Disney/Marvel Entertainment
StoryEditor

Sumy, z ktorých sa zatočí hlava aj milionárovi. Toto sú najdrahšie filmy v histórii kinematografie

Miroslav Kamody06.07.2021., 12:00h
Keď filmové štúdiá naozaj veria svojmu nadchádzajúcemu projektu, neboja sa do neho napumpovať stovky miliónov dolárov. My sme pre teba pripravili výber tých úplne najdrahších filmov v histórii.
Lajkuj Brainee.sk na

Nakrútenie veľkofilmu je proces, na ktorom pracujú stovky ľudí z rôznych odvetví. Výsledný rozpočet pokrýva všetky výdaje okrem následnej propagácie.

O tej filmové štúdiá neradi hovoria, no vo všeobecnosti platí, že ide o 50 % rozpočtu. Ak teda film stál 100 miliónov, treba si ešte pripočítať 50 miliónov na propagáciu.

V rebríčku nižšie môžeš vidieť, že najviac do svojich projektov investuje Disney, ktoré okrem Lucasfilmu a celého Star Wars vlastní aj štúdio Marvel s ich najúspešnejšou filmovou franšízou všetkých čias.

5. Justice League + Piráti z Karibiku: Na konci sveta (300 miliónov dolárov) – 2017 a 2007

Na delenom piatom mieste nájdeš dva filmy. Komiksová tímovka z dielne DC Comics stála 300 miliónov dolárov, a to aj z dôvodu hviezdneho hereckého obsadenia. O navýšenie pôvodného rozpočtu sa podpísalo aj rozsiahle pretáčanie scén. To si vydupal Joss Whedon po tom, čo pôvodný režisér Zack Snyder po samovražde svojej dcéry z projektu odstúpil.

V prípade Pirátov z Karibiku išlo o zavŕšenie prvej veľkej trilógie. Sériu diváci milovali a Disney správne predpokladalo, že ľudia sa budú vo veľkom hrnúť do kín. Film nakoniec v kinách zarobil takmer miliardu amerických dolárov.

4. Avengers: Infinity War (325 miliónov dolárov) - 2018

Disney a jeho Marvel Cinematic Universe (MCU) je multimiliardová franšíza, ktorá doteraz ešte nikdy nesklamala. Tímovka Avengers s podtitulom Infinity War bola prvou časťou epického vyvrcholenia desať rokov budovaného filmového univerza a takzvanej Infinity Ságy. Stála 325 miliónov a v kinách zarobila viac ako dve miliardy dolárov. To sa v histórii podarilo iba piatim filmom.

3. Avengers: Endgame (356 miliónov dolárov) - 2019

Druhá časť vyvrcholenia MCU stála ešte viac, ako prvá. Vo filme sa objavilo viac hercov, nehovoriac o finálnom súboji, kde sa v jeden moment stretli desiatky superhrdinov, aby si raz a navždy podali Thanosa. Snímka bola s tržbami približne 2,8 miliardy najlepšie zarábajúcim filmom kinematografie, nakoniec ju ale prekonalo znovuuvedenie filmu Avatar do kín.

2. Avengers: Age of Ultron (365 miliónov dolárov) - 2015

Snímka, ktorú mnohí označujú za najslabšiu superhrdinskú tímovku v rámci MCU, sa prekvapivo prebojovala až na druhé miesto. Tvorcovia chceli zopakovať úspech predchádzajúceho filmu, no v tomto prípade platí, že viac je niekedy menej. Nič to ale nemení na tom, že film vo výsledku stál 365 miliónov dolárov.

1. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (379 miliónov dolárov) – 2011

Už desať rokov sa titulom najdrahšieho filmu kinematografie pýši štvrté pokračovanie Pirátov z Karibiku. Disney zaň zaplatilo závratných 379 miliónov, pričom len Johnny Depp dostal honorár vo výške 55 miliónov. “Ak mi teraz zaplatia tie hlúpe peniaze, vezmem ich. Nie je to pre mňa, v tomto okamihu je to pre moje deti,“ okomentoval v roku 2011 svoju výplatu Depp.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 20:33