Disney/Marvel Entertainment, Wikipedia/Adi Granov
StoryEditor

Svet komiksov: Nezáujem a pokles kvality. Ako jedného dňa skončí prepojený vesmír od Marvelu?

Miroslav Kamody14.10.2021., 12:00h
Marvel Cinematic Universe stále expanduje a prináša nové superhrdinské príbehy. Jedného dňa však aj on bude musieť skončiť.
Lajkuj Brainee.sk na

Štúdiu Disney sa spolu s Marvelom podarilo vytvoriť megaúspešnú filmovú franšízu Marvel Cinematic Universe (MCU), ktorá divákom v priebehu trinástich rokov priniesla už 25 prepojených filmov. Tie dokopy v kinách zarobili 23 miliárd dolárov, pričom Avengers: Infinity War a Endgame sa spolu s Avatarom stali jedinými filmami, ktoré v kinách dokázali zarobiť viac ako dve miliardy dolárov. 

Už teraz má štúdio oficiálne naplánovaných ďalších deväť filmov (dvoch sa dočkáme ešte tento rok), no je vysoko pravdepodobné, že v skutočnosti má plány na minimálne najbližších desať rokov. Zatiaľ čo totiž pôvodní herci pomaly MCU opúšťajú, do prepojeného vesmíru sa pridávajú noví a postupne ho rozvíjajú o nové príbehy a lokácie. 

S pribúdajúcimi rokmi a filmami sa však čoraz častejšie skloňuje otázka, ako jedného dňa celý MCU skončí? Možností je skutočne mnoho a my sme si pre teba pripravili tie najpravdepodobnejšie.

Saturn / Avengers

Skončia komiksovky ako westerny?

Ak sa dá filmové šialenstvo okolo komiksových filmov k niečomu prirovnať, sú to práve westerny. Filmy o divokom západe patrili k najpopulárnejším dielam kinematografie hlavne v 50. rokoch minulého storočia. Ich popularita začala narastať ešte v 40. rokoch, no v 60. začal záujem divákov postupne upadať.

Westerny sa odvtedy do kín dostali len výnimočne (spomeňte Tarantinovho Divokého Djanga či Osem hrozných). Je vysoko pravdepodobné, že aj napriek snahe štúdia o prinášanie originálnych príbehov začne záujem divákov klesať a komiksové filmy budú mať problém vyniknúť jeden vedľa druhého. 

​Treba však dodať, že popularita komiksových filmov nateraz neklesá. Posledný vydaný film s názvom Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch dokázal aj napriek zhoršujúcej sa pandemickej situácii v krajinách a zákaze premietania v Číne zarobiť už cez 400 miliónov dolárov. To síce ani zďaleka nie sú tržby spred pandémie, no stále ide o veľký úspech.

Viac filmov = viac problémov

S postupným uverejňovaním nových snímok sa však Marvel dostane do nezávideniahodnej situácie. S ich narastajúcim počtom je totiž čoraz ťažšie vyhovieť divákom. Hlavne origin filmy superhrdinov majú všetky zvyčajne rovnakú kostru, ktorá sa potom už len zaobalí do nového deja. A to je niečo, čo môže divákov prestať baviť.

Aj keď doteraz Marvel takmer vždy trafil do čierneho, jedného dňa sa pravdepodobne nepekne popáli. Koniec koncov, aj legendárny Pixar vydal Autá 2, čím si zásadne pošramotil prestíž.

YouTube/Marvel Entertainment

​Štúdio síce pred rokmi získalo práva na X-Menov, no netreba zabúdať, že predchádzajúce filmy o mutantoch sa ku koncu nestretli s príliš pozitívnymi ohlasmi a preto ich postupné včlenenie do MCU (iba dva roky po premiére posledného filmu od 20th Century Fox) môže mať nepríjemnú pachuť.

