Secret Invasion) či pripravovanie pôdy pre vstup upírov a Bladea v podaní Mahershalu Aliho do MCU (kuša v Sanctum Sanctorum).

A to sme nespomenuli odkazy na to, že Norman Osborn zrejme v Marvel Cinematic Universe existuje, len je, na rozdiel od iných svetov, zrejme neúspešným vynálezcom či zmenu vzhľadu sochy slobody. Až budúce filmy však ukážu, ktoré z týchto drobných náznakov budú hrať v budúcnosti prepojeného komiksového vesmíru hlavnú úlohu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:37