Bumilangit Studios
StoryEditor

Indonézia okopírovala Marvel a trúfa si na vlastný prepojený vesmír superhrdinov. Taký bizár si dlho nevidel

Miroslav Kamody12.07.2021., 18:00h
Indonézia chce zopakovať úspech Marvelu. Okato kopíruje šablónu multimiliardovej franšízy a všetko vyzerá tak, že ide tou správnou cestou.
Lajkuj Brainee.sk na

Marvel Cinematic Universe je najziskovejšou filmovou franšízou celej kinematografie. Zopakovať jeho úspech však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať.

Svoje o tom vie aj konkurenčný DC Comics a štúdio Warner Bros., ktorých DC Extended Universe sa začal rúcať skôr, ako sa vôbec naplno rozbehol. Na druhej strane sveta sa však jedna krajina rozhodla, že to chce predsa len skúsiť.

Indonézske MCU je BCU

Prekvapivo nejde o žiadneho veľkého hráča na svetovom trhu. Vlastný prepojený vesmír totiž buduje Indonézia a komiksové vydavateľstvo Bumilangit. Rovnako ako Marvel, aj tento vydavateľ pomenoval svoj filmový vesmír čo najjednoduchšie – BCU (Bumilangit Cinematic Universe).

Plány sú naozaj obrovské a štúdio sa vôbec netají tým, že sa inšpirovalo u konkurenčného Marvelu. Ešte pred vydaním prvého filmu oznámili predstavitelia celú prvú fázu BCU, ktorá dostala názov Volume 1.

Bumilangit

​V rámci nej uvidíme sedem filmov. Väčšinou pôjde o originy superhrdinov, ktoré nakoniec vyvrcholia tímovkou s názvom Patriot. Dvoch samostatných filmov sa v rámci Volume 1 dočká iba Gundala.

Za málo peňazí veľa muziky

Jeho prvá časť je zároveň jediným filmom, ktorý zatiaľ reálne uzrel svetlo sveta. V ňom sledujeme príbeh Sancaku, malého chlapca, ktorý trpí astrafóbiou, strachom z bleskov. Nakoniec sa však ukáže, že práve úder blesku mu dodáva na určitý čas superschopnosti – extrémnu silu a možnosť ovládať blesky.

Sancaka musí čeliť zákernému Pengkorovi, ktorý v priebehu rokov nazhromaždil armádu sirôt, ktoré pre neho urobia čokoľvek. Pengkor sa rozhodne infikovať ryžu určenú pre humanitárne účely jedom, ktorý u tehotných žien spôsobuje, že deti sa rodia bez morálnych zásad a nevedia rozlíšiť dobro od zla.

Sancaka sa teda musí rozhodnúť, či chce naďalej žiť v skromných podmienkach, alebo na seba obliecť kostým superhrdinu a ako Gundala bojovať proti zlu, ktoré číha z každej strany.

Samozrejme, indonézska kinematografia sa v mnohom líši od americkej či európskej a nebolo by prekvapením, keby v polovici filmu nadobudneš pocit, že nemá absolútne žiadny dej. Na druhú stranu ťa však potešia dobre zvládnuté bojové scény, pri ktorých tvorcom odpustíš nezvládnuté vizuálne efekty.

Mysli však na to, že celý projekt stál 30 miliárd indonézskych rupí, čo je v prepočte len 1,73 milióna eur. Pre porovnanie, Jánošík: Pravdivá história z roku 2009 stál takmer päť miliónov eur, snímka Čiara z roku 2017 tvorcov stála 1,3 milióna eur.

Keď si pred pozeraním filmu uvedomíš, že všetky efekty, bojové scény a masky stáli dokopy len o niečo viac, ako komorná kriminálna dráma zo slovensko-ukrajinských hraníc, asi sa na projekt budeš pozerať odlišne. Mimochodom, Gundalu si môžeš pozrieť z pohodlia svojho domova na HBO GO.

Bumilangit myslí vo veľkom

Už tento rok by sme sa mali dočkať aj filmu Patriot Taruna: Virgo and the Sparklings. Hlavnú úlohu Riani, respektíve Virgo stvárni Adhisty Zara a tejto superhrdinke šľahajú z rúk ohnivé plamene. Zaujímavosťou je, že niektorí herci boli do filmu obsadení na základe verejnej výzvy štúdia.

Čo sa týka ostatných filmov, tak okrem Patriot Taruna: Virgo and the Sparklings, tímovky Patriot a pokračovania Gundala z podtitulom The Son of Lightning, dočkať by sme sa mali ešte filmov Sri Asih, Godam & Tira, The Blind of the Phantom Cave: Angel's Eyes a Mandala: The Devil's Sword.

Sri Asih sa objavila aj vo filme Gundala a jej superschopnosťou je sila 250 dospelých mužov, lietanie, zmena veľkosti a duplikácia, Godam má zase supersilu a dokáže lietať a pohybovať sa nadzvukovou rýchlosťou a Tira je preborníčka v bojových umeniach, špičkových pomôckach a okrem toho oplýva aj schopnosťou vyvolávať mystických duchov.

Twitter/MasterMitsunari

​Barda Mandrawata, hlavná postava snímky The Blind of the Phantom Cave, má nadľudské zmysly a dokonale ovláda meč. Superhrdinov uzatvára Mandala, ktorý je preborník v bojových umeniach, vie to s mečom a má schopnosť drviť skaly bez fyzického kontaktu.

Na základe tohto rozloženia môžeme povedať, že príbehy budú skákať medzi štvoricou ér, ktoré sú v komiksoch - The Legends era, ktorá sa odohráva v dávnej minulosti, The Swordsmen era zasadená do 17. storočia, The Patriot era a The Revolution era, ktorá prebieha v súčasnom svete. Je pravdepodobné, že tvorcovia posledné dve namixovali tak, aby sa odohrávali v prítomnosti.

Požehnanie od Marvelu

Nad celým BCU drží stráž oceňovaný producent Joko Anwar, ktorý režíroval a písal scenár pre film Gundala. V roku 2020 sa Anwar dokonca stretol s Kevinom Feigeom, ktorý podobnú úlohu zastáva nad celým Marvel Cinematic Universe. Feige mu povedal, že Bumilangit Cinematic Universe je v dobrých rukách.

Aj keď sú tieto indonézske plány poriadne odvážne a niekedy vyznievajú komicky, vyzerá to tak, že Bumilangit to myslí vážne a my sa tak môžeme na filmovom plátne tešiť na úplne nových superhrdinov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:03