Okrem toho bude pre Marvel čoraz ťažšie získať si nových fanúšikov. Pokiaľ by si sa chcel totiž dnes niekto ponoriť do tohto komiksového sveta, musel by stráviť približne 55 hodín sledovaním filmov, aby si napozeral udalosti, ktoré sa v ňom stihli stať.

A to ešte nehovoríme o seriáloch, ako Agents of S.H.I.E.L.D., Agent Carter, Cloak & Dagger, WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki a mnohých ďalších, ktoré sú pre dej a budúcnosť MCU kľúčové. Je teda pravdepodobné, že komunita fanúšikov už nebude narastať tak rýchlo ako v minulosti a omnoho častejšie sa budeme stretávať s jej postupným úbytkom.

Disney/Marvel Entertainment

​Zabúdať nesmieme ani na samotných hercov a práva na postavy. Stále reálne hrozí, že MCU príde o Spider-Mana, nehovoriac o postupom odchode pôvodných hercov a ich postáv (Iron Man, Black Widow, Captain America). Náhrady sa určite nebudú hľadať ľahko, hlavne keď majú fanúšikovia svoje vlastné predstavy. To je vidieť napríklad pri obsadzovaní nového Wolverina, na ktorého mieste si len málokto vie predstaviť niekoho iného, ako Hugha Jackmana.

Ako môže skončiť MCU?

Je jasné, že Marvel má naplánované ešte minimálne fázy 5 a 6 (prvé tri fázy, označované ako Infinity sága skončili premiérou Spider-Man: Far From Home, momentálne prebieha štvrtá fáza). Vzhľadom na množstvo doteraz nevyužitých postáv je nepravdepodobné, že by šiestou fázou MCU skončil.

​Jedného dňa sa to však stane a Marvel má množstvo možností, ako to urobiť. Pomôcť si môže aj samotnými komiksami a urobiť to, čo vydavateľstvá robia každých pár rokov - reštart. Použiť by napríklad mohol predlohu v podobe Secret Wars. V nej tajomná vesmírna entita, ktorá si hovorí The Beyonder natrafí na planétu Zem a rozhodne sa z nej presunúť superhrdinov aj záporákov na planétu Battleworld.

V nej musia navzájom bojovať o život a návrat do svojej reality. Iba niekoľko z nich sa dožije konca týchto udalostí. Následne by sa mohli preživší rozhodnúť, že je najvyšší čas skoncovať s hrdinstvom, prípadne začať úplne odznova. 

Žiadne ďalšie superschopnosti

Jeden z najpopulárnejších komiksov s názvom House of M ukázal obrovskú silu Wandy Maximoff. Tá totiž vyslovila pamätnú vetu „No more mutants” (Už žiadni mutanti). Tieto tri slová stačili na to, aby všetci mutanti prišli o svoje schopnosti.

Disney/Marvel Entertainment

​Podobne by mohla MCU ukončiť aj Scarlet Witch. Stačilo by, ak by vyslovila vetu „No more superpowers” a my by sme sa dočkali ukončenia príbehov obľúbených postáv bez toho, aby sme museli na plátne sledovať množstvo úmrtí.

Ničiteľ svetov

Galactus čoby najobávanejšia postava celého univerza sa na stránkach komiksov objavila už v roku 1966. V dávnom svete Taa bol humanoidným objaviteľom, no po jeho zničení a Veľkom tresku sa z neho stal desivý Galactus. Počas miliónov rokov postupne narastal jeho hlad, ktorý je zároveň jeho najväčšou slabosťou. Aby doplnil svoju energiu, požiera celé planéty.

Pokiaľ by sa najmocnejšia bytosť so stránok komiksov objavila na plátne a museli by jej čeliť naši obľúbení superhrdinovia, je vysoko pravdepodobné, že by nasledovala deštrukcia dovtedy nevídaných rozmerov. A to by mohol byť definitívny koniec MCU. Ako to však bude naozaj, si budeme musieť ešte pekných pár rokov počkať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:26